Csak egy falatnyi: Húsos göngyölt céklalevél/lime öntettel…
2016. augusztus 04. írta: Klarissza24

Csak egy falatnyi: Húsos göngyölt céklalevél/lime öntettel…

Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak? Te is próbáld ki ezt a nagyszerű fogást ebédre, vagy vacsorára... :)

 

Húsos göngyölt céklalevél-lime öntettel2

 

Legutóbb, amikor a piacon az árusnál céklát vásároltam, felhívta rá a figyelmemet, hogy a cékla levele is nagyon finom, akár remek saláta készíthető belőle. Hiszen a céklának nemcsak az ízletes gyökere fogyasztható, hanem zöld, vörös erezettel díszített levele is. Ráadásul ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a lila céklagyökér, íze pedig kellemesen édeskés. Vásároltam is egy jó nagy köteg céklalevelet is… :)

 

Húsos göngyölt céklalevél-lime öntettel


Így arra gondoltam, hogy smoothie már készítettem belőle, mely nagyon finom volt. Itt találod a receptet:
https://fincsifalatka.blog.hu/2016/08/01/3_szuper_finom_es_egeszseges_smoothie

 

Viszont, most nem akartam salátába tenni, mert volt egyéb más is a hűtőben, így húsos göngyölt céklalevélre esett a választásom, hiszen ha káposzta, torma, szőlőlevelet, lehet tölteni, akkor a céklalevelet is… Így hát el is készítettem a finom kis húsos töltikémet, lime-mal… :) Érdemes kipróbálni, isteni finom…


Húsos göngyölt céklalevél-lime öntettel5

Húsos göngyölt céklalevél/lime öntettel
Hozzávalók:
kb. 40 db céklalevél
60 dkg darált hús
15 dkg rizs
1 kis friss kapor – ízlés szerint
Fűszerek:
1 kk kakukkfű
½ kk őrölt kömény
3 gerezd fokhagyma – átnyomva, vagy reszelve
2 szál zöldhagyma – nagyon apróra vágva
1 db közepes vöröshagyma – nagyon apróra vágva
1 kk friss zsálya
5 kk *Bami goreng fűszerkeverék (mivel ez tartalmaz sót, így külön só hozzáadása nem szükséges)
½ kk borsikafű
1 ½ kk *cayenne bors
1 kk *ötbors őrölt fűszer
1 dl Happy-Frucht Tomaten paradicsomlé
Kész töltelékhez – főzés előtt:
extra szűz olívaolaj
2 db lime leve

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/

Húsos göngyölt céklalevél-lime öntettel9
Elkészítés:
A céklaleveleket, sós lobogó vízzel leforrázom. (Én úgy csinálom, hogy a céklalevelek szárát meg szoktam hagyni, és azt megfogva mártom bele többször a felforrt vízbe, így is megpuhulnak, utána szűrőbe teszem, és lecsepegnek).

A tölteléket összekeverjük: a darált húst, fűszerekkel, rizzsel és a paradicsomlével, majd hagyjuk fél óráig pihentetni, hogy az ízek összeérjenek.

Húsos göngyölt céklalevél-lime öntettel10
Ezt követően a céklalevelek szárát levágjuk, és a forrázott levelek kis részét tegyük a lábas aljára, szórjunk rá, egy kis kaprot. Majd a többi céklalevélbe töltjük, mindegyik közepébe a kis halomnyi húsos tölteléket és feltekerjük, oldalt is behajtjuk, úgy, mint amikor töltött káposztát készítünk. (Figyeljünk arra, hogy ne tömjük meg a céklaleveleket, és nagyon szorosra se tekerjük, mert így marad hely a rizs megduzzadásának).

Húsos göngyölt céklalevél-lime öntettel
Majd a lábosba a kapros céklalevélre helyezzük, szép sorban a töltött céklaleveleket, nekem volt egy kis füstölt szalonna bőrkém a hűtőbe, azt is rá szeleteltem. Amikor ezzel készen vagyunk, akkor meglocsoljuk olíva olajjal és lime levével, majd a tetejére is tegyünk céklaleveleket. Ezután, felöntjük kevés csirke alaplével, ha elfőné a levét, mindig töltünk utána. Így az étel a saját levében is fő, és az ízek jobban átjárják a kis töltelékeket.

Húsos göngyölt céklalevél-lime öntettel2
*Tipp: A tetejére helyezünk egy nagy tányért, vagy egy olyan fedőt, ami belefér a lábasba és ráteszünk egy nehezéket, majd egy fedőt, így főzés közben nem fognak szétrobbanni a göngyölt céklalevelek.

Tartalék lángon, lassú forralással, 50 perc max. egy órán keresztül főzzük. Hidegen is, melegen is fogyaszthatjuk. Nagyon finom magába is, de lehet kenyeret is adni hozzá.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Céklalevél vitamintartalma 

Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ami hazánkban megterem. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a vörös gyökér levele csodaszer és remek ételek készíthetők belőle.

A cékla levele, akárcsak a gyökérrésze, kiváló vérképző, és közrejátszik a máj anyagcsere-folyamataiban. Megakadályozza a rákos sejtek burjánzását, nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és kordában tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat. 

céklalevélForrás: flickr.com


Mire jó még a céklalevél?

Készíthetünk belőle smoothie, párolva ízletes és egészséges köret lehet a húsok mellé, kitűnő saláta alapot is készíthetünk.

 

 

süti beállítások módosítása