A nagy kedvenc: Szilvás és nutellás gombóc, nudlival
2017. szeptember 10. írta: Klarissza24

A nagy kedvenc: Szilvás és nutellás gombóc, nudlival

Mert édesen szép az élet!

 

Egy igazi finomság gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

 


Mivel itt a szilvaszezon, úgy gondoltam gombócozzunk mi is egy kicsit. De tölthető lekvárral is, sőt mi imádjuk a nutellás gombócot, így ezt is készítettem, nudli kíséretében, gluténmentesen.

Nem gluténmentesen is megtalálható a receptem, az alábbi blog bejegyzésemnél:
Nutellás gombóc nudlival dejóba forgatva


Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve (1932) alapján itt és itt, így jellemezte a magyar szilvás gombócot:
A szilvás gombóc régóta polgárjogot szerzett a magyar konyhában és népszerű ételeink sorába emelkedett. A kitűnő és változatos "knédlik" hazája Bécs (s általában Ausztria), valamint Prága és vidéke ma sem tud olyan jó szilvás gombócot tálalni vendégei elé, mint amilyet náluk ehet az ember augusztus végi és szeptemberi napokon. Persze csak ott, ahol egyébként is főznek, s ahol a háziasszony vagy a szakács érdemesnek találta, hogy alaposan megismerkedjék e rokonszenves eledel természetrajzával. 
A szilvás gombóc készítése különös gondot igényel, s tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a kissé közönségesen hangzó gombóc szóval megjelölt fogalom távol áll attól, amit a finom jelzővel lehet illetni.
Persze van olyan szilvás gombóc, amely formájára és halmazállapotára nézve a régi idők ágyúgolyóbisaira emlékeztet, furkós és fojtós, s mire a sok, vastag, kemény tésztán áthatolva a szilváig érkezne a fogunk, már elmúlik az étvágyunk. Itt azonban nem erről van szó, hanem ama jó szilvás gombócról, amelynek tésztája vékony, finom és könnyű, sőt omlós.



Szilvás és nutellás gombóc, nudlival gluténmentes
Hozzávalók:

50 dkg főtt burgonya (hájában)
4 ek Nagykun rizsliszt itt - Sparban is kapható
kb. 10-12 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék ittAldiba kapható
(Csak annyi Alfa-Mix lisztkeverék szükséges, hogy az összes liszt mennyisége (rizsliszt és alfa-mix együttesen 15 dkg legyen)

1 kk *Himalája só itt
1 db nagy tojás
2 ek kókuszolaj
Töltelék:
kb. 20 dkg szilva - (de lehet szilvalekvárral is tölteni)
fagyasztott nutella
1 kk őrölt fahéj
3 ek cukor
Forgatáshoz:
4 ek kókuszolaj
4 ek gluténmentes zsemlemorzsa itt
Tetejére:
porcukor – ízlés szerint

Aki nem gluténérzékeny, a másik receptemet, az alábbi elérhetőségen olvashatjátok:
Nutellás gombóc nudlival dejóba forgatva

Elkészítés:
A nutellás gombóchoz lefagyasztott nutellát szoktam használni. Beleteszem egy habzsákba a nutellát, és egy szilikonos jégtartóba nyomom. Majd lefagyasztom. Felhasználás előtt, könnyen kicsusszan a szilikonos jégtartóból a fagyasztott nutella, melyet tölthetjük a gombócokba.


A burgonyát héjában feltesszük főzni, egy 1 kk sóval, ha készre főtt, még melegen megpucoljuk, és krumplinyomó segítségével átnyomjuk, vagy összetörjük, egy villa segítségével, majd hagyjuk, teljesen kihűlni.
Majd hozzáadjuk a tojást, kókuszolajat, sót majd kanalanként adagoljuk hozzá a gluténmentes lisztet, összedolgozzuk a kezünkkel. Krumpli függő, hogy mennyi lisztet vesz fel. Nekem a fenti mennyiség 15 dkg liszt, pont megfelelő és tökéletes arány volt.
– Figyelnünk arra, hogy ne legyen túl kemény a tészta, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk -.
Majd csomagoljuk be fóliába és tegyük be a hűtőbe kb. 15-30 percre.


Közben egy fazékban vizet forralunk, 1 kk sóval.
A szilvát magozzuk ki, és fahéjas cukorral szórjuk meg, ízlésünknek megfelelően. Egy serpenyőbe kókuszolajat hevítünk, majd tegyük bele a zsemlemorzsát és folyamatos keverés mellett, pirítsuk meg. Ha kész, vegyük le a hőről és tegyük félre.


Majd vegyük ki a hűtőből a tésztát, és enyhén lisztezett (Alfa-Mix lisztkeverék) deszkára tegyük rá, majd nyújtsuk ki egy sodrófa segítségével. Én egy pohár segítségével kiszaggattam köröket, majd tegyük bele a félbevágott fahéjas cukorba megforgatott szilvát. A másik felébe, pedig egy darabka fagyasztott nutella kockát tegyünk. A nutellás gombócokat főztem ki legutoljára, addig beraktam a mélyhűtőbe, hogy ne olvadjon a nutella benne. 

A leeső tészta darabokat, újból összedolgoztam, és henger alakúra formáztam/sodortam a kezemmel, és késsel felvágtam 1-2 cm-es darabokra. Ebből készítetten a nudlit.


Majd ezt követően a forrásban lévő vízbe dobjuk, és kifőzzük a gombócokat, majd a nudlit. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére, egy szűrőkanál segítségével kiemeljük, lecsöpögtetjük, és pirított zsemlemorzsába forgassuk meg. Forrón tálaljuk, és szórjuk meg porcukorral.

*Tipp: a krumplit előre meg kell főzni és alaposan kihűteni, ellenkező esetben ragadni-nyúlni fog a tésztánk. Akár lehet előre is dolgozni, már előző nap meglehet főzni a krumplit, melegen krumplinyomón összetörni, ezt követően a hűtőbe tenni, és másnap összeállítani a tésztát, így tuti, hogy kevés lisztet vesz fel, nem fog ragadni, nyúlni és jól lehet vele dolgozni.
A gombócokat és a nudlit lehet még porcukros-mákos, fahéjas-porcukros, diós-porcukros, mandulás-porcukros keverékbe is forgatni.


(A fenti mennyiségből 10 db gombóc és 30 db nudli készült, persze, ha nagy a család, vagy későbbre fagyasztani szeretnénk, emeljük meg az arányokat és készítsünk többet. Fagyasztani, úgy szoktam, hogy tálcára teszem a gombócokat és a nudlit és lefagyasztom, és utána bezacskózom.)

Emlékeztek az „Indul a bakterház” c. klasszikus gombóchajigálós jelenetére. :) És tudtátok, hogy szegély Koltai Róbertet, a forgatás jelenete során, úgy eltalálták egy fagyasztott állapotú gombóccal, hogy a fél szemére majdnem megvakult. :(

Szóval, szilvás és nutellás gombóc evés közben, nézhetünk egy kis részletet a filmből:

http://videa.hu/videok/film-animacio/indul-a-bakterhaz-1979-pNXXdMTBnLfSk4y8

 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása