Az otthoni a legjobb: Gluténmentes házi pita gyroshoz
2018. február 02. írta: Klarissza24

Az otthoni a legjobb: Gluténmentes házi pita gyroshoz

Minden finomsággal megtöltve a legjobb!

A híres "zseb" a pitában. :)

 


A pita igen elterjedt Törökországban, a Balkánon és még Görögországban is.  Biztos van neked is, kedvenc gyrososod, ahol szívesen falatozol. Viszont otthon is szuperül, el lehet készíteni. Arról nem is beszélve, hogy aki gluténérzékeny, az bizony nem igen falatozhatja a gyrososnál ezt a finomságot. Én még nem láttam náluk, vagy boltban gluténmentes pitát. Így hát marad az otthoni jól bevált pita recept. Így nem kell lemondani semmiről.

Tudtátok, hogy a híres "zseb" a pitában a gőz által jön létre?, ami felfújja a tésztát. Ahogy a kenyér lehűl és ellaposodik, a zseb megmarad a közepén.
És bármivel megtölthető, zöldségekkel, hússal, mindenféle finomsággal, vagy akár kínálhatod mártogatóshoz, de azt fontos tudni, hogy a pitát, a lehető legmagasabb hőfokon kell sütni, én serpenyőbe készítettem el. 
De persze sütőpapírral bélelt tepsibe téve, sütőben is elkészíthető, legmagasabb hőfokon, 8 perc egyik oldal, megfordítjuk és 8 perc a másik oldala. Akkor viszont világosabb színű lesz a külseje. :)
Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerű az elkészítése.


Házi gluténmentes pita:
 (4 db):
Hozzávalók:
500 ml (2 cup) Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - Aldiban is kapható
1 csomag száraz élesztő (7 g) vagy 2,5 dkg friss élesztő
150 ml tej
1 kk *Himalája só
1 kk cukor
extra szűz olívaolaj

Aki nem gluténérzékeny, az alábbi elérhetőségen találja a másik receptemet a pita elkészítéshez:
Wellness Gyros tál

Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról az alábbi linkre kattintva olvashatsz:
Mérleg nélkül, jó ha tudjuk

 


Házi gluténmentes pita
elkészítése:
Tegyük egy tálba az átszitált lisztet, sót, keverjük össze. 150 ml langyos tejbe, morzsoljuk bele a friss élesztőt és a cukrot, és várjuk, meg amíg felfut az élesztő. Pár perc alatt készen van.

Ezt követően tegyük, hozzá a lisztez, gyúrjuk össze jól a tésztát, hogy összeálljon. Tegyük a tésztát, egy deszkára, lisztezzük be egy kicsit és szintén jól gyúrjuk át simára a tésztánkat. Ezt követően, egy kis olívaolajjal, kenjük át a tálat, tegyük bele a tésztát, én a tetejét is megkenem egy kis olívaolajjal, majd fedjük le, és 1 órát kelesszük a tésztánkat. 



Ha a tészta megkelt, akkor egy kicsit gyúrjuk át, és osszuk a tésztát 4 egyforma (ha kisebbet szeretnénk akár több darabra is) darabara, formázzuk meg gombóc alakúra és fedjük le, és még 15-20 percig hagyjuk még kelni.

Miután pihent tésztánk, egy kört, körülbelül 1/8 ” vastagságút, de lehet egy kicsit vastagabb is, nyújtsunk belőle, és egy száraz serpenyőbe süssük ki, kb. 2-4 perc. Akkor jó, amikor aranybarna, úgymond pöttyök jelennek meg rajta, és puffasztott lesz. Lehet persze sütőben is sütni, fentebb a bevezetőbe írtam róla. 

Amikor az egyik oldala már szépen felfújódott, megfordítjuk és tovább sütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert akkor nagyon kiszáradnak és széttörnek. Én az egyiket túl is sütöttem. :( Ha kész tegyük tányérra, és süssük ki a többi tésztát.

Amíg sül a másik pita tésztánk, addig van időnk, (2 perc, amikor is, meg kell fordítani a pitánkat), hogy a megsült tészta elejét kb. 1 cm vastagságban, levágjuk, és egy hegyes késsel a tészta közepét – elejétől-végéig – egy kicsit meglazítjuk/félbevágjuk, utána egy lapos késsel lazítjuk meg, hogy a pitánk szétnyíljon.


Ha pld. nem púposodott fel valamelyik, akkor is így járjunk el, levágjuk a tetejét és így tovább és meglazítjuk, szépen ketté fog jönni. De óvatosan, hogy a széleit/alját, ne vágjuk ketté, mert akkor kifolyik, majd a töltelék.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása