Mert duplázva a legjobb: Csülkös babgulyás leves
2017. szeptember 15. írta: Klarissza24

Mert duplázva a legjobb: Csülkös babgulyás leves

A húsimádók kedvence!



Pikánsan a legjobb. :)

 


A babgulyás rendkívül laktató, igazi magyaros étel. Az igazi gulyás és babgulyás marhahúsból készül, de készíthetjük sertéshúsból is, ebben az esetben az elkészítési idő kevesebb lesz. Sűrű, ízletes, pikánsan csípős és sok hússal került terítékre az asztalomon. :)
Egyszerűen ebből tényleg elég egy tányérral és persze mind a tíz ujjadat megnyalod utána.
Nem ördöngösség, így kezdők is bátran elkészíthetik.


Csülkös babgulyás leves recept gluténmentes

Hozzávalók:
50 dkg marhalábszár
1 db kisebb füstölt csülök
1 nagy ek kókuszzsír
15 dkg szárazbab vagy konzervbab
10 dkg kolozsvári szalonna
5 dkg tüzes kolbász
3 fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db paprika
¼ zöld hegyes zöldpaprika vagy chili
csülök leve
alaplé vagy 1 db marhahúsleves kocka és víz
Fűszerek:
1-2 db *babérlevél
2 kk Kalocsai pirospaprika
1 kk *hétbors fűszer itt vagy őrölt fekete bors
½ kk őrölt kömény
½ kk *kakukkfű
3 gerezd fokhagyma
*Himalája só - ízlés szerint, figyelve arra, hogy a csülök és leve, szalonna is sós
Zöldség:
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
¼ karalábé
¼ zeller
2-4 nagyobb krumpli – ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
½ csokor zeller
Tálaláshoz:
csípős hegyes zöldpaprika
tejföl

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Csülkös babgulyás leves recept
elkészítése:
A babot 1 órára beáztatjuk, hideg, sós vízbe, - elég egy órára áztatni, mert így nem ráncosodik meg a bab külseje, és azért sós vízbe, mert nem fog szétesni a bab, főzés közben - ezt követően feltesszük főzni, és háromnegyedig megfőzzük, leszűrjük. De ha konzerv babot használunk, akkor ezt a fázis hagyjuk ki, akkor csak le kell szűrni a bab levét, és úgy majd felhasználni a készre főtt levesben.

A füstölt csülköt is feltesszük főzni egy másik fazékba, amikor megpuhult, akkor apró kockákra vágjuk, én csak a hús részét szoktam felhasználni. Főzési idő: kb. 2 óra.


A marhalábszár húst megmossuk, és felkockázzuk. A kolozsvári szalonnát, kolbászt, hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára vágjuk.
Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a kolozsvári szalonnát, kolbászt, pirítjuk, majd a hagymát, amikor kezd üveges színű lenni a hagyma, akkor beletesszük a fokhagymát, paradicsomot, paprikát, erős paprikát vagy chilit, és pirítjuk, kb. 5-8 percig.

Utána levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük két merőkanálnyi csülök lével és hozzáadjuk a húst, jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5-8 perc.
Ezt követően hozzáadjuk a fenti fűszereket és felöntjük, megint egy kis csülök lével, (vagy alaplével, vagy vízzel), hogy ellepje. Főzési idő kb. 2 óra.


Amikor kezdi elfőni a levét, akkor felöntjük alaplével, (ha nincs alaplé, akkor víz és marhahúsleves kockát használjunk.) Amikor már háromnegyedig megfőtt a hús, akkor hozzáadjuk a babot, a kockára vágott zöldségeket, krumplit és készre főzzük, majd a végén a kockára vágott csülök húst, és ha konzerv babot használunk, akkor ennél a fázisnál adjuk hozzá azt is, és összefőzzük.

Csípős zöldpaprikával, tejföllel tálaljuk. Tartalmas leves, lehet magában enni, vagy kenyérrel, gluténmentes kenyér receptem itt vagy itt, de ha vásárolni szeretnénk, akkor itt érhető el. Szóval, ki ahogyan szereti.

*Tipp: Ha a szárazbab helyett konzerv babot használunk a babgulyáshoz, abban az esetben nem kell áztatni, és akkor adjuk a leveshez, ha már a hús és a zöldség is megpuhult.

Hétköznapi gyors babgulyás leves receptem tippje:
Ha hétköznapra főznénk egy kis gyors babgulyás levest, akkor én úgy szoktam csinálni, hogy amikor marha pörköltöt készítek, el szoktam tenni egy jó adagot a fagyasztóba. Bableves főzésénél, pedig csülköt főzők többet, így egy részét felkockázva lefagyasztom, csülök lével együtt. És, amikor terítékre kerül nálunk hétköznap egy gyors babgulyás, akkor már a hús készre van főzve, és ilyenkor babkonzervet használok, és a fentiek alapján csak összeállítom a babgulyás levest, és csak a zöldség főzési idejével kell számolni, amely persze pikk-pakk elkészül. :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Híres nemzeti eledelünkről, a gulyásról, így ír Draveczky Balázs

Minden bizonnyal nagyon régi magyar étel. Talán már ették a honfoglalás korában is. Pásztorok tápláléka volt egykor – mint a neve is mutatja. A foglalkozás szava Árpád-kori, a jellegzetes, róluk elnevezett étel jóval későbbi. A 18. század második felétől, a falusi konyha közvetítésével lett mindennapossá. Először minden magyar háztartásban ették és kínálták – de nem sokkal később – a reformkorra már az iparszerű vendéglátás is étlapra, menülapra tette. Rövidesen belekerült a szakácskönyvek ajánlataiba is.

Történetével sokan foglalkoztak. Sokfélét elmondtak eredetéről, elterjedéséről, fortélyairól. A legtöbbet és leghitelesebbet a gasztronómia történetének 1993-ban elhunyt neves krónikása, Gundel Imre és a pécsi egyetem jeles néprajzos professzor-asszonya, dr. Kisbán Eszter tollából ismerjük.

Mindketten hangsúlyozzák, hogy népszerűségét a nemzeti öntudatunk fejlődésének köszönheti ez a neves étel. A 18. század közepétől főleg az elnémetesítési politika elleni tiltakozás egyik sajátos eszköze volt minden, ami magyar. Legyen az irodalom, zene, tánc, viselet, szokás, étel vagy ital. Felkapták, népszerűsítették, favorizálták. Így történt a gulyásos étellel, mára elnépszerűsödött nevén a gulyással is.

Ugyan első ételleírását már a 18. század első harmadából ismerjük, de maga a kifejezés, hogy gulyás-hús, csak 1787-ből maradt ránk. A fentebb említett rövid változat, a gulyás, pedig jóval későbbi, önálló szóként a 19. század közepétől válik általánossá.


A gulyás dicsősége a töltött káposztával, burgonyás és paprikás ételeinkkel együtt kezdődik. Sok bennük a közös történeti és különlegességi vonás is. Külföldről hozzánk látogató utazók, már a legkorábbi idegenforgalom is felfedezi és ismerteti, mint magyar specialitásokat. Szinte megszámlálhatatlan variációjuk van. Hazánkban sokan és sok helyen büszkélkednek azzal, hogy ők készítik a legjobban, övék az eredeti.

1804-ben Szirmay Antal verses, “Hungaria in parabolis…” című munkájában apróra vagdalt fiatal marha húsából készített, hagymás, borsos, és ánizzsal ízesített, bográcsban készült ételnek írja le. Első receptajánlatát egy miskolci orvosdoktor lányának “Módjai a krumpliból készült ételeknek” című összeállításában olvashatjuk, mely 1816-18-ban íródott. Majd a reformkorban az egyik nagyon korai, az úgynevezett nyíregyházi étlapunkon már szerepel a vendégeknek kínálva, paprikás húsként. Az viszont nem derül ki, hogy pörkölt-e vagy gulyás, merthogy a pörkölt – paprikás karrierjének kezdete nálunk csak a 19. század első harmadára tehető.

A gulyás alapanyagait bárki megtalálhatja a szakmában etalonként használt Venesz József – Turós Emil: “Egységes vendéglátó receptkönyv és konyhatechnológia” című munkájában, miszerint kell hozzá a marha színhús mellett meghatározott mennyiségű zsiradék, vöröshagyma, fokhagyma, paprika, só, köménymag, paradicsom, burgonya és csipetke. Főzhetik bográcsban és fazékban, lábasban egyaránt. Közmegállapodás a háztartásban és vendéglátásban egyaránt, hogy kemény marhahúsból kell készíteni, és az igazit csakis bográcsban.
Van azután egy sor különlegesség is. Így a csángó gulyás, savanyú káposztával, rizzsel és tejföllel. A kolozsvári, amit fejes káposztával készítenek. A szegedi, vagy inkább alföldi néven ismert vegyes zöldségekkel, a szerb kelkáposztával ajánlott. A csikós gulyásba csipetke helyett laskatészta kívántatik, másutt metélt-tészta kerül bele. És hogy a nevet is cifrázzák, régiek és újabbak közt akad sörgulyás, babgulyás, betyárgulyás, pincegulyás. Forrás: Draveczky Balázs Újabb történetek terített asztalokról és környékükről

 

 

süti beállítások módosítása