Testszépítés: Édesburgonyával az egészségünkért!
2017. november 08. írta: Klarissza24

Testszépítés: Édesburgonyával az egészségünkért!

Segít megőrizni a fiatalságot!

 

  • Az egészséges étrendet követők, diétázók, fogyókúrázók legjobb barátja. :)
  • Sőt a neve ellenére, még a cukorbetegek is fogyaszthatják!
  • Energiatartalma száz grammban 117 kalória.


És azt tudtad, hogy az édesburgonya, az nem is burgonya?
Hanem, a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény.


Amerika trópusi részein őshonos, de Amerikától Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, sőt, az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon. A termesztése és a fogyasztása például az Egyesült Államok déli államaiban a burgonyánál nagyobb arányú. A legtöbbet Brazíliában termesztenek belőle, ahol a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál.
Az édesburgonya, amelyet óceániai útleírásokból kumara, spanyol nyelvterületeken batáta, egy japán étterembe térve pedig satsuma-imo néven ismerhetünk.

Maga a növény sem hasonlít a burgonyához: hosszú, kúszó indái vannak, levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz. Elsősorban megvastagodott tároló-gyökeréért termesztik, amelyből növényenként általában 4-10 darab alakul ki. Ezek felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe fehér, narancssárga vagy piros. Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér, vagy világosszürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, bőre sárgás színű. Ennek az íze a legédesebb sütőtök ízére hasonlít. 

Nekem már, ilyen szépen kihajtott az édesburgonya, ilyen szép levelei vannak:


Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

Miért is jó?
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

Hogyan fogyasszuk?
Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Trópusi termesztő helyein - ahol a mennyiség nem akadály, hiszen az erre szakosodott gazdaságokban tonnaszámra termesztik és egyes fajtákon több kilós gumóóriások is előfordulnak -, a lisztjéből kenyeret sütnek, keményítőnek is feldolgozzák illetve szeszt is főznek belőle.

Tippek!
Ma már Magyarországon, hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben, sőt már termelőnél is kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, minta burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is. 

És amikor a kert dísze:


Érdekességek!
Új, ipari célú alkalmazása is elkezdődött: a trópusokon nagy mennyiségben termesztett édesburgonyából bioüzemanyag, bioetanol is készül.

Az NTT Urban Development ötlete a városlakók komfortérzetét javítaná az édesburgonya segítségével: eszerint a nyári forróságban túlságosan felmelegedett városi épületek tetején, tetőteraszain vizes konténerekben, tápoldatokon édesburgonyát nevelnének. A hosszú indájú kúszónövény levéltömege kellemes árnyékot adna, és a növény sok vizet párologtatva, hőelvonással gondoskodna arról, hogy nyaranta is elviselhető legyen az élet ezekben a házakban. A tanulmány szerint az addig 55 fokra forrósodott tetőt 35 fokosra hűtötte a rajta növekvő "batátaültetvény" egy kísérletben.

Egy 2007-es MTI-hír szerint egy Guiness-rekordba illő, tizenöt kilós édesburgonya termett a Peru északi részén fekvő Lambayeque tartományban.

Ezt ki ne hagyd, isteni finom! Receptem leírását, az alábbi linken olvashatod:
Édes-steak borsos chilis édesburgonya chips


Az édesburgonya (batáta) további egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai:

Az édesburgonya szénhidrátot olyan formában tartalmaz, ami nem vált ki gyors vércukorszint emelkedést, majd annak zuhanását, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a burgonyának.
Az American Journal of Clinical Nutrition szerint, ez jobb a cukorbetegség ellenőrzése szempontjából. Az édesburgonya mérsékelt mennyiségben segíthet, fenntartani az egészséges vércukorszintet még cukorbetegség esetén is.

Az emésztőrendszer fertőzése esetén való fogyasztása jótékony hatással van, és segít a gyógyulásban.
Egy kisebb édesburgonya (100-150 g) bőrével együtt, 4-6 gramm rostot tartalmaz, ami nem teszi a legmagasabb rostforrássá a növényvilágban, de ennek ellenére is jó hatással van az emésztésre és egy jó részét fedezi az ajánlott rostbevitelnek is. Az Amerikai National Institute of Medicine szerint az ajánlott napi rostbevitel 21-25 gramm a nőknek, és 30-38 gramm a férfiaknak. A legtöbb ember azonban nem éri el ezt a szintet. A megfelelő rostbevitel csökkenti különböző betegségek kialakulásának kockázatát, ide értve a szívbetegséget, cukorbetegséget, székrekedést, diverticulitist. Ebből a szempontból jó a héjastól sült édesburgonya. Azonban az import édesburgonyát szinte minden esetben kezelik csírázás gátlóval, így szerintem jobb meghámozni azt, az általunk termeltet viszont bátran lehet héjastól is fogyasztani.


Egyszerű, de még annál is finomabb! Receptem leírását, az alábbi linken olvashatod:
Édes burgonyapüré kókusztejjel


Bizonyos rákos megbetegedések, megelőzhetők

A Harvard School of Public Health Department of Nutrition egy tanulmánya szerint a fiatalabb férfiak esetében a béta karotin védelmet nyújthat a prosztatarák kialakulásával szemben. Egy japán tanulmány pedig kimutatta, hogy a béta-karotin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az édesburgonya tartalmazza a legtöbb béta karotint a zöldségek és gyümölcsök között.

Mindent a szemnek
Minden, ami béta karotin nagyszerű a szemnek. Szemészek állítása szerint, az A-vitamin hiánya a foto receptorok külső szegmense romlik, ami károsítja a normális látást. Az édesburgonya magas antioxidáns szintje mellett a C és E-vitamin is kedves a szemnek és megakadályozza a degeneratív károsodást.

Segít a PMS leküzdésében
Bár a mangán nagy mennyiségben már nem egészséges, a szakértők becslése szerint a lakosság egyharmadának nem éri el a mangánbevitele az ajánlott (RDI) szintet az étrendjükben. Egy tanulmány szerint 1-5,6 mg diétás mangán segített a PMS-es nőknek a hangulatváltozások és a görcsök csökkentésében.

Kerti faszénparázson sütve is, kiváló finomság:



Egy áldás a gyermekvárás (szülés) előtt
A növényi alapú vas, ami az édesburgonyában is található, potenciálisan növeli a termékenységet a Harvard Medical School szerint. Az A-vitamin és a béta karotin szintén fontos az egészséges hormon háztartás biztosításában, a terhesség és szoptatás alatt.

Megszelídíti a gyulladást
Az édesburgonya egy jó kolin forrás. A kolin egy mikro tápanyag, ami a B-vitamin családba tartozik. A kolin könnyen elérhető tojásból és húsból, növényi forrást már nehezebb találni, de az édesburgonyára ebben is lehet számtani. A kolin segíti az alvást, az izommozgást, a tanulási és memória zavarokat csökkenti többek között, de a krónikus gyulladások leküzdésében is fontos szerepe van.

Segít, hogy ne haljon meg
Felmérések mutatják, hogy a kálium átlagos bevitele 2-6 gramm, ez ugyan nem jelent hiányt az ajánlott bevitel alapján, de a Medical News Daily megjegyzi, hogy a magas káliumbevitel esetén, 20%-al csökken a halál kockázata minden halálokot tekintve! Az édesburgonya a magas káliumtartalmú növények közé tartozik, 500 mg káliumot tartalmaz egy közepes méretű édesburgonya.

Sütve, töltve, igazán ínycsiklandozó finomság:


Magyarországi (édesburgonya) szakmai fórum: itt

Édesburgonya vetése, gondozása, szaporításáról itt olvashatsz.

Itt meg is vásárolható!

Hazai Bio édesburgonya webáruház és sok más finomság: fb: itt weboldal: itt

 

Így nevelj, saját édesburgonyát, azaz batátát. :) 
Itt nézheted meg a videót:

https://www.youtube.com/watch?v=37RZof5yjmk

Forrás: Dr. Berényi Béla, Dr. Szabó Lajos, Növénytermesztés trópusokon-szubtrópusokon című könyvem és itt és YouTube

 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó egészséget!
Klarissza



süti beállítások módosítása