Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves/mandulapehellyel...
2015. augusztus 08. írta: Klarissza24

Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves/mandulapehellyel...

Egy ilyen forró nyári napon, nincs is jobb egy hideg meggylevesnél, szinte megédesíti a mindennapjainkat. :)


Nyilván, ahány ház annyi szokás, most ismerjétek meg az én receptemet…

 

Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves-mandulapehellyel7

Mivel ma kaptam 2 kg meggyet, természetesen konyhakészen, kimagozva, így nem is volt kérdéses, hogy mi fog készülni belőle…

Annyira krémesen tejszínes, szinte az egész fazékkal fel tudná falni az ember egy ültő helyében, na de persze másnak is kell hagyni... :) Szigorúan magamra is parancsoltam, hogy Klarissza állj, stop... másnak is hagyj..., mert igen fogytán lett a leves a fazékban..., no meg még le is kellett fotózni :)

 

Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves-mandulapehellyel3

Visszatérve a meggyleves készítésre, szerintem az a legjobb, ha meggylevest készítünk, mindenképpen kimagozva főzzük, nem csak azért, mert sokkal könnyebben lehet fogyasztani (és a gyerekeknek is barátibb), hanem mert sokkal szebb lesz a színe a meggyleves levének, és az íze is intenzívebbé válik. 

Érdemes kipróbálni, mert tuti nagyon finom… :) Ajánlom mindenkinek, aki szereti a gyümölcsleveseket, sőt bármilyen egészséges étrendbe is beilleszthető.

 

Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves-mandulapehellyel8


Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves/mandulapehellyel
Hozzávalók:
50 dkg magozott meggy
1 pici csipet Himalája só
5 ek *kókuszcukor
½ rúd fahéj
4 db szegfűszeg
1 csomag vaníliás pudingpor itt
350 ml tejszín vagy kókusztej 

 Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves-mandulapehellyel6

Elkészítés:
A gyümölcsöt alaposan, megmossuk és kimagozzuk. Tegyünk félre egy maréknyit a díszítéshez. Ezt követően a többi meggyet, feltesszük főzni kétszer annyi vízben, mint a meggy. Sózzuk, cukrozzuk és beleszórjuk a szegfűszeget, a fahéjat, és felforraljuk.

 Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves-mandulapehellyel5

Közben a pudingport csomómentesre keverjük a tejszínnel, és egy-két merő kanál leves levével elkeverjük, hogy ne legyen hideg, mikor a levesbe öntjük, így nem csomósodik meg.

 Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves-mandulapehellyel4

Ha jól elkevertük, ezt követően, beleöntjük a pudingos tejszínt a levesbe, és 1 perc után elzárjuk. Ilyen módon nem főzzük túl a meggyet és isteni finom lesz.

 Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves-mandulapehellyel2

*Tipp: Ilyen melegbe, hideg vízbe állítjuk a meggyleveses fazekat, hogy hamarabb lehűljön, (ez minden levesre igaz), így hamarabb lehűl és be tudjuk tenni a hűtőbe további hűlésre. Ez azért fontos, mert ha nem így teszünk, hamar megromlik a levesünk.

 Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves-mandulapehellyel

Ha lehűlt a meggyleves, szórjuk meg a félre tett meggyel és szórjuk meg mandulapehellyel és így kínáljuk kedves kis családunknak. Van úgy, hogy én még reggelire is ezt ettem, sőt egy délutáni desszertnek is kiváló éhségűző finomság… :)

*Kókuszvirág cukorról az alábbi blog bejegyzésemnél olvashattok:
https://fincsifalatka.blog.hu/2014/08/19/erre_is_szukseged_lesz_kokuszvirag_cukor

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

 És akkor nézzük, hogy miért is érdemes meggyet fogyasztani:

Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves-mandulapehellyel9

A jótékony meggy

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-, C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink).

A meggy antioxidáns és vértisztító hatású

A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszér-betegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, illetve a fejfájást. 

Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.

Vaníliás pudingos tejszínes meggyleves-mandulapehellyel10

A gyógyító meggy részei

A meggy összes részét felhasználják gyógyító célokra.

Levelei fő hatóanyagai a cseranyagok. Gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó, fogyasztó hatású. Teája kiváló köhögéscsillapító. Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásosak. Uborkaeltevéshez használják a kapor mellé. A népi gyógyászatban is régóta ismert. A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz hasonlóan, a fa sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták.

A meggy magját széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosabbnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjában B17 vitamin található. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.

Meggy meghűlés ellen

A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin tartalma is segíti a betegségek elleni küzdelemben. Megfázáskor ajánlott napi 2-3 dl fogyasztása. Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak, aromaanyagként, mellesleg pedig bizonyos esetekben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását. Forrás

 

 

süti beállítások módosítása