Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel
2015. szeptember 13. írta: Klarissza24

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel

Mindenkinek jár egy kis kényeztetés!

 

Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak? Hogyan csináljunk, maradékból tökéleteset. :)

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel10 

Épp ott árválkodik az érett banán a konyhaasztalodon, megjelent már rajta egy-két fekete érett pöttyike is, és már nem eszi meg a család, de még a kutya sem néz rá. :) Épp nyúlná hozzá, hogy a kukába dobd, de ne tedd, készíts belőle banános tortát. 
 

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel4

Tuti, hogy így megeszi a banános tortát a család, és még el sem kell árulnod, hogy a konyhaasztalon lévő árválkodó banánból készítetted. :) 

 Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel7
Mentsd el ezt a receptet, jól fog jönni, akár, ha váratlan vendéged érkezik, hiszen gyorsan készen van, a lényeg csak összekevered, és sütheted is. :)
 

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel1

 
Kezdőknek is ajánlom, mert roppant egyszerű elkészíteni, arról nem is beszélve, hogy nagyon finom! :)


Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel3


Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel recept gluténmentes
Hozzávalók:
4 db érett banán
6 ek agavé szirup
200 g margarin
150 g kókuszcukor itt
4 db tojás – egyenként adagolva
1 csomag sütőpor
250 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - Aldiban is kapható
150 g rizsliszt itt - Sparban is kapható
2 maréknyi kesudió
Tetejére:
1 maréknyi kesudió
Öntet:
1 zacskó tejszín
6-7 ek agavé szirup itt
1 ek Haas vaníliás puding por - főzős itt
2-3 ek mascarpone 

(aki nem gluténérzékeny, az használhat 400 g Bio tönköly fehér búzalisztet)

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel12

Banános torta 
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt, 170 fokra.

A banánt és az agavé szirupot keverjük össze egy turmixgépbe és tegyük félre.

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel13

Ezt követően a margarint keverjük ki egy robotgép segítségével, a cukorral habosra, szép lágy karamell színe lesz a kókuszcukortól. Ha elkészültünk, akkor adagoljuk hozzá egyenként a tojásokat és mindig, amikor hozzáadtuk, jól keverjük össze, majd öntsük hozzá az elkevert banános szirupot.

 Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel5

Ezután a lisztet keverjük el a sütőporral, és szitáljuk át, majd adagoljuk hozzá a tojásos masszához. Egy fakanál, vagy keverő spatula segítségével keverjük össze.

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel6

Ha elkészültünk, kétmaréknyi kesudiót vágjuk fel nagyobb darabokra, és adjuk a sütemény masszához, keverjük el.

 Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel8

Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük a masszát. A torta tetejét, megszórjuk egy maréknyi kesudióval. Egy kicsit a tortaformát, ütögessük a konyhaasztalra, amikor beleöntöttük, így szépen elrendeződik benne a sütemény massza.

170 fokon kb. 45 percig süssük. Az én gáz sütőmön 30 perc alatt készen lett. Még egy kicsit meg is pirult a teteje-oldala, úgy hogy lehet, hogy 26-28 perc is elég lett volna. Mindenkinek más a sütője. Érdemes 20 percnél tűpróbát végezni. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

Amíg sül a sütemény, készítsük el az öntetet.

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel2

A tejszínt tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá az agavé szirupot, vaníliapuding port és forraljuk össze, akkor jó, amikor kezd egy kicsit besűrűsödni. Ezt követően vegyük le alatta a hőt és hagyjuk egy kicsit hűlni.

Ha kész, keverjük bele a mascarponét, finom, sűrű, lágyan édes krémet kapunk.

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel8

Ha kihűlt a banános-kesudió tortánk, szeleteljük fel és a vaníliás tejszínes öntettel tálaljuk, vagy az egész öntetet is a torta tetejére boríthatjuk és utána szeleteljük, kinek, melyik verzió tetszik. :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük meg, hogy szervezetünkre, milyen hatással van, a felhasznált alapanyagok, miben milyen vitamin található:

 Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel


Hangulatjavító banán

A banán az egyik legmagasabb energiatartalmú gyümölcs. Ennek köszönhetően nagyon sok helyen alapvető élelmiszernek számít, és inkább a burgonyához hasonló zöldségként tartják számon.

Banántörténet

A banán Malajziából származik, de a világ legtöbb szubtrópusi éghajlatú országába termesztik. Világszerte több mint 1600 banánféle ismert, melyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek.

Nagy részük úgynevezett zöldségbanán, nyersen nem is fogyasztják, sós ételeket, főzelékeket készítenek belőle. Miután a világ számtalan táján a különböző fajták folyamatosan érnek, egész évben kapható. A különböző banánok közül itt, Európában alig ismerünk néhányat.

A banán jótékony hatása

A banán a gyümölcsök közül a legnagyobb B-vitamin forrás, de tartalmaz foszfort, káliumot, vasat és kalciumot, A és C-vitamint is, illetve olyan enzimet, mely szükséges a glükóz feldolgozásához. A banánban rengeteg kálium található, mely létfontosságú az idegrendszer működéséhez, és a vérnyomást is szabályozza. Ásványi anyag összetételének köszönhetően ajánlják sportolóknak, izomgörcsök megelőzésére.

Mint már említettem sok helyen alapvető élelmiszernek számít. Mindez magas energiatartalmának köszönhető, 100 gramm banánban 374 kJ (88 kcal), nagyjából kétszer annyi, mint az almában vagy narancsban. 

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel10

Tudtad?

A banánnak szexuális vágyfokozó hatást is tulajdonítanak,
amit a benne található növényi hormonokkal és nyomelem-összetételével magyaráznak.

Boldogságbomba

A legújabb kutatások szerint a banán nemcsak kellemes íze és tápértékért érdemes fogyasztani, hanem hangulatbefolyásoló tulajdonsága miatt. Ugyanis a banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel.

A szerotonin megfelelő mennyiségben képződik a szervezetben, kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát. Ha a szerotonin szint alacsony, akkor viszont a hangulat is romlani kezd és hajlamos az ember ilyenkor sötéten látni a világot. Ha a szervezetben ez a hírvivő anyag hosszú ideig nincs jelen, szorongás és depresszió alakulhat ki.

Banán allergia

A banán azokhoz a gyümölcsökhöz tartozik, mely akár allergiát is válthat ki. A banán által kiváltott allergia tünetei a gyümölcs fogyasztását követően, vagy legkésőbb egy óra elteltével jelentkezik.

Az allergia gyakran társul egyéb allergiákkal, mint például a nyírfa vagy más pollenallergiával, vagy a természetes latex allergiával. Mivel a latex allergiások 50%-ának keresztreakciója van néhány allergiát kiváltó növénnyel, mint például a banán, a gesztenye, az avokádó és a kivi. Forrás

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel11

 A különleges kesudió 15 előnye!

Szeretjük a kesudiót? Akkor bátran rágcsáljuk, önmagában vagy sörkorcsolyának, mert nemcsak finom, egészséges is! Nem is hinnénk, mennyi előnye van!

A kesudió a kedvencek közé tartozik, ha rágcsálnivalóról van szó – formára is mutatós, de igazán az íze csábít el bennünket! Leginkább édességekbe használjuk őket, bár önmagukban fogyasztva is finomak.

Tele vannak antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek szervezetünk megfelelő működése szempontjából igen lényegesek. A kesudió jelenleg Brazíliából érkezik, Indiába a portugálok hozták be a 16. században. A vese- és bab alakú, formás dió számos egészségügyi előnnyel bír. Lássuk a legfontosabbakat ezek közül!

  1. Megelőzi a rákot

A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tart. Ez az egészséges kesudió egyik legfőbb előnye!

  1. Védi a szívet

Sokakat visszatarthat fogyasztásától az a feltételezés, hogy a kesudió hizlal. A kesudió kalória szempontjából nem vészes – zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását.

  1. Csökkenti a vérnyomást

A kesudió magnézium tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.

  1. Segít a hajnak

A réz olyan ásványi anyag, amely a haj színének fenntartásában segít. Tehát ha rézben gazdag kesudiót eszünk, még a hajkoronánk is teljesebb színű és szebb lehet!

  1. Egészséges csontok

A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is nagyon fontos a csontok egészségének fenntartásában, a kesudió pedig igen gazdag ebben az ásványi anyagban!

  1. Egészséges idegek

A magnézium a csontok felszínén tárolódik, és megelőzi, hogy a kalcium bejusson az idegsejtekbe – ezzel az erek és az izmok is relaxált állapotban maradnak. Az elégtelen mennyiségű magnézium éppenséggel a vérerek összehúzódását okozhatja, mely magas vérnyomáshoz, migrénhez, fokozott fejfájáshoz vezet – hogy csak a főbb gondokat említsük.

  1. Meggátolja az epekövek kialakulását

A kesudió napi fogyasztása 25 százalékkal csökkentheti az epekövek jelentkezését.

Banános torta kesudióval és vaníliás öntettel9

  1. Segít a fogyásban

A kesudió hizlal? Tévedés. Jó koleszterint tartalmaz, tehát a közvélekedéssel szemben azoknak, akik fogyasztanak kesudiót hetente kétszer, kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele.

  1. Antioxidáns

A szelén, a réz, a magnézium és még sok más ásványi anyag számos enzim működésében szerepet játszik.

  1. Segíti az emésztést

A kesudió hatása a növekedés és fejlődés elősegítése is, valamint a nukleinsav szintézis és az emésztés könnyítése.

  1. Vitaminban gazdag

kesudió olyan vitaminokkal van tele, mint a riboflavin, pantoténsav, tiamin, niacin, stb. Ezek tartanak távol bennünket a szideroblasztos vérszegénységtől például vagy a pellagra nevű bőrbetegségtől.

  1. Egészséges íny és fogak

Mivel a kesudióban levő magnézium igen jó a csontokra, ebből következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is gondoskodik.

  1. Kellemes alvás

Változókor, menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák zavartalanok legyenek.

  1. Harcol a szabad gyökök ellen

A kesudió segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és megszünteti a szabad gyököket, melyek különféle egészségügyi problémákat okoznak.

  1. Makuladegeneráció

A kesudió hatása ugyancsak, hogy képes szűrni a nap UV-sugarait és megvédeni bennünket a makuladegenerációtól.

Érdemes tehát fogyasztanunk ezt a mutatós és kellemes ízű diót! Bármikor felszolgálhatjuk otthon, főétkezések közt ideális éhségcsillapító. Forrás

 

 

süti beállítások módosítása