Meggyes rizstorta, mogyorós snickerssel kényeztetve
2017. augusztus 28. írta: Klarissza24

Meggyes rizstorta, mogyorós snickerssel kényeztetve

Már a nagyi is tudta...


hogy ezzel mindig elcsábíthatja a családot. :) Azok a régi jó dolgok!


Egy gyerekkori kedvencem, egy fantasztikus, csodás sütemény. Egy kicsit felturbóztam. Ez egy olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze, hmm, nyammi... :) Ez egy egyszerű rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt alaprecept, amit tényleg nagyon sokféleképpen lehet variálni.
Én most megmutatom nektek, az egyik nagy kedvencünket. :) Érdemes elkészíteni, kezdőknek is ajánlom.
Bár baracklekvárral is isteni finom, ezt a receptemet pedig, itt találjátok.

 


Meggyes rizstorta mogyorós snickerssel recept gluténmentes
Hozzávalók:
2 bögre rizs
5 dkg vaj
125 ml víz
6 bögre tej – amivel kimértük a rizst
1 csomag „Dr.Oetker Finesse” Bourbon vanília aroma
1 citrom reszelt héja
egy csipet Himalája só
+
kb. ½ -1,5 bögre tej
1 sütőpor
1 ek rizsliszt
6 db tojás
6 ek cukor vagy kókuszcukor
1 üveg meggybefőtt – kimagozott
4 db Snickers mogyorós csokoládé - gluténmentes infó itt
1 dl tejszín


Meggyes rizstorta recept
elkészítése:
A sütőt melegítsük elő. A kimért rizst megmossuk, és lecsepegtetjük.

Ezt követően, egy lábasban vajat hevítünk, beleöntjük a rizst, egy-két percig keverjük, ezt követően felöntjük a vízzel, egy kicsit magába szívja a rizs fél perc se, és utána pedig öntsük fel a tejjel. Keverjük meg és adjuk hozzá a sót, vanília aromát.

Magas lángon főzzük fel, de csak addig, amíg épphogy a tej teteje gyöngyözni kezd, időközönként keverjük meg, ez kb. 5 perc. Ezt követően, vegyük tartalékra és fedjük le, és kb. 10 percig főzzük. Ezután keverjük meg, kapcsoljuk le a hőt, és lefedve, plusz még egy konyharuhába betekerve még pihentessük 10-15 percig a tejberizst, így a maradék tejet is magába szívja, és teljesen megpuhul a rizs.


Amíg puhul a rizs magában, addig egy tálba, verjük fel a tojás fehérjét, egy csipetnyi sóval, habbá, és tegyük félre.

Ezután a 6 tojás sárgáját, cukorral keverjünk habosra egy robotgéppel. Akkor jó, amikor kivilágosodik a tojás sárgája, (kókuszcukornál lágyabb karamellás színe lesz) de úgy is megállapíthatjuk, ha megkóstoljuk, és ha nem ropog a cukor a fogunk alatt, na, ez az a pont, amikor jól kikevertük a tojássárgáját a cukorral.  

Majd, adjuk, hozzá a lisztel elkevert sütőport, és keverjük össze. Ha készen vagyunk, akkor 1 citrom héját reszeljük bele, keverjük el egy fakanállal, és tegyük félre.

Mostanra már megpuhult a tejberizs. Vegyük le a tetejét, és hagyjuk kihűlni.

Ha már kihűlt a rizs, adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el.

*Tipp: Ha esetleg még egy kicsikét szárazabb, úgymond nagyon összeáll a tejberizs, mintha csiriz lenne (ez függ a rizs minőségétől is) akkor szükség esetén, adjunk hozzá még ½ -max. 1,5 bögre hideg tejet, és jól keverjük el. – Ezáltal a rizskoch finom, puhán kényeztető lesz, és sütés után sem fog kiszáradni. Persze nem szabad túl lágyra sem csinálni, (mintha tejberizst ennénk), mert még a tojásos massza is lágyítani fogja, de ne legyen túl száraz sem. Én általában ½-1 bögre tejet szoktam még hozzáadni, de volt már, hogy olyan minőségű volt a rizs, hogy másfél bögre tej kellett hozzá, és jól elkeverve, mind beszívta.

Ezután, keverjük hozzá a cukros tojásos masszát.

Ha mindezekkel elkészültünk, akkor óvatosan keverjük hozzá a tojáshabot. Ezután, 1 üveg leszűrt, lecsepegtetett kimagozott meggybefőttet adjunk hozzá, és ezt is óvatosan keverjük össze.


Fogjunk egy tortaformát, tegyük bele sütőpapírt, az oldalát kenjük ki kókuszzsírral, vagy vajjal. Öntsük bele a rizses masszát. Tegyük be az 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20-40 perc alatt süssük készre, akkor jó, ha szép arany barna a teteje.

Vízgőz felett a Snickerst olvasszuk fel, adjunk hozzá egy dl tejszínt, ezt követően tálalásnál locsoljuk meg a rizstorta tetejét.

Tálalásnál a gyerekeknek, színes dekor cukorkával díszíthetjük.


* Tipp: A mediterrán és egészséges étrendet követőek, a snickers csokoládé helyett: használhatnak 70-85% étcsokoládét, gőz felett olvasszák meg egy kis tejszínnel elkeverve. Serpenyőben pirítsunk, natúr mogyorót pár perc csak, és ezzel szórjuk meg. Díszítésként a dekor cukorka helyett: vegyes gyümölccsel (málna, szeder, ribizli, áfonya) – ha szezonja van, akkor pedig friss – koronázzuk meg a rizstortát.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása