Körtés-camembertes pirítós bagett/pirított dióval...
2015. július 20. írta: Klarissza24

Körtés-camembertes pirítós bagett/pirított dióval...

Teljes élet, változatos ételekkel!



Jó reggelt ropogós szendvics, de akár napközben vagy vacsira is kiváló!

 

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval1 


Az a legjobb étel, amit szeretettel készítünk. :)
Főleg, ha még reggel kicsit álmosan is, de neki állunk, hogy családunknak egy ilyen finom reggelit varázsoljunk, vagy akár vacsit.

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval10 

Húgoméknál évek óta rengetek dió terem, így még most is van belőle, :) erre felbuzdulva készült, ez az ínycsiklandozó isteni finomság, érdemes kipróbálni, egy finom kávéval, és persze, ha már elkészült, pihenésképpen, jó csak egy kicsit olvasgathatok is. :)

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval11

 
Körtés-camembertes pirítós bagett, pirított dióval
Hozzávalók:
1 db baguette - gluténmentesen itt vagy itt
kókuszolaj
2 körte
1 doboz natúr camembert sajt
egy maréknyi dió
egy csipetnyi *ötbors fűszer

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval13

Körtés-camembertes pirítós bagett, pirított dióval
elkészítése:
A bagetteket félbe vágjuk, - ha otthon szeretnétek elkészíteni, a bagettet/ciabattát, itt találjátok a receptet.

Egy serpenyőbe kókusz olajat hevítünk és megpirítjuk a bagetteket.

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval14 

Ezt követően, rászeleteljük vékonyan a körtét, a camembert sajtot rávágjuk vagy tépkedjük, és megszórjuk dióval.

 Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval15

Forró sütőbe tesszük, addig, amíg ráolvad a sajt, annyi idő elég a diónak is, hogy megpiruljon. Figyeljünk rá, ne hagyjuk magára a sütőben, mert hamar elkészül, kb. 5 perc, nehogy elégjen a dió.

 Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval8

Ezt követően már kínálhatjuk is, egy finom kávéval ezt a szuper reggelit, de kényeztető finomság, akár vacsorára is a családnak.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük, miben milyen vitaminok találhatóak:

 

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval7

Legendás körte
Forrás: vitaminsziget.com/ Kincses Fanni

Nemcsak története, de jótékony hatása is híres.

A legendás körte

  • A körte termesztéséről szóló első feljegyzések időszámításunk előtt 3.500-ra nyúlnak vissza.
  • Története viszont egészen az ókori mítoszokhoz nyúlik vissza: Zeusz egyik fiát, Tantaloszt az istenek és az emberek ellen elkövetett gonosz tettei miatt az alvilágba küldték, ahol gaztetteit egy körtefa alatt gyónta meg. Amikor éhes lett, és a feje fölött lógó körtéket meg akarta volna enni, az ágak visszahúzódtak, egészen addig, ameddig nyújtózkodott. Így sosem érte el, és mindig éhes maradt.
  • A körtével kapcsolatos szomorú társítás a kínaiaknál is megmaradt, ugyanis náluk az elválást és a szomorúságot szimbolizálja.

Talán éppen ezért, nagyon sokáig a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ezt a nézet a francia király XIV. Lajos korában változott meg. Akkor már ínyencségnek számított és nagy tiszteletnek örvendett. Mára pedig az egyik legkedveltebb gyümölcs lett.

A körte jótékony hatása

A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem, jótékonyan hat a szervezetünkre. Magas ásványi anyag (kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C-vitamin) számos betegség ellenszereként használható. A reuma, ízületi gyulladás, a kimerültség, a depresszió, a vérszegénység, a tuberkulózis és a hasmenés mind megelőzhető a fogyasztása által, sőt, az orvosok azt állítják, hogy a végbélrák kialakulását is megakadályozza.

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval9

A körte fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek számára is ehető gyümölcs. Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C vitamin és kálium szükségletet, de kúraszerűen is fel lehet használni: egyaránt egészséges, akár gyümölcsléként, akár szárított formában visszük be a szervezetbe. A fél óráig főzött körte leve pedig energiaitalként használható a nagy szellemi erőfeszítések idején. Román dietetikusok szerint a körte az egyik legjobb orvosság depresszió ellen, de emellett rengeteg betegséget lehet megelőzni vele. A gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását.

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval3


CAMEMBERT SAJT -
Fehérpenészes lágy francia sajt

Forrás: gasztroabc.hu

Sok sajt a középkor óta létezik, hiszen kolostorokban készítették annak idején, ezzel szemben a camembert csupán 200 éves. Ez az egyetlen sajtfajta, melynek feltalálóját - egyes vélemények szerint - név szerint ismerjük.
Marie Harel parasztasszony egy normandiai faluban, Vimoutiers-ben élt. A francia forradalom idején felfogadott egy Brie környéki papot, aki a sajtkészítés közben a keze alá dolgozott. A vendég ismeretei és Normandia - egyébiránt a legfinomabb calvados hazája - virágzó baktériumflórái szerencsésen egymásra találtak, és ebből az együttműködésből különösen finom termék született, melyből Marie asszony tenyérnyi, kb. negyedkilós, kerek sajtokat formált.

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval5

1880 óta csomagolják vékony falú, kerek háncsdobozba, mely csak növelte hírét, miközben a camembert bejárta az országot.
A camembert lágy sajt, friss, nyers tejből készül, mely a borjak gyomrából nyert oltóanyag hatására megalszik. Ezután a sajtmasszát formákba öntik. Megsózzák, és a sajt érlelődni kezd. Tipikus fehérpenész köpenyének kialakulását mostanság a sajtüzemekben nemes penésszel gyorsítják. Kettős állománya van, a középen található "túrós" mag az érés során egyre kisebb lesz, a fölötte lévő rész pedig krémessé válik. Magas kalciumtartalma és a nemes penész rétegben rejlő B-vitamin teszi még értékesebbé.
A tradicionális natúr camembert sajt mellett finom fűszerekkel ízesített változatok színesítik a választékot.
Mielőtt az ínyencek rávethetnék magukat a camambert-re, a sajtnak legalább 3 hétig érlelődnie kell. Ekkorra halványpirosas héja alatt a belseje lágy sárgás, ha még tovább érik, már-már folyós lesz, és intenzív illatot áraszt. Egyébként nyáron és ősszel a legfinomabb.

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval4


Csontba zárt egészség: A dió

Kevesen tudják, hogy a dió számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.  

A dió története

A diófa Perzsiából származik, melynek közel 21 fajtája ismert a világban. A fa csonthéjas gyümölcse a dió. Neve a latin Juglans regia-ból származik, mely király diót jelent. Elnevezéséhez többféle történet is kapcsolódik. Egyesek szerint Jupiter főistenről kapta a nevét, hiszen az istenek kedvelt gyümölcse volt. Míg mások szerint azért kapta királyi titulusát, mert a diófa koronája hatalmas. Őseink a Volga vidékén ismerkedtek meg a dióval és hozták magukkal hazánkba. Azóta sikere töretlen és számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval6


A dió jótékony hatása

Számos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz ez a kicsi dió. Érdemes hát megismerkedni egészségügyi hatásaival is.

  • A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet.
  • A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is.
  • A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől.
  • Vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen.
  • Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél. Olyan nők, akik egy héten keresztül megettek több mint 1 unciás adag diót, 27 százalék csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mint azoknak a nőknek, akik ritkán vagy soha nem esznek diókat.
  • A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának megakadályozásában.
  • Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar sem nézte tétlenül. Bőrbetegségekre, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására, gyulladásgátlásra használják, aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott.

Körtés-camembertes pirítós bagett – pirított dióval12

Mi található egy dióban?

Összetétele (94 százalék teljes meghámozott diósúly):

  • Víz (4 százalék teljes meghámozott diósúly)
  • Zsír (komponált hét különböző zsírsav, köztük a lényeges zsírsavak, linoleic sav (la) és alpha-linolenic sav (ALA), egy omega-3 zsírsav)
  • Fehérje (18 különböző aminosavból állt)
  • Szénhidrát (három különböző fajta cukorból állt)
  • Élelmi rost

Ásványi anyagok (1 százalék teljes meghámozott diósúly):

  • Kálcium
  • Vas
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Kálium
  • Nátrium
  • Cink
  • Réz
  • Mangán
  • Szelén

Vitaminok (0.3 százalék teljes meghámozott diósúly):

  • Thiamin
  • C vitamin
  • Ribofavin
  • Niacin
  • Pantothenic savanyú
  • Vitamin B6
  • Folsav
  • Vitamin A
  • Vitamin E (alpha-tocopherol)
  • Vitamin E (delta-tocopherol)
  • Vitamin E (gamma-tocopherol)
  • Vitamin K

Forrás

Üdv. ,
Klarissza

 

süti beállítások módosítása