A gyógyító csodagyümölcs: Az avokádó
2017. december 03. írta: Klarissza24

A gyógyító csodagyümölcs: Az avokádó

Avokádó egy igazi kincs!



Szuper ételek közé sorolják, hiszen a legegészségesebb gyümölcszöldség!

Avokádó szerelmeseinek... :)
Tudtad?
Az avokádó régóta ismert afrodiziákum, azték neve, „ahuacacuahat”, ami herefát jelent.
“Alligátorkörtének”, az “erdő vajának” is nevezik.


Az avokádó őshazája Mexikó.
Innen hozták a spanyol hódítók Dél-Amerikába, Peruba, majd Brazíliába. Több mint 400 avokádófajta ismert. Színe zöldes fekete, héja sima vagy ráncolt. A gyümölcshús színe is változó, a szelíd zöldtől - az erős sárgáig. Az avokádó fa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magja nagyobb, mint egy dió.


Az avokádó jótékony hatása

Az avokádó több mint 14000 élelmiszer alkotót tartalmaz. Fehérjedús, gazdag telítetlen zsírsavakban, valamint A- és B-vitaminokban. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, foszfor, vas nátrium, valamint kalcium és magnézium.


Jótékonyan hat a szív és érrendszerre.  Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Kiváló fehérjeforrás (10-15 %), így nagyon jó energiaforrás is egyben. Káliumtartalma magasabb a banánénál, de annál sokkal kevesebb cukrot tartalmaz (cukortartalma csupán 2 %).

Az avokádóban sok L-karnitin is van: ez egy aminosav, amely a zsír lebontásához kell, hogy az ne rakódjon le a test olyan részein, ahol nincs rá szükség. Az avokádóban rengeteg oldható és oldhatatlan rost is található, amelyekre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő emésztéshez. Kalóriatartalma nem kevés, ám ez “jó kalória”, segít a fogyásban, így fogyókúrázók, diétázók, is bátran fogyaszthatják. Sőt vegetáriánusok hús helyett is fogyasztják. Az avokádó szuper lúgosító gyümölcs nyersen.

Megelőzi a születési rendellenességeket. Az avokádó magas folsavtartalma védelmet nyújt a fejlődő magzat számára. Napi egy csészényi avokádó biztosítja az ajánlott folsav-mennyiséget a terhes nőknek. A folsav segíti az agy és más szervek fejlődését a magzatban, valamint az olyan születési rendellenességek megelőzésében is fontos, mint például a nyitott gerinc.


Megelőzi az ízületi gyulladást. Az avokádó tele van olyan gyulladáscsökkentő vegyületekkel, többek között fitoszterolokkal és karotinoidokkal, amelyek csökkentik az ízületi gyulladáshoz vezető problémákat. A legtöbb karotinoid a gyümölcs sötétebb részeiben van, közel a héjhoz. Az avokádóolaj koncentráltabb formája kifejezetten jó az ízületi gyulladás kezelésére, ha rendszeresen használják. Sok receptben helyettesíthető az olívaolaj avokádóolajjal, például a pesztóban vagy a vinaigrette-ben, vagy felhasználható egyszerű mártogatós öntetekhez is.

Szabályozza a vércukrot. Az egyszeresen telítetlen zsírok megelőzik vagy visszafordítják az inzulin rezisztenciát, amely a 2-es típusú cukorbetegség egy fő okozója; az avokádóban lévő magas oldható rosttartalom pedig segít megelőzni a magas vércukrot. A cukorbetegeknek erősen ajánlott az avokádóban található olajsav fogyasztása, mert csökkenti a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét, miközben emeli a „jó” HDL koleszterinszintet. A cukorbetegeknek különösen fontos, hogy szemmel tartsák a koleszterinszinteket, mert esetükben magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.


Megvéd a rák ellen. Az avokádó véd a szájban, bőrben vagy prosztatában kialakuló rák ellen. A gyümölcs rákellenes tulajdonságai a benne lévő gyulladáscsökkentő és antioxidáns tápanyagok egyedi kombinációjának köszönhetőek. Ezek a tulajdonságok javítják a gyulladásos és oxidatív szinteket az egészséges sejtekben, míg a rákos sejtekben emelik az oxidációt és programozott sejthalált (apoptózist) idéznek elő bennük. Az avokádóban található olajsav pedig hatékony a mellrák megelőzésében.

Javítja a szem egészségét. Az avokádó az egészséges látás megtartásában is segít. Sok lutein van benne: ez egy antioxidáns, amely megvédi a szemet az oxidatív stressztől, amely látásromlást, hályogokat és sárgafolt sorvadást okoz. Az avokádó E-vitamintartalma védi a szemeket a retinopátiától, amely a retina sérüléseiből eredő betegség.


Magas rosttartalma könnyíti az emésztést. Az avokádóban lévő B-vitamin komplex segíti az emésztési folyamatokban használt emésztőenzimek kibocsátását. A gyümölcs javítja a test tápanyagfelszívó képességét, amely alapvető feltétele az emésztésnek. Az avokádó kémhatása lúgos, így egyensúlyba hozza a test pH-szintjét és segít a savas reflux és a fekélyek kezelésében.

Olajtartalma magas, kiváló bőr ápolószer a száraz bőrre. Segítséget nyújt az ekcéma megelőző kezelése esetén. Bizonyos országokban a nők védekezésképpen egyenesen az avokádó friss termés húsát, a bőrükre arcpakolásként, hiszen magas E-vitamin tartalma segíti a bőrsejtek megújulását, sőt a hajukra is.
A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy avokádót elfogyaszt, egyensúlyban tartja a hormonjait, és megelőzheti a méhnyakrákot.



Az avokádó felhasználása

A legjobb nyersen fogyasztani, mert így megőrzi minden értékes tápanyagát. Ha a gyümölcs nem elég érett, vagyis kemény, akkor pár nap alatt szobahőmérsékleten megérik. Ha szeretnénk ezt felgyorsítani, akkor csomagoljuk bele egy konyharuhába, vagy újságpapírba és tegyük zárt helyre, vagy gyümölcsök mellé. Így hamarabb 1-2 napon belül szépen megpuhul és használható lesz.
Nagyszerű gyümölcsturmixokhoz, smoothie-hoz, pástétomokhoz is hozzárakható, mivel azokat tovább krémesíti.

A guacamole az egyik leghíresebb és legfinomabb ismert recept, de desszertként is megállja a helyét. Kiváló pirítósra, hiszen húsa vajszerűen kenhető. Hamar megbarnul a húsa, így érdemes meglocsolni egy kis friss citromlével. Forrás; vendéglátói alapismeretek könyv; kép

Akár naponta egyél egyet, de napi több darab fogyasztása is ajánlott, mely jótékony hatással van a szervezetedre!

Továbbá, felhasználhatod összeturmixolva arcpakolásként, maszkként, hiszen magas E-vitamin tartalma segíti a bőrsejtek megújulását is.


Ezt láttad már? Recept tippjeimet az alábbi linkre kattintva olvashatod:

Baconbe tekert avokádó sütve

Sült avokádó-krémes chilis mártással

Joghurtos-avokádós-kapros uborkaleves

Pirított cukkini medvehagymával-krémsajttal töltve

Gyömbéres csirkés-avokádós taco, rizstészta popcornnal

Avokádós Tex-Mex finomságok

 

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!

Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása