Aranyló, zamatos és isteni finom!
A kiskondér marhahúslevesem, fokhagymás velős pirítóssal, fenséges ízkavalkád, ezt ki ne hagyd!
Nem is sokat szaporítanám a szót, ha levesről van szó, nálam jöhet bármikor, állandóan tudnám enni. Még jó, hogy a keto étrendbe beletartozik, szegényebb lennék nélküle. Bár ez a reci már fent van a blogon itt csak más képpel, most sokkal több húst tettem bele, és itt most fotóztam a velős pirítóst is, hogy mutassam, hogy ketoba is belefér. Tudom, nem sokan szeretik a velőt, de én imádom... :)
Marhahúsleves velős fokhagymás pirítóssal KETO
Hozzávalók:
3-4 db marha velőscsont
2-3 db marhahúsos csont
50 dkg marhahús levesbe vagy marhacomb vagy marhalábszár, szegy, nyak vagy rostélyos
2 db vöröshagyma – félbe vágva, megpirítva
2 gerezd nagy fokhagyma
Keményebb zöldségfélék:
4-5 db sárgarépa
2-3 db fehérrépa
1 db karalábé
1 db zellergumó
Puhább zöldségek:
1 db kisebb karfiol
½ kisebb kelkáposzta
2 db paprika
2 db paradicsom
2 db zeller szár (spanyol zeller)
1 db zöldhagyma – zölddel együtt
½ szál póréhagyma
1 db chili paprika
A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:
1 csokor petrezselyem - összekötve
1 csokor zellerlevél - összekötve
5 db csiperkegomba – aki szereti, de elhagyható
Fűszerek:
1 db csillagánizs
2 db szegfűszeg
1 kk ötbors szemes fűszer
¼ kk kömény
2 szelet friss gyömbér
4 db marhahúsleves kocka (házi vagy Bio gluténmentes)
1-2 kk Himalája só – ízlés szerint
Levesbetét:
rizstészta cérnametélt itt
(Keto étrendnél el kell hagyni!)
A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Marhahúsleves velős fokhagymás pirítóssal KETO
elkészítése: (főzési idő 4-5 óra)
Az előkészített leveshúst, húsos csontot, velős csontot megmossuk, és bő, hideg vízben feltesszük, úgy, hogy jól ellepje a víz, és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni. (én a velős csont két oldalát be szoktam sózni, belenyomkodom sóba, jó rányomkodom, így nem folyik ki a velő.)
Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a hozzávalóknál lévő fűszereket, és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.
(*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)
A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük.
Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a hús akkor jó, ha már leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.
A legvégén adjuk hozzá a gombát, petrezselymet, zeller levelet, még egy percig összeforraljuk, majd a tűzről levével, 30 percig pihentessük.
Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. A velőt a csontból rázzuk ki, és fokhagymás pirítóssal, (gluténmentesen étkezőknek pirított lepénykenyérrel) sózva, borsozva, előételként tálaljuk.
Merőkanállal merjük ki a levest, egy sűrű szűrön, vagy gézlapon keresztül, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen.
A finom marhahúsleves mellé kínálhatunk külön megfőzött levestésztát: gluténmentes: a rizstészta cérnametélt, üvegtészta, (csak forrázni kell) – nem gluténmentes: a cérnametélt, csigatészta (ezt főzni kell). - ezt keto étrendnél el kell hagyni!!
Ja és sokan kérdeztétek, milyen is a CH 80% szénhidrátcsökkentett kenyér (10,05 g/100 g) a pékponttól, Spar, Interspar, Tescoba lehet kapni. Ez szuperul belefér a basic ketoba néha, naponta max. 4 szeletet lehet enni, de nem is kell több, laktató. ITT
De önmagában zöldségekkel is kiváló társunk lehet a mindennapokban, ez a forró, szívet-lelket melengető leves.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
https://www.instagram.com/fincsifalatka.blog.hu/
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza