Konyhai Praktikagyűjtő, mert mindenre van megoldás…
2017. május 03. írta: Klarissza24

Konyhai Praktikagyűjtő, mert mindenre van megoldás…

Van pár jól bevált konyhai praktika, amik megkönnyítik a mindennapokat és meggyorsítják a főzést... :)

 

 


Elsóztad a levest? Odaégetted a hús? Vagy nem elég ropogós a saláta? Ne keseredj el, hiszen ezek a problémák könnyen orvosolhatóak. Nemcsak kezdő háziasszonyként állít kihívás elé minket „a konyha és a főzés” de mindig akad egy jó tipp, ami kihúz a bajból, mert ugye a „Jó pap is holtig tanul”… :)

Kedves barátaim, ismerőseim, és olvasóim praktikus tanácsai segítségével, - melyet, most egy csokorba gyűjtöttem -, Te is igazi konyhatündér lehetsz, fogad szeretettel… :)



Mit kell tenni, ha az étel túl édes?

Keverjünk az ételhez egy kávéskanál citromlevet vagy almaecetet. Ez nemcsak leköti a cukrot, de az ételt is ízletesebbé teszi.


Elsóztam az ételt, mit csináljak?

Az átszűrt leveshez öntsünk vizet.

Egy nyers tojásfehérje habját keverjük a levesbe, ha megkocsonyásodott, emeljük ki. A tojásfehérje magába szívja a felesleges sót.

1-2 nyers burgonyát főzzünk az ételbe, ez majd magába szívja a felesleges sót.

Rántott vagy habart levesbe reszeljünk nyers krumplit, majd forraljuk fel, vághatunk bele sok friss petrezselymet, zellerlevelet,

Almaecetet keverjünk össze cukorral, és keverjük bele a levesbe mindaddig, míg a felesleges sót nem semlegesíti. Egy kávéskanálnyi ecethez ugyanannyi cukrot tegyünk.

Leves, pörkölt vagy bármely étel sózását mérsékelhetjük késhegynyi szódabikarbónával.


Hússütés és miegymás…

A csirkét 170 Celsius-fokon süsse. Ha melegebb a sütő, a hús kívül kiszárad, belül nyers marad. Csak az utolsó öt percre vegye melegebbre a sütőt vagy kapcsolja be a grillezőt, így ropogós lesz a csirke.

A rántott hús zaftosabb, ha panírozás előtt bekeni egy kis mustárral.

A töltött hústekercseknek nehezen sül át a közepe. Süsse nagy lángon, majd öntse fel egy kis folyadékkal a tepsit, és párolja puhára a húst.

Rablóhús készítése előtt áztassa fél óráig a hurkapálcikát vízbe, nehogy a sütéskor megégjen.

Ha ragut készít, sütés előtt forgassa a húsokat étkezési keményítőbe. A hús porhanyósabb lesz, szaftját nem kell besűríteni.

Ha a kolbász, sütés közben fröcsköl. Ezt megelőzheti, ha sütés előtt megmossa, szárazra törli és villával megszurkálja.

A nehezen puhuló húsra főzés közben öntsünk egy-két evőkanál finom ecetet. Hamarabb elkészül.

Sütés közben ne szurkáljuk a húst, mert kifolyik belőle a nedvesség és kiszárad.

A májat (bármilyen májat) felhasználás előtt áztassuk tejbe vagy vízbe, így főzés közben nem keményedik meg.

A májat elkészítés közben ne, csak készen, a tányéron sózzuk!

Könnyen lehúzható a szárazkolbász bőre, ha előtte vízbe mártjuk.

Nem fog szétpukkadni sütés közben a kolbász, hurka, ha előtte hideg vízbe áztattuk.

Mielőtt a húst párolni kezdenénk, pirítsuk meg hirtelen mindkét oldalát. Az így kicsapódó fehérje meggátolja, hogy a húslé kifolyjon a párolás során.

A húsok puhábbak lesznek, ha reszelt, vagy szárított/tört gyömbért szórunk rá. Én a sóval keverek minden fűszert és együtt teszem rá, sütés vagy főzés előtt. Ha pácolom, akkor a sót kihagyom, csak felhasználás előtt teszem rá.

Ha odaégett a sült hús, akkor tegyünk a levébe néhány karika meghámozott nyers burgonyát, az elveszi a kellemetlen ízt.

Hagymás praktikák

A friss fokhagymagerezdeket ne vágjuk apróra, hanem késsel törjük össze, vagy dörzsöljük szét, egy csipet sóval.
A fokhagyma erős szaga csökken, ha néhány percig sós vízben áztatjuk.
Ha friss fokhagyma helyett fokhagymaport használunk, 1 mokkáskanál fokhagymapor 4 gerezd fokhagymának felel meg.
A vöröshagyma nem könnyeztet, ha előtte (alufóliába csavarva) néhány percre mélyhűtőbe tesszük, vagy a gyökérzetét ne vágjuk le, így nem fog idő előtt levet ereszteni, ami ingerelhetné a nyálkahártyát.


Néhány csepp citrom

A citrom nem csak alapanyagként kiváló, segítségével megőrizhető a zöldségek és gyümölcsök eredeti látványát. Pár csepp citrom a krumplira, és az nem fog megbarnulni, de a megpucolt, felszeletelt alma is megőrzi eredeti színét, ha citromos vízzel locsoljuk meg.

Nem sok értelme van félbevágni egy egész citromot csupán azért, mert egy ételhez néhány csepp citromlére van szükség. Szúrja át a gyümölcs héját egy fogpiszkálóval, és nyomjon ki belőle néhány cseppet. Amikor elkészült, ragassza le a lyukat, és tegye vissza a citromot a hűtőszekrénybe, hogy másnap is felhasználhassa.

Elfeledkezett a megvásárolt fejes salátáról? Ha megfonnyadt, még megmentheti! Tegyen néhány evőkanálnyi citromlevet egy edény hideg vízbe, és áztassa bele húsz percre a salátaleveleket. Újra frissek és ropogósak lesznek.

Fánksütési tanácsok

Könnyebb lesz a fánk, ha a tojássárgáját egyenként adjuk a liszthez, és egy habbá vert tojásfehérjét is hozzákeverünk.

Minden, amit a fánk elkészítéséhez használunk, szobahőmérsékletűnek kell lennie.

A megkelt fánktésztát nyújtani kell, de nem úgy, mint a gyúrt tésztákat, hanem a sodrófával alig érintve, éppen csak simítva, nem lapítva.

A tésztát a pogácsaszaggatónál nagyobb, lisztezett kiszúróval vagy egyszerűen üvegpohárral kell kiszaggatni.

Bőséges mennyiségű olajat kell felforrósítani, és egy kis tésztadarabka kisütésével ellenőrizni a hőfokát.

A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni.

A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta.

Ha túl forró az olaj, a tészta hamar megpirul, de a belseje nem sül át rendesen, nem marad ideje a növekedésre, így nem lesz szalagos.

Ha túl hamar felfúvódik a fánk egyik fele, akkor üreges lesz a belseje, és amikor kiszedjük az olajból, összeesik. Ilyenkor inkább hamarabb vegyük le a fedőt, és ne hagyjuk a tésztát túlságosan megdagadni.

Húsleves

Fontos, hogy a húst hideg vízben tegyük fel főni. A fokozatosan melegedő vízben az ízek lassan oldódnak ki, de ha forró vízbe rakjuk, a hús felületén kicsapódó fehérjeréteg ezt megakadályozza. Ügyeljünk arra, hogy a leves csak gyöngyözve forrjon, és ne kevergessük, mert különben zavaros lesz.
A kész húslevest fél óráig pihentetjük, utána merőkanál segítségével szűrjük át, így nem törik össze a leves.


Jégkocka

Kitűnő frissítő nyáron a gyümölcsléből készült jégkocka. Nyári italainkat nemcsak hűsíti, de ízesíti is. Jégkocka készítéséhez mindig forralt vizet használjunk. A jégkockákba egy-egy szem apró gyümölcsöt (málnát-epret-ribizli szemeket) is tehetünk.

Kelt tészta

A kelt tészta, sütés közben gyakran összeesik. Ha még nyersen egy szál makarónit dugunk a közepébe, azon a felesleges gőz, sülés közben elpárolog, és a kelt tészta szép magas marad. A tésztát hidegen is elkészíthetjük, ami azt jelenti, hogy hidegen összedolgozzuk, majd hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára. Másnapra így is megkel.

Panírozás

A húst és a halat panírozás előtt szárazra kell törölni, hogy ne váljon le róla a kéreg. A panírozott húst forró zsiradékban sütjük ki. Ha a panírozás vége felé úgy látjuk, hogy nem lesz elég a tojás, de már nem akarunk újat feltörni, pótoljuk egy kevés tejjel. Panírozáskor a zsemlemorzsába keverhetünk reszelt parmezán sajtot, vagy kókuszt, mogyorót, mandulát, kesudiót, pekándiót.

A zsemlemorzsát kiválóan helyettesítheti a rakott ételek tetején zúzott burgonyaszirommal. Ha a sajtos makaróni vagy a jénai tálban sütött rakott zöldség csupasznak tűnik, amikor a sütőbe teszi, bontson ki egy zacskó burgonyachipset, vegyen ki egy marékkal, és morzsolja az étel tetejére. Így süsse meg.

Rántott sajt

Sütéskor nem folyik ki a sajt a bundából, ha panírozás előtt rövid időre fagyasztóba tesszük.

Kovász készítése házilag

Az élesztőmentes kovász elkészítésekor 10 dkg rozsliszthez 1 evőkanálnyi (folyós) mézet, 1/2 teáskanálnyi őrölt köményt, 1/2 teáskanálnyi őrölt koriandert, 1/2 teáskanálnyi őrölt édesköményt, 2,5 dl langyos vizet, valamint még egy kis rozslisztet veszünk (ez utóbbit a "megszóráshoz" fogjuk felhasználni).
A rozslisztet elkeverjük a fűszerekkel, majd a víz és a méz hozzáadásával az egészet sima masszává dolgozzuk. A pépet beletöltjük egy nagy uborkás üvegbe, és letakarjuk egy tiszta ruhával. A következő 72 órában naponta egyszer megkeverjük, s a tetejét beszórjuk liszttel. Ahogy a kovász érik, a térfogata megtöbbszöröződik, és jellegzetes savanykás illatot áraszt. Ha az érés befejeződött, az üveget lezárhatjuk egy csavaros tetővel, így a kovászt hűtőszekrényben is tárolhatjuk.
Ha belátható időn belül nem használjuk fel, akkor megpróbálhatjuk kíméletesen (nem túl forró helyen) megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később - langyos víz hozzáadásával - újjáéleszthetjük.


Élesztővel pedig így készül, a kovász
Csomómentesre összekeverjük az élesztőt, a lisztet, a cukrot és 1 liter langyos vizet. Nagy befőttes üvegbe tesszük, lefedjük, és 2 napig meleg helyen (szobahőmérsékleten) pihentetjük, közben néha megkeverjük. Ez a mennyiség 8-10 kenyér sütéséhez elegendő. Hűtőszekrényben 10 napig is eltartható. Ha a felét elhasználtuk, tegyünk hozzá 25 dkg lisztet és fél liter vizet. Keverjük össze, érleljük 1 napig szobahőmérsékleten, majd ismét hűtőszekrényben tároljuk.


Száraz kenyér felhasználása

A száraz kenyeret sokféleképpen felhasználhatod.
Pl.:
ha még nem nagyon száraz
pirítósnak, krémlevesbe pirított kenyérkockának, meleg szendvicsnek, bundás kenyérnek
ha már nagyon száraz
darálj belőle zsemlemorzsát

Melyik tojás friss?

Ha egy edényt teleengedsz vízzel, és abba rakod a tojásokat, a záptojások feljönnek a víz tetejére, a többi pedig lesüllyed.
Elkerülendő a bajt én mindig 1 bögrébe töröm fel először a tojást, úgy öntöm abba az edénybe, amiben dolgozom vele. Így ha véletlenül rossz, akkor nem rontja el az egész kaját, és csak azt az egyet kell kidobni.

Tojásfőzési praktikák

A kemény tojást hideg vízben tegyük fel és forrástól számítva 8 percig főzzük, majd a forró vízből hideg vízbe rakjuk.

Főzés előtt a tojást a tompa végén tűvel szúrjuk meg, főzés közben így nem reped el.

Ha viszont már repedt a tojás, legjobb a vízbe kevés ecetet vagy sót tenni. A só, ill. az ecet megakadályozza, hogy a fehérje a repedésen kifolyjon.

Ha a tojást főzés előtt szobahőmérsékleten tároltuk, a kemény tojást könnyebb megtisztítani.

Hogy a vágódeszka ne csúszkáljon a konyhapulton, tegyen alá konyharuhát, vagy húzzon egy-egy gumit a két szélére. Mindjárt sokkal könnyebb lesz az aprítás.


Házi tojás praktikák – innen/onnan…
https://fincsifalatka.blog.hu/2016/06/25/hazi_tojas_praktikak_innen_onnan

És még egy-két tipp…

Dobjon néhány kockacukrot a zacskóba, amikor elcsomagol egy darab kemény sajtot. A cukor megakadályozza a penész képződését. A tortaszelet vagy az ünnepi gyümölcskenyér tartójába is hasznos lehet egy-két kockacukor, hogy a harapnivaló napokig megőrizze frissességét.

Mielőtt lefagyaszt egy vekni kenyeret, csúsztasson papírtörlőt a kenyér és a zacskó közé. Kiolvasztáskor a zacskóban képződött jégkristályok megolvadnak, de nem a kenyér, hanem a papírtörlő szívja fel őket, így a cipó száraz és friss lesz, nem pedig vizenyős, és nem mállik szét.

Túl lágyra sikerült a tortakrém? Kevés tört piskótamorzsával vagy darált háztartási keksszel sűríthetjük.

Könnyedebbé tehetjük palacsintatésztánkat, ha kevés élesztőt keverünk bele, és kicsit állni hagyjuk így.

Ha összecsomósodott a rántás: hígítsuk fel egy kevés főzőlével, és állandó kevergetés mellett forraljuk fel. Ezután szűrjük át, és máris kész a sima rántásunk, vagy ha a rántásba sót teszel, mielőtt hideg vízzel felengeded, akkor sem lesz csomós.

Gázsütő fokozatai
Tudtad?
1. fokozat= 160 C fok
2. fokozat= 175 C fok
3. fokozat= 190 C fok
4. fokozat= 205 C fok
5. fokozat= 225 C fok
6. fokozat= 245 C fok
7. fokozat= 255 C fok
8. fokozat= 275 C fok

Átváltás
http://www.egysegek.info/Milligramm+per+Milliliter+Gramm+per+Liter+valo+atszamitasa.php

Mérleg nélkül, jó, ha tudjuk…
https://fincsifalatka.blog.hu/2016/07/31/merleg_nelkul_jo_ha_tudjuk

Tálalás


 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Üdv.
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása