Nyálcsorgató: Vajdasági Jaffa szelet gluténmentesen
2020. április 25. írta: Klarissza24

Nyálcsorgató: Vajdasági Jaffa szelet gluténmentesen

Hmmmm, nyami - nyami

 


Ennek a finomságnak nem lehet ellenállni!


Az eredeti recept Gyurcsics Krisztina gyermekkori kedvenc süteménye, melyet Anyukájától tanult, és elkészítve feltette a főzős csoportba. Köszönöm Krisztinek ezt a receptet. :)
Gondoltam egy nagyot, és most elkészítem a lányomnak gluténmentesen, hogy ő is, és mások is élvezhessék ezt a finom jaffa szeletet. Bár egy ici-picit változtattam rajta, azonkívül, hogy gluténmentes, kevesebb cukorral készítettem el, és a mázhoz tettem egy kics étcsokit. :) Isteni finom lett, érdemes elkészíteni kezdőknek is, mert nem egy bonyolult sütemény, de annál finomabb.




Vajdasági Jaffa szelet gluténmentesen
Hozzávalók:

4 db tojás
12 ek cukor
6 ek étolaj
18 ek csapott Schär mix C gluténmentes liszt
6 ek csapott rizsliszt
1 csomag sütőpor
1 csipet *Himalája só
24 ek tej (én 3,5% tejet használok)
Szirup:
3 ek púpos házi sárgabarack lekvár
2,5 dl víz
12 dkg cukor
+ 1 db közepes fagyos narancs lereszelve
Tetejére - csoki máz:
1 dl víz
5 dkg cukor
1 ek púpos holland kakaópor
5 dkg vaj vagy 2 ek étolaj
25 g 70% étcsokoládé

(aki nem gluténérzékeny, az használhat bármilyen fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban)




Vajdasági Jaffa szelet elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A narancsot előtte való nap, betesszük a mélyhűtőbe, hogy megfagyjon.

A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a sütőport, sót és keverjük el.



Ezt követően a tojásokat keverjük ki a cukorral, egy robotgép segítségével, majd csurgassuk hozzá az olajat. Jól keverjük el.

Ezután adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, és a tejet felváltva. Jól keverjük el.

Majd öntsük, egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe és tegyük be az előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük 20 percig. Tűpróbát is végezhetünk.

Ha megsült hagyjuk kihűlni, majd vágjuk ketté.



Az egyik lapot morzsoljuk össze. Tegyük egy tálba. Majd a fagyasztóból kiszedett narancsot, fagyosan reszeljük le. (én géppel reszeltem le, de megteszi egy kézi kis lyukú reszelő is). Majd adjuk hozzá az összemorzsolt sütemény laphoz és keverjük el.

A szirup hozzávalóit, egy lábasba tesszük, és lassú tűzön, főzzük fel, és adjuk az összemorzsolt narancsos süti morzsához, és keverjük el. Ezzel megkenjük a másik lapot (amit nem morzsoltunk össze).

Ezután csoki mázat készítjük el, a hozzávalóknál lévő alapanyagokat egy lábasba tesszük, és felfőzzük, de csak addig, amíg a cukor és a csoki elolvad. Ezután beledobjuk a vajat, és összekeverjük, amíg elolvad, majd még melegen a sütire öntjük.



Másnap szeleteljük, jól összeérnek az ízek, de mi nem tudtunk várni, nagyon fincsi jaffa szelet lett. Lányom jött és vitte is. :) Érdemes elkészítni. 

 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza


 

süti beállítások módosítása