Mediterrán klasszikus: Házi sült paprikás hummusz
2017. november 22. írta: Klarissza24

Mediterrán klasszikus: Házi sült paprikás hummusz

A legfinomabb, egészséges, tápláló finomság!

 

hummusz egy krémes állagú közel-keleti (arab) étel, neve arab eredetű és csicseriborsót jelent. A készétel teljes neve eredetileg hummusz bi tahína, azaz csicseriborsó tahinával.


A hummuszt alkotó növényeket évezredek óta termesztik a világ különféle tájain, az viszont, hogy receptje pontosan mikor is keletkezett, nem teljesen tisztázott. Egyes legendák szerint az első hummuszt a hadvezér Szaladin egyiptomi szultán készítette a 12. században. Valójában azonban lehet, hogy közel sem olyan régi az étel, mint azt sokan gondolják. Az első hitelt érdemlő utalások ugyanis csak a 18. századi Damaszkuszból származik. 

A hummuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pita kenyérrel, mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld, pirospaprika, római kömény stb.). Különféle feltéteket is fogyasztanak hozzá, például pirított hagymát, fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás vagy éppen olívás szószokat.


Kedvelt összetevője az utcai falafel árusok szendvicseinek, de gyakori kísérője salátáknak, csirke, hal- és zöldségételeknek is. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztják.

Vitamintartalmáról, és szervezetünkre gyakorolt élettani hatásáról a blogbejegyzésemben itt olvashatsz.

Érdemes elkészíteni, mert isteni finom, én most nachossal kínáltam a vacsorához. De reggelire, ebédre is kiváló finomság. Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerű elkészíteni. :)


Házi sült paprikás hummusz gluténmentes

Hozzávalók:
1 üveg (450 g) vagy konzerv csicseriborsó itt
2-3 ek tahini (szezámpaszta) krém – elkészítését (csak 10 perc) a blogbejegyzésemnél itt olvashatod.
Extra szűz olívaolaj
½ - 1 kk *őrölt kömény itt
½ - 1 kk *ötbors durvára darált fűszer itt
1-2 gerezd fokhagyma
½ citrom leve
1 db nagy csípős ecetes cseresznyepaprika
4-5 db sült paprika csíkok (darabok) – elkészítését a blogbejegyzésemnél itt olvashatod.
*Himalája só itt – ízlés szerint
zöldhagyma
petrezselyem
*chili pehely
citrom

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Sült paprikás hummusz
elkészítése:

A sült paprikát készítsük el. Elkészítését itt olvashatod. De persze, aki meg szeretné inkább vásárolni, a boltban is megkapható, pld. itt.

Közben, amíg sülnek a paprikák, a tahini (szezámpasztát) krémet is elkészíthetjük, csak 10 percnyi elfoglaltságot jelent. Elkészítését itt olvashatod. De persze, aki meg szeretné vásárolni a boltban is megkapható, pld. itt.


Majd ezt követően, a csicseriborsót leszűrjük, majd leöblítjük.

Ezután tegyük egy darálóba, adjuk hozzá a tahini (szezámpaszta) krémet, és olívaolajat, annyi mennyiséget csurgassunk hozzá, hogy krémesen lágy, de még szilárdabb állaga legyen, azért ne locsogjon nagyon az olívaolajtól.
(Volt úgy, hogy nem sok olívaolaj volt otthon, így tettem még bele egy kis házi tejfölt, hát mit mondjak, így is nagyon finom. :)


Daráljuk össze, és ízesítsük őrölt köménnyel, reszeljünk bele fokhagymát, adjunk hozzá citrom levét, és ízlés szerint sült paprikát, és sózzuk meg, én még adtam hozzá egy darab ecetes cseresznyepaprikát, tökéletes lett. :)

Mindenképpen kóstoljuk meg, és ízlésünknek megfelelően még ízesíthetjük.


Tálalásnál szórjuk meg karikára vágott zöldhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, chili pehellyel. Kínáljunk hozzá egy cikk citromot.

 

 
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása