A gazdag levesekben az a jó, hogy olyan laktató, hogy egy-két tányér után biztosan nem vágysz majd második fogásra… :)
Arról nem is beszélve, hogy a levesek igen fontos szerepet töltetek be, a mindennapi étkezésünkben és hozzájárulnak a napi folyadékfogyasztáshoz is. Változatos fűszerezéssel, számtalan variációban készülhetnek…
A húsgombóchoz felhasznált hús lehet bármilyen, amit szeretünk: csirke, pulyka, sertés és akár nyúl vagy bárányhús is. A lazító anyag pedig rizs, köles, hajdina, quinoa pehely, kukoricadara, nacos, a fűszerezés, amit leginkább a felhasznált hús fajtája határoz meg, ezernyi variációt adhat…
Én is készítettem már többféle húsgombóc és burgonyagombóc levest, melyről itt olvashattok:
https://fincsifalatka.blog.hu/2017/03/02/tarkonyos_tejszines_husgombocleves
https://fincsifalatka.blog.hu/2015/05/20/tejszines-joghurtos_fuszeres_husgomboc_leves
https://fincsifalatka.blog.hu/2015/11/07/zoldseges_pulykanyak_leves_maceszgomboccal
És akkor jöjjön az imádnivaló receptem, ajánlom a leves imádóknak, mint amilyen én is vagyok… :) és mindenkinek, még a kezdők is megbirkóznak vele, mert egyszerű, mint az egyszeregy és isteni finom… :)
Chilis mexikói húsgombóc leves
Hozzávalók:
Húsgombóchoz:
250 g pulyka darált hús
4 ek rizs
1 tojás
½ kk *Himalája só
4-5 db zsályalevél – apróra vágva
1 kk *cayenne bors
1 kk *ötbors őrölt fűszer
½ mk *majoránna
1 kis marék nacos chips - kézzel apróra összetörve
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
Zöldségek:
1 db közepes vöröshagyma
fél szál póréhagyma
1 db zöldhagyma
2 db paradicsom
1 db paprika
2 szál spanyol zeller vagy másképpen szárzeller
1 nagy gerezd fokhagyma – átnyomva
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
6 db közepes burgonya
Fűszerek:
egy nagy csipet chili pehely
¼ kk őrölt kömény
egy nagy csipet *kakukkfű
1 kk Kalocsai pirospaprika
½ kk *Himalája só - ízlés szerint
2 db marhahúsleves kocka
1 kk *ötbors őrölt fűszer
2 db babérlevél
kb. 2-2,5 dkg füstölt húsos házi szalonna
¼ szál házi parasztkolbász
4 befőttes üvegnyi víz
½ ek kókuszzsír
1 konzerv vörös bab – a leves végén
1 konzerv kukorica – a leves végén
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A húsgombóc hozzávalóit keverjük össze egy tálba és tegyük a hűtőbe. Majd pucoljuk meg a zöldségeket és vágjuk kockára, karikára, kinek hogy tetszik.
Ezután hevítsünk fel a kókuszzsírt egy fazékba, adjuk hozzá a kockára vágott szalonnát, – én a bőrkét is bele szoktam vágni – majd kezdjük el pirítani, utána jöhet hozzá az apró kockára vágott kolbász, pirítsuk tovább, majd a hagymákat is adjuk hozzá, dinszteljük össze, mehet utána bele a paprika és a paradicsom kb. 3-4 percig pirítsuk össze az egészet.
Majd adjuk hozzá a fokhagymát, zöldséget, zellert. Jól keverjük össze és hagyjuk pirulni össze az egészet. Közben a fenti fűszerekkel ízesítsük, kevergessük meg. Majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk főni kb. 10 percig.
Ezután a hűtőből kivett befűszerezett húst, gombócokká formáljuk és tegyük bele a levesbe.
Amikor már majdnem készen van a leves, adjuk hozzá a vörös babot, kukoricát és forraljuk össze, csak pár perc és készen is van. Tálalásnál, aki szeretné, még chili pehellyel szórja meg.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza