Gyorsan valami finomat: Sonkaleves Benedek tojással KETO
2018. október 28. írta: Klarissza24

Gyorsan valami finomat: Sonkaleves Benedek tojással KETO

Ezt az olyan napokra ajánlom, amikor jól jönne, egy forró leves, mely csodákra képes!

Sőt ha gyorsan készen van és egyszerű, akkor meg igazán örülhetünk. :)

 


Ez olyan 1-2 személyes leves, akkor is jól jön, ha a család távol van, és magunknak kell valamit készítenünk. :)

Jó, ha van a mélyhűtőben ez+az, nekem adott volt a gomba megdinsztelve, majd a füstölt csülök már készen kockára vágva és fagyasztva, pihen mindig a hűtőben egy-két nagy csokor friss chili lefagyasztva, alapdolgok, fűszerek, tojás, házi füstölt szalonna, kolbász általában mindig van otthon, és tényleg csak egy pár apróságot kellett venni a zöldségesnél pld. zöldséget, és már is indulhat a főzés. Viszont ha esetleg nincs a hűtőben ez+az, akkor így készítsd el a főtt csülköt, melyről itt olvashatsz.


Sonkaleves Benedek tojással KETO gluténmentes recept
Hozzávalók:

3 szál zöldhagyma
1 db paprika
egy kicsi friss chili paprika – ízlés szerint
1 db paradicsom
5 dkg húsos füstölt házi szalonna
¼ szál csípős házi parasztkolbász
1 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
1 csokor petrezselyem
1 kisebb zellergumó
1 kisebb karalábé
2 db nagyobb burgonya - (keto étrendnél el kell hagyni)
100 g csiperkegomba
350 g füstölt csülök – csak a színhús
¼ kk-nyi *hétbors fűszer
2 l csirkealaplé vagy víz és 2 kocka marhahúsleveskocka gluténmentes
Himalája só - ízlés szerint, nekem nem kellett bele só, hiszen a csülök is sós.
Benedek tojáshoz:

friss tojás, annyi amennyi megeszünk
egy kis ecet, víz, Himalája só

A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Sonkaleves Benedek tojással
elkészítése:
Az alapanyagokat felvágjuk kockára.

Majd egy ek kókuszolajon elkezdjük pirítani a szalonnát, és a kolbászt, jó finom ízek pirulnak ki belőle, majd hozzáadjuk a hagymát, majd a paprikát, chilit és a paradicsomot. Jól összepirítjuk, pár perc az egész.


Ezután jöhetnek hozzá a zöldségek, a krumpli nélkül, ezt is pirítsuk. Majd felöntjük két liter csirke alaplével, vagy vízzel és 2 kocka marhahús leveskockával, majd fűszerezzük, negyed kk-nyi hétbors fűszerrel.

Ezt követően hagyjuk főzni, amíg háromnegyedig megfőtt a zöldség, utána mehet bele a krumpli (ezt keto étrendnél elhagyjuk, enélkül is nagyon finom.) Majd a legvégén, adjuk hozzá a megfőtt és apró kockára vágott csülökhúst, (nekem ez a mélyhűtőben volt, a lepirított gombával együtt), mindig az ilyen gyors levesekhez szoktam félre tenni, :) majd az apróra vágott petrezselymet is adjuk hozzá.


Aki tartalmasabb levest szeretne, be is habarhatja, 1 csapott ek-nyi tápióka vagy rizslisztet, keverjen össze egy jó ek-nyi tejföllel és tejszínnel, majd forró levessel, majd csorgassa a leveshez, közben kevergetve, és még pár perc és készen is van. Szaggathatunk bele még nokedlit is, melynek elkészítését itt találod, (keto étrendnél elhagyjuk.)


Buggyantott tojást, amíg fő a leves el is készíthetjük. Mindig friss tojást használjunk. Minél frissebb a tojás, annál jobb, akkor szépen egyben marad. Általában az idősebb tojások, hajlamosak széthullani a vízben. Egy kis lábasban vizet hevítünk, majd vegyük alacsonyabb lángra, úgy hogy csak éppen, hogy gyöngyözzön a víz, sózzuk és tegyünk bele egy kk-nyi ecetet, bármilyen ecet jó hozzá. Majd egy kis tálkába törjük fel a tojást egyenként, és mielőtt beletennénk, a vízbe keverjük meg jól a vizet, így örvény keletkezik és óvatosan öntsük bele az örvény közepébe a tojást, ne magasról. 3 percig főzzük, majd hideg vagy jeges vízbe szedjük át, így leállítjuk a főzést.


Aki bátortalan vagy kezdő és fél, hogy nem sikerül neki a buggyantott tojás, az úgy is kipróbálhatja, hogy egy kis szuflé sütőformába (ilyenre gondotlam) fóliát helyez, úgy hogy jól lelógjon az oldalán a fólia, majd törje bele a tojást, és fogja össze, majd kösse át egy sütőmadzaggal. Olyan kis csomagocskát csinálunk belőle. Majd szintén jól keverjük el a vizet, képezzünk örvényt, és tegyük a közepébe a tojás csomagocskát. 3 perc főzés után már is lehet hideg vízbe tenni, és így is szép buggyantott tojás lesz. :)


Ha mindennel elkészültünk, akkor tálalhatjuk is ezt a gyors finom sonkalevest, tetejére helyezzük a buggyantott tojást, adhatunk hozzá tejfölt, vagy görögjoghurtot is, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása