Extra jókedv: Churros, kényeztető csokoládéval
2019. február 18. írta: Klarissza24

Extra jókedv: Churros, kényeztető csokoládéval

Egy igazi kényeztetés a spanyol churros!

 



Egy süti, ami már több millió ember életét édesítette meg a világon!



Bárki könnyedén el tudja készíteni, ha egyszer kipróbálod, tuti minden héten ezt szeretnéd enni majd! :) Gyorsan elkészíthető, csak összekevered és megsütöd a churrost, ennyi az egész. Imádni való kis finomság, chilis csokoládéval feldobva, energiát ad és élénkít. Bátran próbáljátok ki, kezdőknek is ajánlom. :)



A churros spanyol édesség, nagyon népszerű Spanyolországban, Franciaországban, a Fülöp-szigeteken, Portugáliában, Latin-Amerika (ideértve a brazil és a spanyol nyelvű Karib-szigetek), valamint az Egyesült Államokban. Cukorba mártogatva, Argentínában csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg. Madridban forrócsokoládéba mártogatva fogyasztják. Leggyakrabban reggeliként vagy uzsonnaként szokták enni. Két típusa van Spanyolországban, az egyik, ami vékony (és néha csomózott), a másik, amely hosszú és vastag. A készítése öröklődött nemzedékről nemzedékre, és ma Spanyolországban szinte nemzeti jelkép. Forrás: Wikipedia



Spanyol churros kényeztető csokoládéval gluténmentes recept
Hozzávalók:

2,5 dl víz
0,5 dl tej
2 ek cukor
½ mk *Himalája só
8 dkg vaj
100 g Schar gluténmentes liszt
50 g rizsliszt
½ kk sütőport
2 db nagy tojás
1/2 kk vanília kivonat
1 dl tejszín
1 db narancs héja
3 kk fahéjas cukor
Sütéshez:
kókuszolaj
+ fahéjas cukor a hempergetéshez

Aki nem gluténérzékeny, az alábbi blog bejegyzésemnél találja a másik receptemet:
Tekert churros, chilis csokoládéval

 

Spanyol churros kényeztető csokoládéval
elkészítése:
Elkészítjük a fahéjas cukrot, őrölt fahéjat összekeverünk cukorral egy laposabb tálba, - hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat -, és tegyük félre.

Egy lábasba beleöntjük a vizet és a tejet elkezdjük melegíteni, és amikor már meleg, beletesszük a cukrot, sót és a vajat.


Amikor felforrt, pár perc múlva hozzákeverjük a lisztet. Jól elkeverjük, majd lekapcsoljuk a hőt, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ez az úgy nevezett „égetett tészta”.

Ezt követően hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével simára keverjük és beletesszük a tejszínt, a reszelt narancs héját, és a fahéjas cukrot. És ismét jól elkeverjük. Sűrű és krémesebb állagot kapunk.


Felmelegítjük a kókusz olajat és csillag formájú véget teszünk a habzsákunkra, – célszerű eldobható habzsákot használni, abból nem folyik szanaszét a massza, viszont nagyon jó szolgálatot tesz a szilikonos habzsák is -, beletöltjük a masszát és szépen kinyomkodjuk a forró kókuszolajba a fánkot. Figyelve rá, mert hamar sülnek a fánkok.

A megsült churrost papírszalvétára szedjük, ezt követően fahéjas cukorba meghempergetjük, és csokoládé mártogatóssal kínáljuk.


Forró chilis csokoládémártogatós
Hozzávalók:
150 dkg jó minőségű 70%-os étcsokoládé
1 kk vaj
1-2 dl tejszín
1 ek nutella
½ mk chili por – aki nem szereti, az elhagyhatja

Elkészítés:
Egy tálkába bele tördeljük a csokoládét, és hozzáadjuk a vajat, és gőz fölött elkezdjük felmelegíteni. Amikor már kezd jól felolvadni, amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a tejszínt és végül a nutellát. Jól keverjük el simára, ha teljesen szép fényesre felolvadt, akkor ízesítjük egy kis chilivel.

Ha készen vagyunk, poharakba vagy tálkába öntjük és a kisütött churrossal kínáljuk.

Egy igazi kényeztető chilis csokoládé bulik alkalmával, ébren tartja a társaságot, így bátran áttáncolhatjuk az éjszakát. :) A csokoládé és a chili a legismertebb és legtermészetesebb ajzószer legálisan. :) A chili, ami kapszaicint tartalmaz, ez a morfin legközelebbi természetes formája. Chilis csokoládét este nem szabad enni/inni, mert nem tudunk elaludni tőle.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm


További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása