A legfinomabb: Gluténmentes vajas piskóta titkai
2017. július 16. írta: Klarissza24

A legfinomabb: Gluténmentes vajas piskóta titkai

Az otthon ízei, mert sütni jó!

A hagyományos piskótánál könnyebb, finomabb, omlósabb, és kevésbé lehet elrontani… :) Ha egyszer megsütőd, újra és újra el kell majd készítened.

 

A vajas piskóta önmagában is nagyszerű, de gyümölcsökkel, krémmel még jobb. Ha tortát készítenél szülinapra, névnapra, de akár munkahelyi sütinapra, ez a recept akkor is jól jön, hiszen kiváló alap. Így kezdőknek is szívből ajánlom elkészítését… :)


Gluténmentes vajas piskóta
Hozzávalók:
8 db tojás – (ebből 6 db egész tojás és 2 db tojássárgája szükséges)
200 g gyümölcscukor vagy cukor
150 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – az Aldiban is kapható
50 g Nagykun rizsliszt én ezt használom itt 
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)
egy csipet *Himalája só
½ csomag sütőpor
55 g vaj felolvasztva

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábosba, és hagyjuk kihűlni.

Egy tálba üssük bele a 6 db egész tojást, és a 2 db tojássárgáját. (A fehérjét tegyük el a hűtőbe, jól lesz akár habcsóknak is.) Majd adjuk hozzá a cukrot és keverjük habosra egy robotgép segítségével. Kb. 3*-ára kell felverni, és olyan szép halványsárga lesz a színe.

Majd a kétféle lisztet, sütőport, sót, szitáljuk át, és adjuk hozzá a tojásos keverékhez, és jól keverjük el a robotgép segítségével.



Ha elkészültünk, akkor adjuk hozzá a teljesen kihűlt olvasztott vajat és egy fakanállal óvatosan keverjük bele a lisztes-tojásos masszába.

Ezt követően egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük bele, egyengessük el, ütögessük a konyhapulthoz a tepsit 1*-2*, így jobban elegyengetődik a tészta.

Majd tegyük az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük készre. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett. Mindenképpen tűpróbát végezzünk. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját 20 percig.


Ez a gluténmentes vajas piskóta, könnyed, omlós és nem szárad ki. Bármire használhatjuk ezt a megsült piskóta alaptésztát, kis tortát készíthetünk belőle, pohárral kiszaggatva, tölthetjük krémekkel, poharas desszertnek is kiváló, tényleg csak a képzelet szab határt a fantáziánknak. De akár tortasütőben is süthetjük, kétfelé véve a piskóta alap tészta mennyiségét, és csodálatos tortákat is készíthetünk gluténmentesen. Sőt magában egy kis porcukorral megszórva is tökéletes délutáni finomság... :)

Az alábbi receptem is, ezzel a gluténmentes piskótatésztával készült, katt a linkre:
A krémbe zárt csodadesszert: A gyümölcsös trifle

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása