Vietnámi Pho leves a legjobb immunerősítő KETO
2017. október 13. írta: Klarissza24

Vietnámi Pho leves a legjobb immunerősítő KETO

Változatos és íz gazdag! 

Mi lehetne ennél jobb, mint a Pho leves. 


Imádom a friss fűszerekkel, alapanyagokkal teli ízeit, igazán nagy löketett ad az immunrendszerünknek. Ajánlom mindenkinek, aki szeretné feldobni a szervezetét vitaminokkal. Leves imádóknak egyszerűen kötelező!

 


Elkészítése egyszerű, a kezdők is hozzáfoghatnak. Az alaplé (többnyire húsleves), rizstészta, hús többnyire csirke, vagy marha, zöldfűszerek, lime és számos más finomság.



A Pho a vietnámi konyha nagyszerű street food levese, észak és dél – Hanoi és Saigon pho leveseket különböztetnek meg.
Az északi és a déli pho stílus a rizstészta szélességében, a leves édességében és választható hozzávalókban tér el egymástól. A 20. század elején kezdett északon, a Vörös-folyó deltavidékén kialakulni, majd lassan terjedni és később, a háborús migrációval délre is eljutni. A ma már gazdag pho, szegényes levesként indult. Kevesebb hús, viszont volt benne tofu, gomba és egyebek, de marhahús elvétve. Vietnám kettészakítása (1954) után, több mint egymillió észak-vietnámi menekült délre. A pho leves készítésének kultúráját ők vitték el a déli országrészbe, ahol aztán ki is alakult a saját, széles tésztás, némiképp eltérő ízesítésű déli stílus. A pho levest a vietnami háborúban szolgáló amerikai katonák, majd a büféket, éttermeket nyitó vietnamiak révén az amerikaiak és a világ más országának lakói is megkedvelték. Az USA (és persze a világ) egyik leghíresebb pho étterme a Pho Ta, Pennsylvaniában. Forrás


Vietnámi Pho leves KETO recept gluténmentes
Hozzávalók:

4 db marha velős csont
3 db marhahúsos csont
80 dkg marhahús levesbe vagy marhacomb vagy marhalábszár vagy marhapofa
2 db vöröshagyma – félbe vágva, megpirítva
2 gerezd nagy fokhagyma
Keményebb zöldségfélék:
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
1 db zellergumó
Puhább zöldségek:
1 db kisebb karfiol
½ kisebb kelkáposzta
2 db paprika
2 db paradicsom
2 db zeller szár (spanyol zeller)
1 db zöldhagyma – zölddel együtt
½ szál póréhagyma
1 db chili paprika
A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:
1 csokor petrezselyem - összekötve
1 csokor zellerlevél - összekötve
5 db csiperkegomba – aki szereti, de elhagyható
Fűszerek:
2 db kisebb *csillagánizs, vagy 1 db nagyobb
4 db *szegfűszeg
1 kk *hétbors szemes fűszer
3 db *babérlevél
1 kk szemes *koriander mag
kis darab kb. 1 cm *egész fahéj
¼ kk *egész kömény
2 szelet friss gyömbér
4 db marhahúsleves kocka gluténmentes
1-2 kk *Himalája só – ízlés szerint
Pho leves feltétek:
üvegtészta vagy rizstészta - (Keto étrendnél el kell hagyni)
vékony szeletekre vágott marhahús
babcsíra
bébi kukorica - (Keto étrendnél el kell hagyni)
zöldhagyma
 tofu
friss pirított csiperkegomba
apróra vágott friss petrezselyem vagy koriander
 chili paprika
lime
friss menta – aki szereti, de elhagyható


A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1




Vietnámi Pho leves KETO recept

elkészítése:

Egy száraz serpenyőbe a csillagánizst, szegfűszeget, hétbors fűszert, koriander magot, egész fahéjat, egész köményt pirítsuk meg. Vigyázzunk rá, mert pillanatok alatt elkészül. Akkor jó, amikor érezzük az illatát. Majd szedjük ki egy kis tálkába, ne hagyjuk a forró serpenyőbe, mert megéghetnek.

Az előkészített leveshúst, húsos csontot, velős csontot megmossuk, és bő, hideg vízben feltesszük, úgy, hogy jól ellepje a víz, és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

Ha a húslé felforrt, még 10 percig főzzük, közben, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot, majd leöntjük róla a húslevet, és lemossuk a csontokat, húst. Majd megint feltesszük hideg vízbe főzni. Ezzel azt érjük el, hogy nem lesz zsíros a marhahúsleves alaplevünk.


Ha felforrt, tovább főzzük, és ha szükséges,megint leszedjük a habot tetejéről. Ezután hozzáadjuk a pirított fűszereket, és a többi hozzávalóknál lévő fűszert, és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon. 

(*Tipp: A hagymát, héjastól keresztben kettévágjuk, és a gyömbért is (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben megpirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép színt és finom ízt a levesnek.)
A megtisztítjuk, a zöldségeket egészben hagyjuk.


Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a hús akkor jó, ha már leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.

A legvégén adjuk hozzá a gombát, petrezselymet, zeller levelet, még egy percig összeforraljuk, majd a tűzről levével, 30 percig pihentessük.


Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből. A velőt a csontból rázzuk ki, és fokhagymás pirítóssal, (gluténmentesen étkezőknek pirított lepénykenyérrel) sózva, borsozva, előételként tálaljuk. Ez frissen jó, érdemes megenni. :)

A húst, hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a fagyasztóba, amikor már kezd megdermedni, de nem fagyott még jéggé, akkor szedjük ki, és vékony szeleteket vágjunk belőle. Majd amit nem eszünk meg, azokat a szeleteket, tegyük kis sütőpapír közé, (így nem fognak összefagyni a hús szeletek) és fagyasztjuk le. Így bármikor elő tudjuk venni egy hétköznapi gyors pho levesre.


A zöldségeket nem tálaljuk, a pho leveshez, azt tegyük félre és készítsünk belőle későbbiekben pld. zöldséges lepényt, vagy bármit, amit szeretnénk.

Merőkanállal merjük ki a levest, egy sűrű szűrön, vagy gézlapon keresztül, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen. Amit nem eszünk meg pho marhahús alaplevet, tegyük a hűtőbe, és utána fagyasztjuk le. Így bármikor elő tudjuk venni.


Pho leves feltétek:
A finom pho marhahús alaplé mellé kínáljunk gluténmentes üvegtésztát, vagy rizstészta cérnametélt, (csak forrázni kell) - (Keto étrendnél ezt elhagyjuk). Én úgy készítem, hogy felforralok vizet, melyet sózok, borsozom, szórok bele egy kis chili pehelyt. Majd elzárom a hőt, és ebbe dobom bele az üvegtésztát vagy rizstésztát. Rá egy fedő, és hagyom megpuhulni, pár perc az egész és készen is van.

Tálalásnál tegyük bele a leveses tálkánkba az üvegtésztát, - (Keto étrendnél ezt elhagyjuk), melléje a babcsírát, a vékony szeletekre vágott marhahúst, bébi kukoricát, - (Keto étrendnél ezt elhagyjuk),  zöldhagymát, kockára vágott tofut, tehetünk bele friss pirított csiperkegombát is, majd merjük rá a pho marhahús alaplevet. Szórjuk meg apróra vágott friss petrezselyemmel, vagy korianderrel. Aki még szeretné fel dobni, egy kis friss mentát is adhat hozzá. Kínáljunk hozzá karikára vágott chili paprikát, és gerezdekre vágott lime-ot.


*Tipp: Van úgy, hogy pld. marhahúslevest főzők, az alábbi linken olvashatod a receptjét,
Marhahúsleves rizstésztával 
és mindig marad a marhahúsleves alap levéből, így ezt a hűtőbe teszem, utána leszedem a zsírt a tetejéről, le fagyasztom, és amikor hétköznap gyors pho levesre vágyok, megcsinálom a pho leves feltétekkel. Bár ebben a formában mégsem olyan íze lesz, mint a fentebb leírt pho levesemnek, mert más a fűszerezése. De ez is egy jó alternatíva, ha gyors levesre vágyunk a hétköznapokban.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Egy kis érdekesség: Az alábbiakban tudjátok megnézni videót a Pho leves készítéséről.
Bár én nem főztem egy éjszakán keresztül, csak kb. 3-4 órát, és sokkal kevesebb erőteljes fűszert tettem bele, mert azért mi magyarok, nem vagyunk egészen hozzászokva az ilyen intenzív ízekhez. Inkább azt mondanám, magyarosítottam egy kicsit a pho levest, :) a saját íz világunknak megfelelően, de isteni finom lett. :) :) Érdemes elkészítenetek a fenti receptemet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=TdrSbhPJLbs

https://www.youtube.com/watch?v=5bIjDYEs6Qc

 

 

süti beállítások módosítása