Éhezésmentes karcsúság - Ám legyen! Csak keverd-kavard - Eper mánia…, mert így is lehet...
Ha csak kevés időd van, ne csüggedj, süss valami édességet gyorsan! Ha egy sütit sütsz meg hétvégén, akkor ez legyen az!
Nincs is jobb érzés annál, mint amikor egy pillanat alatt elkapkodják a sütit a tányérról! Nekem még időm sem volt, lehűteni a sütit, csak elkapkodták, csak egy gyors fotóra maradt időm...:)
Joghurtos epres nutellás tekercs/pisztáciával
Hozzávalók:
Tészta:
5 db tojás
165 g kókuszcukor
1 vanília rúd magja vagy 1 kupaknyi vanília aroma
95 g Bio tönkölybúza fehérliszt
1 púpos kk sütőpor
Töltelék:
200 g tej
1 zacskó epres puding – főzős
250 g epres joghurt
1-2 ek kókuszcukor darálva
½ mascarpone
5-10 dkg eper
100-150 g házi nutella
Elkészítése: (ezt már előző napokban is elkészíthetjük)
Az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatod:
https://fincsifalatka.blog.hu/2014/08/27/hazi_csokolades_nutella_mokusmogyoroval
Vagy 100-150 g kicsi poharas bolti nutella
Díszítéshez:
epres-joghurtos krém
pár szem eper
egy maréknyi pisztácia
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
Egy nagyobb tepsit, kicsit vajazzunk ki és tegyünk bele sütőpapírt. (Így nem mozdul el a sütőpapír). Ha készen vagyunk, tegyük félre.
A pudingport keverjük el egy kis tejjel, és adjuk hozzá a többi tejet is, kezdjük el felforralni, csak pár perc. Hamar besűrűsödik, mivel nagyon kevés tejjel készítjük, mint amennyivel szükséges lenne egy puding készítéséhez.
Ha besűrűsödött, lekapcsoljuk a hőt és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az epres joghurtot. Ezt követően hagyjuk hűlni, ha langyosra hűlt keverjük bele a mascarponét és keverjünk hozzá 1 ek kókuszcukrot, vagy kettőt, ki mennyire édesre szereti. Ezt követően tegyük a hűtőbe lefedve.
Tegyük a tálba a tojásokat és a cukorral kezdjük el habosra verni, egy robotgéppel, amikor kezd kivilágosodni, akkor tegyük bele a vanília rúd magját, és verjük tovább, akkor jó, amikor szép sűrű, kivilágosodott tojásos-cukros masszát kapunk, kb. 5 perc. (kókuszcukorral kikevertnek, pedig lágy karamell színe lesz)
A tojásos/cukros masszához öntjük a lisztet és a sütőport és * keverjük el. Öntsük egy nagyobb tepsibe, (így szép vékony lesz a tésztája kb. 2-3 cm-es) egy kicsit ütögessük az asztalhoz a tepsit, így szép és sima piskótát kapunk, 190 fokon 10-12 percig süssük.
Amíg sül a piskóta, addig vizezzünk be egy tiszta konyharuhát és csavarjuk ki jól, tegyük egy deszkára. Mielőtt kivesszük a sütőből a tésztát, akkor a konyhakendőre szórjunk, 2 ek cukrot.
Erre borítsuk rá a megsült piskótatésztát, és ezt követően, a vizes konyhakendővel, - úgy hogy a tészta közé kerüljön a konyhakendő -, tekerjük fel. Egy pár percig hagyjuk így, és kitekerhetjük. Hagyjuk szobahőmérsékletére hűlni.
Egy maréknyi pisztáciát vágjuk késsel nagyobb darabokra, és tegyük félre.
Ha kihűlt a piskótánk, akkor kenjük meg házi nutellával/vagy bolti nutellával, úgy hogy a szélei 1-2 cm kimaradjanak.
Ezt követően az epret szeleteljük fel, először félbe és úgy szép vékonyra.
Ha elkészültünk, a hűtőből vegyük ki az epres- mascarponés krémet és keverjük bele az epret.
Ez után a krémet tegyük a nutellával megkent süteményre (itt is maradjanak ki a szélek) a tetejére, de ne az egészet, hanem csak a felét, majd tekerjük fel és emeljük át egy tálaló tányérra.
Díszíthetjük, a maradék epres krémmel kenjük be a tetejét, oldalát, szórjuk meg durvára vágott pisztáciával és szép vékonyra szelt eper darabokkal. Tegyük a hűtőbe minimum ½ órára. Utána kínálhatjuk a vendégeinknek.
* Tipp: Piskótatésztánál: A kezünkkel lazán keverjük, a cukros-tojásos masszát a liszttel, sütőporral és hagyjuk az ujjaink között átfolyni a masszát, így minden levegő benne marad a tésztában, elkeveredik a liszt, jobb mintha keverő lapáttal dolgoznánk el.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza