Ropogós körtés csavart fánk, fehércsokoládés pudinggal
2017. október 02. írta: Klarissza24

Ropogós körtés csavart fánk, fehércsokoládés pudinggal

Őszi estékre!



Igazi nassolnivaló, mely percek alatt készen van. :)

 



Sok körte termett a kertben? Csinálj belőle körtés csavart fánkot. Pikk-pakk készen van, és garantálom, hogy mindenki a családban ezt fogja ropogtatni. De vigyázzunk, mert amire befejezzük a sütést, lehet, hogy elkapkodják, még ízibe… :)

Én is, leszedtem/összeszedtem a körtének az utóját a fáról, gondolkodtam, hogy mit is készítsek belőle, így jött az ötlet, hogy megpróbálok ebből a gyümölcsből fánkot készíteni. Nagyon bejött, és nagyon finom lett, a család odáig lett érte meg vissza :) érdemes kipróbálni. Kezdőknek is ajánlom, mert elronthatatlan finomság, amúgy is, egy finom fánk, mindig jól jön, és szereti apraja-nagyja... :)


Ropogós körtés csavart fánk, fehércsokoládés pudinggal gluténmentes recept
Hozzávalók:

480 g körte, lereszelve és kinyomkodva
1 kk őrölt fahéj
3 ek cukor + 1 kis maréknyi
150 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - Aldiban is kapható
160 g Nagykun rizsliszt itt - Sparban is kapható
½ csomag sütőpor
½ citrom reszelt héja
egy csipet *Himalája só
1 db közepes tojás
Fehércsokoládés puding:
1 csomag csokoládé pudingpor gluténmentesen itt – főzős
325 ml tej
1 ek cukor – ízlés szerint
50 g fehércsokoládé gluténmentesen itt - Aldiban kapható
4 ek tejszín
Sütéshez:
kókuszolaj

(aki nem gluténérzékeny, az használhat 310 g Bio tönköly fehér búzalisztet)

Más ízesítésű fánk receptjeimet az alábbi linket olvashatjátok:
Gluténmentes Túrófánk házi sárgabaracklekvárral
Malaysia Kókuszos Banán Fánk 
Szilva dzsemes fánk – egészségesen
Egyszerű édes túrófánk


Ropogós körtés csavart fánk, fehércsokoládés pudinggal
elkészítése:

A körtét hámozzuk meg, reszeljük le egy nagylyukú reszelőn. Majd tegyük, szórjunk rá egy kis maréknyi cukrot és az őrölt fahéjat, keverjük össze, és tegyük félre egy kb. 10 percre, így jó sok levet fog ereszteni. A lereszelt körte mennyisége 700 g volt, amire leszűrtem és kinyomkodtam: 480 g lett.

Addig mérjük ki a lisztet, sütőport, sót egy tálba és szitáljuk át. Majd adjuk hozzá a tojást, a 3 ek cukrot, reszelt citromhéjat.


Majd készítsük el, a fehércsokoládés pudingot: A pudingport keverjük el egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a többi mennyiséget is. Majd főzzük sűrűre. Pár perc az egész. Amikor elkészültünk, tördeljük bele a csokoládét, és keverjük el, szépen felolvad a forró csokoládé pudingba. Kóstoljuk meg, ha nem elég édes, akkor adjunk hozzá 1 ek cukrot, vagy aki, még édesebben szereti, annak megfelelően ízesítse. Majd kevergessük többször, hogy egy kicsit hűljön, majd tegyük félre.


Majd a körtét tegyük egy sűrű szövésű szitába és a levét szűrjük le, majd ezután a kezünkkel is még, nyomkodjuk ki jól a levét. Így az összes lereszelt körte húsának 480 g kell lennie. Tehát kb. 1 kg talán egy kicsikével több kb. 1,5 kg maximum körtét használtam fel. Bár ezt a legelején, héjastul, magházastul nem mértem le. Muszáj jól kinyomkodni, mert a körte, amúgy is levesesebb állagú gyümölcs. Ha elkészültünk, adjuk hozzá a liszthez, jól keverjük össze. Olyan sűrű nokedli állagot fogunk kapni.


Egy lábasba forrósítsunk fel, közepes hőfokon kókuszolajat, és süssük ki a fánkot. A körtés masszát, tegyük egy habzsákba, és nyomjuk a forró olajba a fánk tésztát. Bármit kreálhatunk, lehet csavart fánk, kukac alakú fánk, szám fánk, betű fánk, szívecske fánk, bármi, amit szeretnénk, de akár csak kis rudacska fánkok, ki, amit szeret. Jó móka, és imádják a gyerekek is, ezt a finom ropogós csavart fánkocskákat.


*Sütési tipp: Én, amikor belenyomtam a fánk tésztát a forró olajba, hagytam egy pár másodpercig, majd egy lapos étkezési késsel alá nyúltam óvatosan, hogy ne ragadjon le (mivel, hogy cukrot raktam a tésztájába). Utána már szépen lehet forgatni, vigyázzunk, ne hagyjuk magára, mert nagyon hamar kisülnek, pár perc csak. Amikor kiszedjük, mint minden frissen sültnél, nem szabad egymásra pakolászni a fánkokat, hanem egymás mellé, mert amúgy a gőztől megpuhulnak.


Ha kisütöttük az összes csavart fánkot, akkor kínálhatjuk a családnak, vagy barátoknak, ismerősöknek, a finom fehércsokoládés pudingkrémmel. :) Vagy akár uzsira, porcukorral megszórva , baracklekvárral is kiváló finomság.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása