Jók és finomak egyszerre: Indiai tojásos tortilla mentás joghurtos öntettel KETO
2018. február 21. írta: Klarissza24

Jók és finomak egyszerre: Indiai tojásos tortilla mentás joghurtos öntettel KETO

Laktató indiai utcai reggeli!

 

Gazdag ízvilágával színesíthetjük a hétvégi reggelinket, de akár hétköznapra is, kiváló választás és garantáltan, tuti biztos, hogy jól indul a nap. :)


Ha egyszer ezt kipróbálod, elfelejted a régi hagyományos változatot… Az inspirációt Gordon Ramsay adta, szeretem az olyan ötleteket, ami elsőre megfog, és azt mondom magamban, hűha, ezt bizony el kell készítenem. Az inspiráció meg van, viszont azonnal tovább is gondoltam, - így voltam ezzel a recepttel is -, hisz egy kicsit módosítottam rajta egy-két kiegészítővel, amolyan magyarosan, ahogy szokták mondani. :) Így egy kicsit indiai, egy kicsit magyaros, és így lett tökéletes. :) Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerű elkészíteni.

 

 

Indiai tojásos tortilla, mentás fűszeres joghurtos öntettel KETO recept
gluténmentesen is!

Alap keverék:
Hozzávalók:
2 db közepes vöröshagyma
1 pici darabka vaj
1 tk olívaolaj
1 tk egész kömény
1 tk egész mustármag
Himalája só
ötbors durvára darált fűszer
1 csokor petrezselyem – vagy kétmaréknyi spenót
¼ kolbász
3 dkg bacon
Tojásos keverék:
Hozzávalók:
5 db tojás
1 tk Garam masala
1 tk kurkuma
1 nagy csipet Himalája só
Mentás fűszeres joghurtos öntet
Hozzávalók:
4 ek görög joghurt
egy csipetnyi Himalája só
1 mk kurkuma
4 ág menta levél
Tortilla lepény kenyér:
Hozzávalók:
250 g liszt
250 g görög joghurt
½ tk sütőpor
½ tk *Himalája só
¼ citrom leve
chili pehely

Gluténmentes tortilla lepény kenyér receptjét itt  és itt olvashatjátok.

(Keto étrendet követőek, a tortilla lepénykenyeret hagyják el, helyette, használhatják a keto tortilla receptet itt., de még egy tipp, akár mandulaliszttel készült száraz tésztát is kifőzhetnek hozzá: itt.)


A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:

http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


 

Indiai tojásos tortilla mentás fűszeres joghurtos öntettel KETO
elkészítése:

Kezdjük a tortilla összeállítását, a fenti hozzávalókat egy tálba keverjük össze, utána gyúrjuk át egy pár percig, ha szükséges lisztezzük, és vágjuk ketté, tegyük félre, liszttel szórjuk meg.

Készítsük el a hozzávalókat, a hagymát vágjuk félbe, így könnyebb megpucolni, és vágjuk fél karikákra. A kolbászt vágjuk apró kockára és a bacont is, vagy ha felvágva vettük a bacont, akkor nincs teendőnk vele. A petrezselymet is vágjuk fel, durvábbra, vagy apróbbra, ki ahogyan szeretné. :)


A tojás verjük fel egy tálba és sózzuk, tegyük félre felhasználásig.

Készítsük el a mentás fűszerkeveréket, egy tálkába tegyük bele a joghurtot, a menta leveleket vágjuk apró darabokra és adjuk hozzá, sózzuk és tegyük bele a kurkumát és jól keverjük el, és tegyük félre.

Ha minden előkészítettünk, akkor készítsük el az alapkeveréket, egy serpenyőbe tegyük bele az olívaolajat és forrósítsuk fel, tegyük bele a bacont, kolbászt és pirítsuk egy kicsit, utána a köményt, mustármagot és pirítsuk kb. fél percig, hogy a gazdag íz világukat, kihozzuk, – vigyázzunk meg ne égjenek – ezt követően tegyünk bele egy leheletnyi vajat és a hagymát, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk arany barnára. Ha megpirult, akkor dobjuk bele a petrezselymet vagy a spenótot és pirítsuk tovább, – ha spenóttal készítjük, a levét el kell főzni -. Ha elkészültünk, akkor öntsük ki egy tálkába.


Készítsük el a tojásos keveréket. A serpenyőbe tegyünk olívaolajat, egy kis darabka vajat és forrósítsuk fel, tegyük bele a Garam masala-t, kurkumát, egy félpercnyi ideig vagy még kevesebbig pirítsuk és öntsük rá a tojást. Jól keverjük el, és kapcsoljuk le alatta a hőt, pont annyira fog megsülni, amennyire kell, mert még forró a serpenyő. Közben egy pici darabka vajat adjunk hozzá, hogy még krémesebb legyen az állaga. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor egy deszkán a megsült alapkeveréket vágjuk fel egy késsel darabokra, és utána adjuk a tojásos keverékhez. Keverjük el és tegyük félre.


Következő lépésként a tortilla lapokat süssük ki. Fogjuk az egyik félre tett tésztánkat, lisztezzük be és nyújtsuk ki kör alakúra, kb. fél-1 cm vastagságúra, nem baj, ha nem szépen sikerül, segíthetünk magunkon, tegyünk rá egy tányért és vágjuk körbe. Így szép kör alakú tortillát kapunk. Most következzen a másik tortilla, ezt is a fentiek szerint nyújtsuk ki.

Ha elkészültünk, akkor egy száraz serpenyőbe süssük ki a tortillákat, ha kész tegyük tányérra és fedjük le egy másikkal. – a maradék tésztát, ami leesett a körbe vágásnál, a végén gyúrjuk össze, nyújtsuk, és vágjunk ki háromszögeket és majd ezt is kisüthetjük -.



Ha készen vagyunk, állítsuk össze a reggelinket, vacsoránkat, de akár ebére is nagyon jó. A tortilla lapokat félig töltsük meg a tojásos-alapkeverékkel – ha forróbban szeretjük a tölteléket, akkor melegítsük meg a mikróban – locsoljuk meg a mentás fűszeres joghurt öntettel, tegyünk rá pár csepp citromlevet és szórjuk meg chili pehellyel, hajtsuk ketté és már ehetjük is. :)

Ha elhagyjuk a kolbászt és a bacont, akkor ovo-lakto vegetáriánus étrendbe is beilleszthető.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása