Wellness Gyros tál...
2015. január 30. írta: Klarissza24

Wellness Gyros tál...

Aki szereti a gyorséttermi ételeket, és egy finomat szeretne enni büntetlenül, annak szívesen ajánlom az alábbi receptemet, melyet egészségesen otthon is elkészíthetünk. Isteni finom, akár hétköznapokra is... :)

 

Wellness Gyros tál5


Wellness Gyros tál
(Pitával/chilis káposztasalátával, fokhagymás joghurtos öntettel és sült krumplival)
Hozzávalók:
Pulyka gyros
1 kg pulyka apró hús
25o ml (1 cup) görög joghurt
2 nagy gerezd zúzott fokhagyma
1 kk ötbors őrölt fűszer
2 kk *gyros fűszer
1 kk curry por
1 kk szegfűbors – ha egészben van otthon a fűszer, akkor mozsárban törjük össze, és abból kell 1 kk.
1 db citrom leve
Teljeskiörlésű pita: (6 db):
Hozzávalók:
250 ml Bio tönköly fehér liszt
250 ml Bio teljeskiörlésű rozsliszt
2,5 dkg élesztő
150 ml tej
1 kk *Himalája só
1 kk kókusz cukor
Gluténmentesen étkezőknek, ajánlom a gm naan kenyér receptemet:
https://fincsifalatka.blog.hu/2017/04/04/tex-mex_finomsagok
Chilis káposztasaláta:
1 kis db fehér káposzta
1 kis db vörös káposzta
1 fej lila hagyma és fél póréhagyma
1 citrom leve
2 ek ecet
2 ek kókuszcukor
1 kk só
2 nagy csipet *ötbors őrölt fűszer
100 ml édes-chili szósz
Fokhagymás joghurtos öntet:
2 gerezd fokhagyma
250 ml görög joghurt
¼ kk *Himalája só
+ Köret:
½ kg krumpli
Sütéshez:
kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek

Wellness Gyros tál1

Elkészítés:
A pulyka apró húst vágjuk fel csíkokra, ha kész tegyük egy tálba, és a fenti fűszerekkel ízesítsük, ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe. (akár egy egész éjszakán is lehet, hogy az ízek még jobban összeérjenek, de minimum 1 óra)

*Katt a képre, ha nagy méretben, megszeretnéd tekinteni:

gyros hús pácolva-fokhagymás jogurtos öntetpita előkészítése+kelesztésepita előkészítésekrumpli felvágvakáposztasalátapita kisütve1pita kisütve3pita kisütve2

 Amíg pácolódik a hús, addig az 1 óra alatt készítsük el a pita tésztánkat:
Tegyük egy tálba a lisztet, sót, keverjük össze. 150 ml langyos tejbe, morzsoljuk bele az élesztőt és a kókuszcukrot, és várjuk, meg amíg felfut az élesztő. Pár perc alatt készen van.

Ezt követően tegyük, hozzá a lisztez, gyúrjuk össze jól a tésztát, hogy összeálljon. Tegyük a tésztát, egy deszkára, lisztezzük be egy kicsit és szintén jól gyúrjuk át simára a tésztánkat. Ezt követően, egy pici olíva olajjal, kenjük át a tálat, tegyük bele a tésztát, és fedjük le, 1 órát kelesszük a tésztánkat. Vagy készítsük el a gluténmentes Naan kenyerünket. Link a fenti hozzávalóknál. 

Wellness Gyros tál6

 Most pihen a hús, kel a tésztánk, addig készítsük el a joghurtos öntetet a káposztasalátát és krumplit is előkészíthetjük: A joghurtot, tegyük egy tálba, nyomjunk bele 2 gerezd fokhagymát, sózzuk, keverjük el, és tegyük a hűtőbe.

A káposztákat szép vékony csíkokra vágjuk fel, vagy gyaluljuk le. A hagymát nagyon vékony félkörökre vágjuk fel, és adjuk hozzá.

Ha készen vagyunk, egy pohárban keverjük össze jól az ecetet, citromlét, cukrot, sót és öntsük a káposztás-hagymára. Jól keverjük el kézzel, és tördeljük össze a káposztát, így a rostjai megenyhülnek, puhább lesznek, és jól átjárják az ízek. Ha készen vagyunk, öntsük hozzá az édes-chili szószt és ismét jól keverjük el a kezünkkel, utoljára jól nyomkodjuk meg a káposzta rostjait. Tegyük félre a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Pucoljuk meg a krumplit, és vágjuk szép hasábokra, engedjünk rá vizet, és tegyük félre.

Wellness Gyros tál7

Ha a tészta megkelt, akkor nyomjuk ki a felesleges levegőt, gyúrjuk át, és osszuk a tésztát hat egyforma darabara, formázzuk meg gombóc alakúra és fedjük le, és még 15 percig hagyjuk még kelni.

Miután pihent tésztánk, egy vékony kört, körülbelül 1/8 ” vastagságút nyújtsunk belőle, és egy száraz serpenyőbe süssük ki, kb. 2-4 perc. Akkor jó, amikor aranybarna, úgymond pöttyök jelennek meg rajta, és puffasztott lesz.

Amikor az egyik oldala már szépen felfújódott, megfordítjuk és tovább sütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert akkor nagyon kiszáradnak és széttörnek. Ha kész tegyük tányérra, és süssük ki a többi tésztát.

Wellness Gyros tál8

Amíg sül a másik pita tésztánk, addig van időnk, (2 perc, amikor is, meg kell fordítani a pitánkat), hogy a megsült tészta elejét kb. 1 cm vastagságban, levágjuk, és egy hegyes késsel a tészta közepét – elejétől-végéig – egy kicsit meglazítjuk/félbevágjuk, utána egy lapos késsel lazítjuk meg, hogy a pitánk szétnyíljon. Ha pld. nem púposodott fel valamelyik, akkor is így járjunk el, levágjuk a tetejét és így tovább és meglazítjuk, szépen ketté fog jönni. De óvatosan, hogy a széleit/alját, ne vágjuk ketté, mert akkor kifolyik, majd a töltelék.

Wellness Gyros tál3

Az elkészült pitánkat hagyjuk kihűlni, addig süssük ki egy serpenyőbe a sült krumplit, 2 ek kókuszzsírban. Közben, egy másikba itt, lehet használni wokot, egy ½ ek kókuszzsíron a húst pirítsuk meg, - ha szükséges ½ kk *Himalája sóval ízesítsük -, nagy lángon, akkor jó, amikor kap egy kis aranybarna színt. Nyáron a kerti grillnél is elkészíthető, akár wokban, vagy nyársra húzva a gyros bepácolt húst, ilyenkor kap egy kis füstös ízt is, isteni finom... :)

Wellness Gyros tál2

Ha mindennel megvagyunk a szokásos módon összerakjuk a pitánkat: hús, káposztasaláta, hús, fokhagymás joghurtos öntettel locsoljuk meg, hús és édes chili öntet és máris ehetjük.

Wellness Gyros tál4

Gyros tál elkészítése: sült krumpli, hús, káposztasaláta, locsoljuk meg chili szósszal, és joghurtos öntettel, adjuk hozzá a pitánkat, vagy a gluténmentes Naan kenyerünket, és együk meg. :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz hozzám a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása