Spenótos/fekete erdei sonkás gyors pizza...
2015. augusztus 19. írta: Klarissza24

Spenótos/fekete erdei sonkás gyors pizza...

Tökéletes ínyenc reggeli vagy vacsora…

 

 Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza19

Ki tud nemet mondani egy kis olasz csábításnak?… :)

 Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza3

A pizza tagadhatatlanul felidéz mindenkiben emlékeket vagy álmokat Olaszországgal kapcsolatosan…

 Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza

 

De mi van akkor, ha épp nincs annyi időnk, hogy egy pizza elkészüljön, és a család már éhes, nemrég érkeztünk haza a munkából, akkor itt egy tökéletes választás, és mindennel együtt 15 perc alatt elkészül…

 Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza3

 

Két különböző sajtféle is megtalálható egyetlen pizzán, így garantált a kétszeres íz élmény! :) A feltét bármi lehet, amit otthon találunk a hűtőben, az enyém most az isteni spenótos és erdei sonkás verzió lett… Érdemes kipróbálni a bolondos hétköznapokban, ezt a finomságot… :)

 Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza10

Az alábbi elérhetőségen, egy másik féle gyors pizza receptemet is megtalálod:
Sonkás/baconos spárgás gyors pizza…

 

És ha van időd, akkor pedig itt van kétféle pizza receptem, amit elkészíthetsz otthon, akár hétvégén:
Mexikói húsos/dupla sajtos wellness pizza…

Hawaii wellness pizza/Fekete erdei sonkával és tripla sajttal…

 

Most pedig jöjjön a mai fenséges gyors pizzám receptje… :)

 Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza18

Spenótos/fekete erdei sonkás gyors pizza
Hozzávalók:
pita kenyér/fő ahányan vagyunk/Sparban kapható
½ ek kókuszzsír
4 ek feta sajt
3 ek 12%-os tejföl
1 csomag Fekete erdei sonka
5-10 dkg friss spenót
4-5 db koktél paradicsom
1 csomag mozzarella sajt
trappista light sajt vagy bármilyen light sajt
1-2 ek apró magvas saláta keverék (szezámmag, feketeszezámmag, lenmag, hántolt napraforgómag)
Himalája só

 Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza19

 

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt. 

Mossuk meg a friss spenótot, és távolítsuk el a szárát. Szárítsuk meg. 

Ezt követően, olvasztott kókuszzsírral kenjük be egy ecset segítségével a pita kenyerünk mindkét oldalát. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. 

Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza24

Keverjük össze a feta sajtot a tejföllel és kenjük meg egy ecset segítségével a pitánkat.

Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza24

Ezt követően tegyük rá a spenótot, vágjuk rá fekete erdei sonkát, paradicsomot, mozzarella darabokat, tépkedjünk rá, vágjuk rá és szórjuk meg reszelt trappista sajttal.

Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza24

Ezt követően bolondítsuk meg aprómagokkal és csak egy icipicit sózzuk, mivel a feta sajt és a fekete erdei sonka is sós, de aki enyhén sósan szokott enni, annak meg se kell sózni.

Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza23

Tegyük a sütőbe és 7-10 perc alatt süssük készre, akkor jó, amikor szépen ráolvad a sajt.

Jó étvágyat!
Klarissza

 

Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza22

Zöld csodaerő - spenót

Egyesek ki nem állhatják, míg mások rajongva szeretik. Jól emlékszem gyerekkori menzás élményeimre, mikor utálattal néztem ezt a „zöld folyadékot”, amit kéthetente elém raktak. Bár sokszor elmondták, hogy milyen egészséges, én ennek ellenére sem akartam magamba tuszkolni. Ma már persze sokat változott a véleményem, és rájöttem, hogy valójában az egyik legértékesebb zöldségünk.  

Popey és a spenót

Spenótot elsőként az ókori Perzsiában termesztettek. Európába megközelítőleg 700 éve került, és az 1600-as években vált igazán közkedvelté. Virágkorát vitathatatlanul az 1930-as években élte, ami főként a gyerekek által oly kedvelt Popeye rajzfigurának köszönhető. Hatására a 30-as években 30%-al növekedett az Egyesült Államokban a spenót iránti kereslet. Gyerekek ezrei ettek spenótot, hogy olyan vaserővel rendelkezzenek, mint Popey.  

Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza14

Vaserő?

A spenót - más néven paraj - kiemelkedően gazdag élelmi rostokban, antioxidánsokban, flavonoidokban (apigenin), karotinoidokban, klorofillban valamint vitaminokban és ásványi anyagokban.

Vitaminok közül az A-, K-, és a C-vitaminból fordul elő benne jelentősebb mennyiség. Ásványi anyagok közül különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban, folsavban, ugyanakkor foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Folsavtartalmának köszönhetően terhes nőknek ajánlott fogyasztása.

Összetevőinek köszönhetően számos jótékony hatása van. Vérnyomásszabályzó, mérsékli a magas vérnyomást és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet, véd a szív- és keringési rendellenességekkel szemben. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy bár sok vas található spenótban, ennek javát szervezetünk nem képes felszívni. A növény oxálsavtartalma gátolhatja a vas, illetve benne lévő más ásványi anyagok felszívódását, így a közhiedelemmel ellentétben a paraj nem különösebben jó vasforrás. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható.

Spenótos-fekete erdei sonkás gyors pizza18

Egyes kutatások szerint (antioxidáns hatásának köszönhetően) a paraj a rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik. Ugyanakkor állítják, hogy hiperaktivitás kezelésére is alkalmas.

Vizsgálatok szerint a paraj magas szervessó-tartalmának köszönhetjük azt, hogy a gyerekek hiperaktivitása csökken, ha spenótlevet itatunk velük.

A sótartalom hat a vércukor tartalomra, aminek következtében a gyerek megnyugszik, személyiségi elváltozása megszűnik, könnyebben szocializálódik, kezelhetőbb lesz, és fogékonyabb a tanulásra.

Forrás: vitaminsziget.com

 

süti beállítások módosítása