5 perces: Kefires-vajas pogácsa egy kis extrával gluténmentesen
2018. január 13. írta: Klarissza24

5 perces: Kefires-vajas pogácsa egy kis extrával gluténmentesen

Igazi pasi fogó finomság!

 

Finom, könnyű, fűszeres, belül puha és kívül picit ropogós!

Ezzel a finomsággal aztán, el lehet kápráztatni a pasikat, vagy a családodat, barátaidat. :) Kettévágva tölthető minden finomsággal, amit szeretnél, sőt magában is isteni. Olyan egyszerű elkészíteni, hogy kezdő konyhatündérkék is hozzáláthatnak, és max. 30 perc alatt készen van. :) Csak összekevered, egy-két mozdulattal összegyúrod, kiszaggatod (csak 5 perc) és megsütöd! Akár a vásárolt gluténmentes kenyér helyett, reggelire, napközben, vacsira bármikor jó választás, mert gyorsan készen van, friss és nagyon fincsike.


Pld. ha kisebbeket szaggatsz, akkor a kis fűszeres pogácsák, igazi vendégváró finomsággá avanzsálnak.  Bárhogyan is, ezt mindenképpen készítsd el, mert isteni finom. :)
Aki nem gluténérzékeny, az alábbi linkre kattintva, olvashatja a búzaliszttel készült kefires-vajas pogácsa receptemet:
Kefires ropogós pogácsa, marokkói pecsenyemártással és húspogácsával


A lányomnak is nagy kedvence ez a kefires pogácsa, ezért rajong, odáig van meg vissza tőle! Már úgy tudom, amikor a mondatát úgy kezdi, hogy: Anyucika??? – akkor tudom, hogy szeretne valami finomat, vagy valamit kérni szeretne. :) Ilyenkor fülig ér a szám a mosolytól, de hát ilyen cukik és imádni valóak a gyerekek. :)



Kefires-vajas pogácsa gluténmentes recept
Hozzávalók:
Kefires pogácsa tészta: (5 db nagy pogácsa és egy icipici)
200 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - Aldiban is kapható
50 g rizsliszt itt és itt – Sparban is kapható
2 kk sütőpor
½ kk szódabikarbóna
1 kk *Himalája só
125 g sótlan hidegvaj vagy margarin
190 ml kefir
1/3 cup (80 ml) tejszín
Pogácsák lekenése:
tej
Szóráshoz:
*édes-erős steak bors fűszer itt

Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról sz alábbi linkre kattintva olvashatsz.
Mérleg nélkül, jó ha tudjuk

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Kefires-vajas pogácsa
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ezt követően állítsuk össze a pogácsa tésztáját. Egy tálba szitáljuk át kétféle lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót keverjük el, és adjuk hozzá a hűtőből kievett hideg és kockára vágott vajat, majd morzsoljuk össze, de nem kell teljesen, akkor jó, ha maradnak benne kis vaj darabkák. Én egy habkártyával, vagy műanyag konyhai lapáttal szoktam, csak úgy összevagdosni és összeforgatni a liszttel, kb. 1-2 perc maximum ennek az elvégzése.


Ha összedolgoztuk a vajat nagyjából a liszttel, akkor adjuk hozzá a kefirt és a tejszínt. Keverjük össze egy fakanállal a masszát. (még ilyenkor nem áll teljesen össze a tészta).

Majd borítsuk ki egy lisztezett (Alfa-Mix lisztkeveréket használtam) deszkára, majd most gyúrjuk össze a kezünkkel, hogy összeálljon, kb. 1 perc. Nem kell csak annyira, hogy összeálljon a tészta, nem kell agyongyúrni. Ne bíbelődjünk vele sokat, mert a kezünk melegétől olvadhat a vaj. (a fázisképeket itt nézhetitek meg)

Ezt követően, kezünkkel lapítsuk ki 1 cm-re, és egy nagyobb pogácsa szaggatóval szaggassuk ki, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.


Kenjük meg a tetejét tejjel, egy ecset segítségével.

Ezután szórjuk meg édes-erős steak borssal a tetejét és tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20-25 percre. Nekem a gázsütőmön 23 perc kellett. Szép aranybarnára süssük.

Ha elkészült, a friss és ropogós kefires-vajas pogácsánk, hagyjuk kihűlni. Utána már falatozhatjuk is. Önmagában, vagy felvágottal, fasírttal, hamburger hússal, bármivel ehető, amivel szeretnétek. Persze, ha nagy a család, akkor emeljük duplájára az anyaghányadot. 


*Megjegyzés:
Én a gluténmentes süteményeimet, pékáru receptjeimet, mindig Alfa-Mix lisztkeverékkel és rizsliszttel készítem. Ezek a legolcsóbbak, és ami fontos, hogy munkából hazafelé a közértbe (Aldi-Spar) is megvásárolhatóak. Így ennek a két terméknek, állagának megfelelően alakítom ki a receptjeimet. De ha más gluténmentes termékkel helyettesítitek, abban nem tudok segíteni, ha esetleg más állagú lesz a tészta. Hiszen minden gluténmentes termék más és más.



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása