Roppanós mandulás keksz/csokoládéval...
2017. január 08. írta: Klarissza24

Roppanós mandulás keksz/csokoládéval...

Ma olyan ropogósra, finomra és olyan nagyon igazira vágytam! Szóval egy kis nasira… :)

 

roppanos-mandulas-keksz-csokoladeval

 

Így erre az aprósüteményre esett a választásom, hiszen imádom a mandulát, bármilyen formában, nyersen, pörkölve, süteményekbe téve, és keksznek is zseniális, főleg ha még csokival is meg van spékelve, akkor a mennyországban érzem magamat… :) Arról nem is beszélve, hogy bármikor bevethető vendégváró édesség, de akár csajos délutánokra is jó választás… :)

 

roppanos-mandulas-keksz-csokoladeval3


Roppanós mandulás keksz/csokoládéval
Hozzávalók:

1½ Cup mandulapehely
½ Cup cukor + 2 ek
¼ Cup méz
1/3 Cup tejszín

Mennyiségek méréséhez, az alábbi blog bejegyzésemnél találtok információt:
https://fincsifalatka.blog.hu/2016/07/31/merleg_nelkul_jo_ha_tudjuk


Elkészítés:

A mandulapelyhet tegyük egy zacskóba, kössük össze, és egy nyújtófa segítségével törjük össze kisebb darabokra. Ha kész, tegyük egy tálba, és adjuk hozzá a cukrot.

A mézet, tejszín tegyük egy lábasba és közepes lángon, állandó keverés mellett, forraljuk addig, amíg felforr, és eléri a 118 fokot. Majd vegyük le a hőt alatta és adjuk hozzá a mandulához és keverjük el. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni, ez kb. 15 perc.

Addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egy tepsibe helyezzünk el sütőpapírt.

roppanos-mandulas-keksz-csokoladeval4

Majd a kihűlt mandulás masszából egy dinnye vájóval, golyókat formázunk és tegyük a tepsibe. Én egy közepes tepsibe 5 gombócot helyeztem el, nagy távolságra, ez fontos, mert sütés közben el fog terülni a massza, és nem szabad, hogy összeérjenek. Ha elkészültünk, akkor egy vizes kézzel, lapítsuk le a tetejét egy kicsit.

Tegyük a sütőbe és kb. 12 percig süssük. Mindenképpen ellenőrizzük sütés közben, hogy meg ne égjen. Nekem a gázsütőmön 9 perc kellett, és széltében tettem be a tepsit, nem hosszába, mert a gáz sütőnél (legalábbis nálam) leghátul a legmelegebb, így viszont egyenletesebben sülnek a kekszek.

Hagyjuk kihűlni a mandulás kekszeket (érdemes két tepsit használni sütéskor, váltakozva tudjuk sütni) ez kb. 2-3 perc és egy spatula, vagy késsel könnyedén le tudjuk szedni, vigyázzunk rá, óvatosan, mert nagyon törik ez a fajta keksz.

roppanos-mandulas-keksz-csokoladeval6

Lehet, így magában is fogyasztani a mandulás kekszet, viszont gőz fölött megolvasztott csokoládéval és a csoki temperálásával, majd egy ecset segítségével megkenve az egyik oldalát, és hagyni, megdermedni 3-5 percig a hűtőben, kiváló csokoládés mandulás kekszet kapunk. A gyerekek is odáig lesznek érte, meg vissza… :) sőt, ebben nincsen liszt, így ez gluténmentes finomságnak számít.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

roppanos-mandulas-keksz-csokoladeval2

Mandulás kekszhez/a csokoládé temperálása
Hozzávalók
: (a fenti recepthez) 15 dkg 70%-os csokoládé

Mire van szükségünk a temperáláshoz?

Az első és legfontosabb egy digitális maghőmérő, amivel a csokoládé hőfokát tudjuk ellenőrizni. Ezt konyhafelszerelési áruházakban, netes webshopokban szerezhetjük be (pl. itt). A maghőmérőn kívül már csak csupa olyan dologra van szükség, amely egy átlagos háztartásban is megvan: egy kisebb lábasfém edényszilikon spatula (vagy esetleg csak a csokoládéhoz használt fakanál). Az eszközökön kívül ideális munkakörülmények is kellenek a csokoládé temperálásához: a konyha hőmérséklete 18-21°C-on  a legjobb, illetve a magas páratartalom is ellensége a csokoládénak, így ne a rotyogó vasárnapi húsleves mellett vágjunk bele!

A temperálás lépései:

A csokoládé felolvasztása

Kétféle módon történhet: mikróban vagy vízgőz fölött. A vízfürdőhöz egy kis lábasba teszünk kevés (egy-két ujjnyi) vizet: a víznek nem szabad forrnia, bugyognia. Erre a lábasra egy akkora fém tálat teszünk, ami illeszkedik rá, ugyanis víz (a felszabaduló párából) nem kerülhet a csokiba, mert nagyon kevés víztől is szemcsés lesz a csoki és összeugrik. A mikró előnye, hogy ott nem kerülhet víz véletlenül sem a csokoládéba, de mindenkinek ki kell ismerni a saját készülékét, milyen teljesítményen érdemes olvasztani benne a csokoládét. Akár mikróban, akár vízgőz fölött olvasztunk, lényeges, hogy rendszeresen kavarjuk át az olvadó csokoládét, hogy a hő egyenletesen tudjon eloszlani, ne kapjon le sehol: étcsokoládét elég néha átkavarni, a tejcsokoládét már gyakrabban kell, míg a fehér csokoládét szinte állandóan érdemes kavarni, mert a magas cukor- és tejzsírtartalom miatt könnyebben lekaphat. A csokoládét 40-46°C-ra olvasszuk fel (maghőmérővel ellenőrizzük), nem szabad túlmelegíteni sem.

 

roppanos-mandulas-keksz-csokoladeval4

Temperálás

A klasszikus módszer a márványlapos temperálás: a megolvasztott csokoládé kb. kétharmadát hideg márványlapra öntik, és ott állandó mozgásban tartják spakli és kenőkés segítségével, míg a csokoládé láthatóan besűrűsödik, és kb. 27-28 fokosra hűl. Ekkor a maradék olvasztott csokoládéból kevernek a lehűtött csokoládéhoz, hogy az elérje az ideális munkahőmérsékletet. Ez az ideális munkahőmérséklet étcsokoládénál 31-32 fok, míg tej- és fehér csokoládénál 29-30 fok.

„Házi” használatra, kisebb mennyiségű csokoládé (20-30-40 dkg) temperálásához praktikus az úgynevezett beoltó módszer. A felolvasztani kívánt csokoládémennyiség kb. egynegyedét egészen apróra vágjuk (vagy dolgozhatunk csokilencsével), és félretesszük. A csokoládé háromnegyedét megolvasztjuk, majd apránként keverünk hozzá a félretett apróra vágott csokoládéból: mikor egy adag elolvadt, ellenőrizzük a csokoládé hőfokát, ha az több mint az ideális munkahőmérséklet, újabb kis adag apróra darabolt csokoládét keverünk az olvadt csokoládéhoz egészen addig, míg elérjük az ideális hőfokot. Ha véletlenül pár fokkal hidegebb lesz a csokoládé a kelleténél, mikróban vagy vízgőz fölött az ideális hőfokig melegítjük. Figyelem: a beoltáshoz csak temperált csokoládét (bolti táblás vagy csokilencse) lehet használni, korábban felolvasztott és temperálás nélkül megszilárdul csokoládét nem, ugyanis a megolvadt csokoládémennyiséghez hozzákevert temperált csokoládé segíti elő itt az előkristályosodási folyamatot.

A csokoládé-temperáláshoz, az alábbi videó ad segítséget:

https://www.youtube.com/watch?v=OMjU9Nnz_oQ

A temperálás tesztelése

Csak akkor kezdjünk dolgozni a csokoládéval, ha meggyőződtünk róla, hogy jól temperáltuk. Ehhez mártsunk egy kést vagy egy kanál végét a csokoládéba, majd várjunk egy keveset: ha jól temperáltunk, szobahőmérsékleten 2-3 perc alatt láthatóan kezd megszilárdulni a csokoládé szép selyemfénnyel. Forrás: pralineparadicsom.hu

roppanos-mandulas-keksz-csokoladeval6

Tehát, ha végeztünk a csokoládé temperálással, akkor a mandulás kekszek hátoldalát kenjük be, egy ecset segítségével csokoládéval, vigyázva, hogy el ne törjenek. Majd tegyük a hűtőbe 3-5 percre, és ezt követően, már szobahőmérsékleten tudjuk tárolni a mandulás kekszeket. :)  

 

 

süti beállítások módosítása