Finoman kényeztető!
Érzéki finomság egyszerűen. :)
Nem múlhat el a délután, édes kényeztetés nélkül. Jó munkához idő kell! Viszont, egy gyors poharas desszerthez elég egy jó recept!
Egy édes finomság egészségesen, biztos vagyok benne, ha megkóstolod, imádni fogod… Miért? Mert megérdemled. :) Nagyon egyszerű elkészíteni, sőt kezdőknek is ajánlom. Kiváló vendégváró gyors desszert. :)
Mandulás-kókuszos-csokoládés tökös praliné gluténmentes recept
Hozzávalók:
Tökpuding:
kisebb sütőtök fele
1 kk kókuszcukor itt és hatása a szervezetre: itt
¼ kk fahéj
¼ kk reszelt szerecsendió
1 szegfűszeg
csipet *Himalája só
1-2 dl tejszín
1 kupaknyi vanília kivonat
Szükség esetén:
1-2 ek tápiókaliszt, vagy kukorica keményítő
(szükség esetén) – nekem erre nem volt szükségem, eléggé sűrű állagú a tökpüré
Kókuszos puding:
1 csomag Haas kókuszpuding itt
1 ek kókuszreszelék
0,5 liter tej
2 ek kókuszcukor
½ tábla étcsokoládé 70-75%
Pralinéhoz:
1/2 csésze mandula
1/2 csésze kókuszcukor
pici vaj
5 dkg *Naturgold Bio tönköly flakes virágmézzel itt *gluténmentesen itt
5 dkg kókuszos müzli itt vagy itt
Mandulás-kókuszos-csokoládés tökös praliné
elkészítése:
A tököt megpucoljuk, kockára vágjuk, és feltesszük picit sós vízben főzni, kb. 15-20 perc alatt készre főzzük.
Ezt követően turmixba tesszük, és hozzáadjuk a fűszereket: cukor, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, tejszínt és jól keverjük el. A tejszínt fokozatosan adagoljuk, hogy nehogy túl hígítsuk.
*Tipp: Megkóstoljuk, és ha nem elég fűszerezett, akkor ízlésünknek megfelelően, még fűszerezhetjük. Ha még sem lenne, elég sűrű, akkor tápiókalisztet, vagy kukoricakeményítőt teszünk bele, és felfőzzük.
Elkészítjük a kókusz pudingot, a használati utasításnak megfelelően, és a végén 2 ek kókuszcukorral édesítjük, és beleteszünk 1 ek kókuszreszeléket. Elkeverjük, és kettévesszük a pudingot, és a forró puding, egyik részébe beletördeljük a csokoládét, és jól elkeverjük. Ha készen van, hagyjuk kihűlni mindkettőt, egy kicsit.
Ha elkészültünk a fentiekkel, akkor készítsük el a pralinét. Melegítsük fel a vajat, durvára tört mandulát forgassuk meg benne, és utána kókuszcukorba hempergessük bele, előmelegített sütőben pirítsuk meg kb. 10-20 perc, de ellenőrizni kell közben, nehogy megégjen.
Ha kész, kihűtjük, és utána apró darabokra törjük/daráljuk, de figyeljünk arra, hogy ne őrölt, hanem inkább morzsaszerű legyen.
Majd vegyünk elő desszertes hosszú üvegpoharakat, és rétegezzük az elkészült alapanyagokat.
Egy sor tökös puding, aztán mandulás morzsa keverék, szórjuk meg flakessel és müzli keverékkel, utána kókuszos puding és így sorba végezzük a rétegezést, amíg megtöltődik a pohár.
A tetejére jöjjön csokoládés-kókuszos puding, és szórjuk morzsa keverékkel. Hűtőbe tegyük, lehűteni egy kicsit.
*Naturgold Bio tönköly flakes virágmézzel: finom ropogós pehely, amely kizárólag válogatott, teljes tönkölybúza szemekből készül. A gabonapehely, számos létfontosságú vitamint, rostot és tápanyagot tartalmaz. Tejjel, joghurttal, gyümölccsel gazdagítva megunhatatlan kedvenced lehet…
*A gluténmentes NESTLÉ CORN FLAKES kukoricapehellyel: gazdagított sütemények, desszertek és reggelik a gluténérzékenyek számára is ideális alternatív lehet, itt.
*Tipp: mandula helyett elkészíthetjük: dióval, kesudióval, pekándióval, és akár előre is elkészíthetjük, hűtőbe tárolhatjuk felhasználásig, mert ha marad a pralinéból, akkor natúr joghurtba, túróba keverve is felhasználhatjuk, ezt a finomságot.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza