Nutellás gombóc, nudlival dejóba forgatva
2016. január 23. írta: Klarissza24

Nutellás gombóc, nudlival dejóba forgatva

Gyermekkorom élménye – a nagyi főztje.

 

Néha kell egy kis csábulás, egy finom nasi. :)

Ezt biztosan mindenki ismeri, mármint a klasszikus változatát, hisz gyerekkorunkban a nagyi a tányérunkon sok-sok szilvás gombócot halmozott fel. :) A régi szép idők...

 nutellás gombóc2 


És emlékeztek az Indul a bakterház c. klasszikus gombóchajigálós jelenetére… :) szegély Koltai Róbertet, a forgatás jelenete során, úgy eltalálták egy fagyasztott állapotú gombóccal, hogy a fél szemére majdnem megvakult.

 

Gombóc evés közben, nézhetünk egy kis részletet a filmből:

http://videa.hu/videok/film-animacio/indul-a-bakterhaz-1979-pNXXdMTBnLfSk4y8

Szóval ez aztán egy abbahagyhatatlanul veszélyes desszert. :) de nagyon finom, készíthetitek ebédre, uzsira vagy vacsorára, tuti, hogy a gyerkőcök is oda lesznek érte. Ezt kötelező kipróbálni. :)

 nutellás gombóc1

Nutellás gombóc, nudlival dejó-ba forgatva recept
Hozzávalók:
Gombóc tészta:
1 kg burgonya
330 g Bio tönkölybúza fehér liszt – de lehet 300 vagy 400 g is – (teljesen krumpli függő, tehát amennyit felvesz a krumpli, annyi a liszt mennyisége)
1 tojás
2 ek olvasztott kókuszzsír – vagy puha vaj, vagy olaj
1 kk *Himalája só itt
Töltelék:
nutella – fagyasztva
(Én előző nap, a legkisebb méretű szilikonos jégtartómba tettem a nutellát, vizes késsel elsimítottam, és betettem lefagyasztani, vagy habzsákba téve, bele lehet nyomni a jégtartóba.)
Házi nutella készítését, itt találjátok:
Hempergetéshez:
200 g Dejó – diópótló keverék
4-5 kk porcukor

nutellás gombóc

Nutellás gombóc recept
elkészítése:
A krumplit jó előre sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük, és teljesen kihűtjük. Én héjában főtt krumplit használok, így csak megpucolom és máris krumplinyomóval, átnyomjuk egy tálcára és szétteregetve hűtjük.

Egy tálba áthelyezzük a krumplit, hozzátesszük a tojást, olajat, sót majd kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet, összedolgozzuk a kezünkkel. Krumpli függő, hogy mennyi lisztet vesz fel, nekem 300 g elég volt.

– Figyelnünk arra, hogy ne legyen túl kemény a tészta, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk -.

Közben egy edényben vizet forralunk egy csipet sóval.

nutellás gombóc2

Ha jól összedolgoztuk a tésztát, akkor henger alakúra formázzuk, és vágjunk belőle mindig egy kb. 1-2 cm darabot, lapítsuk ki, a kezünkkel kör alakúra, – a lényeg, hogy annyi tésztát használjunk, ami szépen körbeveszi a nutella golyócskát -, és tegyük bele a fagyott nutella golyócskát. A tészta széleit felhajtjuk, összefogjuk,  minden oldalát, mint egy kis csomagot, úgy, hogy mindenhol befedje a tölteléket, majd a tenyerünkben körkörös mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk. Gyorsan kell vele dolgozni, nehogy megolvadjon a nutella. Én 4 gombócot szoktam egyszerre megcsinálni és kifőzni, addig mindig visszateszem a jégre a nutellát.

Belehelyezzük óvatosan a gombócokat és figyeljünk rá, nehogy letapadjanak az edény aljára, néha megkavargatjuk őket. Amint feljönnek, a víz tetejére még 3 percig hagyjuk főni. Ezt követően majd óvatosan egy szűrő lapát segítségével a jól lecsöpögtetett gombócokat a Dejó-s keverékbe – diópótló – helyezzük, és jól megforgatjuk, inkább rázogatjuk, hogy mindenhol befedje a gombócot a diós keverék.  Ami készen van, azt tányérra helyezzük.

nutellás gombóc1

A végére szoktam hagyni egy kis tésztát, abból pedig levágok szintén egy darabot és vékony henger alakúra sodrom a kezemmel és késsel felvágom darabokra, és ha minden gombóc kifőtt, akkor kifőzöm a nudlit is, és szintén a diós keverékbe megforgatom.

Forrón tálaljuk, porcukorral meghintve.

*Tipp: a krumplit előre meg kell főzni és alaposan kihűteni, ellenkező esetben ragadni-nyúlni fog a tésztánk. Akár lehet előre is dolgozni, már előző nap meglehet főzni a krumplit, melegen krumplinyomón összetörni, ezt követően a hűtőbe tenni, és másnap összeállítani a tésztát, így tuti, hogy kevés lisztet vesz fel, nem fog ragadni, nyúlni és jól lehet vele dolgozni.

nutellás gombóc

Nutella helyett, lehet bele tenni a klasszikus szilvát, vagy nyáron sárgabarackot, de mielőtt a tésztába bele tennénk, fahéjas cukorba mártsuk bele a gyümölcsöket.

Van, aki csak a nudlit szereti, lehet még porcukros-mákos, fahéjas-porcukros, diós-porcukros, mandulás-porcukros keverékbe is forgatni.

Gluténmentes receptemet, az alábbi bejegyzésemnél olvashatjátok:
Szilvás és nutellás gombóc, nudlival gluténmentes 
Házi mandulás nudli porcukorral megszórva 

 


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása