Vitality saláta prosciutto sonkával sült paradicsommal KETO
2015. december 13. írta: Klarissza24

Vitality saláta prosciutto sonkával sült paradicsommal KETO

Minden egyben az érzékek kavalkádja!

 

Az ízek és a vitaminok tárháza, olasz temperamentummal. :)

 Vitality saláta prosciutto sonkával-sült paradicsommal és jégsalátával

 
Egy finom kiadós hétvégi reggeli vagy vacsora során, szinte felbecsülhetetlen energiát add akár reggelre, hogy ezerrel indulhasson a nap, vagy estére a kedvesünk mellé. 

 

Vitality saláta prosciutto sonkával-sült paradicsommal és jégsalátával6 

Vitality saláta prosciutto sonkával sült paradicsommal KETO
Hozzávalók:
 
2 fő részére
4 db koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi spenót
1 kk extra szűz olíva olaj
2 tojás
2 szelet bacon vagy kolozsvári szalonna és füstölt sonka

Fűszerek:
Ázsiai hétbors fűszer
bazsalikom
oregáno
kakukkfű
rozmaring

1 zacskó szarvasi mozzarella
1 db kaliforniai paprika
parmezán
cheddar sajt
4 szem olíva bogyó
jégsaláta
2 szelet Prosciutto olasz sonka
2-3 csipet búzacsíra

A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/ 

 Vitality saláta prosciutto sonkával-sült paradicsommal és jégsalátával3

Vitality saláta prosciutto sonkával sült paradicsommal KETO
elkészítése:
Előkészítjük a fenti hozzávalókat. A mozzarella, parmezán sajtot, salátát felszeleteljük, az olíva bogyót 1-2 db-ot félbevágjuk. A paradicsomokat félbevágjuk, megpucoljuk a fokhagymát és vékonyan felszeletelve a paradicsom tetejére teszünk egy-egy szeletet. A kaliforniai paprikából a vastagabb részénél levágunk 2 szeletet.

A spenótot megmossuk, a szárát eltávolítjuk.

Vitality saláta prosciutto sonkával-sült paradicsommal és jégsalátával4

Egy-egy teflon serpenyőbe olíva olajat hevítünk, az egyikbe rádobjuk a spenótot, leheletnyi borssal fűszerezzük, egy-két percig pároljuk, – így megmaradnak a vitaminok – közben melléje tesszük, lefelé fordítva a félbevágott fokhagymás, paradicsomot, és megpirítjuk. Ha kész a spenót, beletesszük a Kaliforniai paprikát és beleütjük a tojást, és megsütjük.

Vitality saláta prosciutto sonkával-sült paradicsommal és jégsalátával5

A másik serpenyőben ezzel egy időben, pedig kisütjük, ropogósra pirítjuk a szalonnát, és a sonkát.

Ha minden megsült, tálalhatjuk, jégsalátával, szeletelt mozzarellával, melyet megborsozzunk, meglocsoljuk egy pár csepp olívaolajjal. A paradicsomokat, egy picit a fenti fűszerekkel megszórjuk, és erre is egy két csepp olívaolajat csepegtetünk.  

A Prosciutto olasz sonkát feltekerjük és a salátára helyezve tálaljuk, olívabogyóval, retekcsírával megszórva kínáljuk.

Aki nem ketozik, családnak, vagy ha nem vagy gluténérzékeny, akár búzacsírával és olívabogyóval megszórva és teljeskiörlésű ciabatta-val kínáljuk. Ennek elkészítését az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatjátok:
https://fincsifalatka.blog.hu/2015/01/29/barbecue_chilis_csirke_teljeskiorlesu_ciabattaval_es_joghurtos_parmezanos_ontettel_383

Vitality saláta prosciutto sonkával-sült paradicsommal és jégsalátával6

*Tipp: nem írtam sót, mivel a bacon és a kolozsvári szalonna sós, így emiatt nem kell megsózni se a tojást, se a mozzarellát, se a spenótot. Pont kiegészítik egymást az ízek. 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
https://www.instagram.com/fincsifalatka.blog.hu/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

És akkor nézzük meg, milyen fontos jelentősége van szervezetünkre egy-két alapanyagnak:

Vitality saláta prosciutto sonkával-sült paradicsommal és jégsalátával2

Spenót élettani jelentősége:
Magas vitamin, ásványi só és nyomelemet tartalmazz, K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, foszfor, cink és E-vitamint. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak. Az ásványi sók közül kiemelkedik magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma nagy, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik.
Bővebb információt itt olvashattok:
http://www.elestar.hu/elelmiszer-lexikon/zoldsegek/spenot/

Búzacsíra
Magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom, a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő. Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentős élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben. A szív és érrendszert védelmező vitamin.
Bővebb információt itt olvashattok:
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=1255

Olívabogyó, a “zöld arany”
Ősidők óta az olíva olajat gyógyító elixírként használják. A mai tudomány szerint: az egyszerű zsírsavja segít a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívinfarktus, emésztési zavarok, és az öregedés problémáiban – sőt a rák megelőzésében is.
Bővebb információt itt olvashattok:
http://home.arcor.de/csaba.elp/arhiv/tgy/oliva.htm

 

 

süti beállítások módosítása