Könnyű, és finom: Baconos-articsókás gluténmentes pizza
2017. szeptember 25. írta: Klarissza24

Könnyű, és finom: Baconos-articsókás gluténmentes pizza

Finomság a javából!

 

Nem bonyolult elkészíteni egy házi pizzát, sokan mondják, és ez így is van. :) Na, DE gluténmentesen az már VARÁZSLAT. :) 


Most olyan pizzát készítettem, amibe, én is varázsoltam ezt, azt. Így könnyedebb a tészta, jól formázható, ha megsül, akkor puha a tészta, kívül meg ropogós lesz. A másik fontos szempont volt nekem, hogy mivel mi nem szoktuk megenni az összeset, mindig marad egy-két szelet későbbre, fontos volt, hogy ne száradjon ki, végül is ez sikerült. :) Hiszen, ha felmelegítem a mikroba, tökéletesen olyan, mintha, akkor vettem volna ki a sütőből. Így ha magunkkal visszük a munkába, csak fel kell melegíteni és már ehetjük is. :)


Baconos-articsókás gluténmentes krumplis pizza recept
Hozzávalók:
Pizza tészta:

(Ragacsosabb tésztát fogunk kapni)
280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
100 g kukoricaliszt itt
100 g rizsliszt itt - Sparban is kapható
20 g zabpehelyliszt itt
1 kk *Himalája só
175 ml tej meleg tej - (kéz meleg)
200 ml *extra szűz olívaolaj
3 db közepes főtt burgonya héjában megfőzve, megpucolva
Kovász:
200 ml meleg tej - (kéz meleg)
1 kk cukor
2,5 dkg friss élesztő
Pizza feltét:
ketchup
bacon szalonna
1 üveg articsóka
koktélparadicsom
3 zacskó Szarvasi mozzarella sajt - ez a legjobb pizzára
15-20 dkg gouda sajt
zöldhagyma
cseresznyepaprika savanyúság
lilahagyma
Megsült pizzára:
sriracha szósz vagy ketchup


Aki nem gluténérzékeny, további pizza receptjeimet, illetve gluténmentes pizza feltét receptemet az alábbi linken olvashatjátok:
Hawaii wellness pizza/Fekete erdei sonkával és tripla sajttal
Mexikói húsos/dupla sajtos wellness pizza
Spenótos/fekete erdei sonkás gyors pizza
Sonkás/baconos spárgás gyors pizza
Karfiol parmezános ropogós pizzák


Baconos-articsókás krumplis pizza recept
elkészítése:

Tegyük fel főzni a krumplit, sós vízbe. Ha megfőtt, pucoljuk meg, és egy krumpli nyomón nyomjuk át, amíg meleg. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Készítsük el a kovászt: A hozzávalóknál lévő mennyiségű tejhez, adjuk hozzá a cukrot, egy kicsit a meleg tejbe keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, keverjünk rajta egyet, és hagyjuk kb. 10-15 percig felfutni.
Figyeljünk rá, hogy amikor kelt tésztát készítünk, ne legyen, húzat a lakásban, illetve viszonylag meleg legyen. Amikor hűvösre fordul az idő, akkor én ilyenkor be szoktam kapcsolni előre már a sütőt fél órával, így jó meleg van a konyhában, amikor hozzá kezdek a kelt tészta készítéséhez, így nem fázik meg a tészta. :)


Majd mérjük ki a hozzávalóknál lévő lisztet. És a fele mennyiséget öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, keverjük el, és ezután öntsük rá a többi lisztet, így nem érintkezik, közvetlenül a sóval az élesztő, ha nem így teszünk, akkor tönkre mehet a tészta.

Ezután adjuk a kihűlt és átnyomott burgonyát, olíva olajat, és jöhet hozzá a felfutatott kovász. Majd kezdjük el összekeverni egy fakanál segítségével és a maradék langyos tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Ne ijedjünk meg, olyan ragadós tészta lesz belőle.


Amikor jól összekevertük, tegyük ki egy lisztezett (Alfa-Mix gm lisztkeverék) deszkára, vagy a konyhapultra és lisztezzük be a kezünket is, és kezdjük el átgyúrni a tésztát. Mindig egy kicsit lisztezzük a deszkát, amikor leragadna, de azért ne lisztezzük túl, mindig csak egy picit. Szép, laza, könnyed tésztát fogunk kapni.

Ezután tegyük vissza a tálba, kenjük le a tetejét olíva olajjal, takarjuk le és meleg helyen, hagyjuk 1 órán át keleszteni. Ha minden jól csináltunk, gyönyörűen szépen meg kell duplájára a tészta. Ha eddig nem kapcsoltuk volna be a sütőt, tegyük meg 200 fokra.


Amíg kell a tészta, vágjuk fel a pizza feltét hozzávalóit:
A lila hagymát félbe, majd vékony karikára, a zöldhagymát karikára vágjuk fel. A koktélparadicsomot, mozzarella sajtot, cseresznyepaprikát szeletelve, a gouda sajtot reszeljük le. A bacon szalonnát pedig csíkokra vágjuk fel.


*Tipp:  Én ketté szoktam venni a pizza tésztát, ennél a fázisnál, mert kör alakúba 32 cm-es pizza sütő tepsibe készítem, és nekünk egy pizza elég egy ebédre vagy vacsira. A másik felét fóliába csomagolva a hűtőbe teszem. Akár állhat 4 napot is a hűtőben, nem romlik meg -. Ebben az esetben, ha később sütőm meg, akkor is a hűtőből kivett tésztát át kell gyúrni, és állni kell hagyni meleg helyen kb. 30 percig. És ebből az alaptésztából, bármi lehet, nemcsak pizza. És, hogy mit készítettem a másik fele krumplis pizza tésztából? azt egy következő blog bejegyzésemnél mesélem el.
Én, ezt a pizza sütő tepsit itt használom, nem drága, és egy jó befektetés az otthon készített pizzákhoz.


Amikor letelt a kelesztési idő.  A pizza sütő tepsinket, egy ecset segítségével kenjük ki extra szűz olíva olajjal, majd a kettévágott tészta felét, tegyük bele, ezt követően a kezünkkel egyengessük el szép kör alakúra a pizza tésztát.


Ezután kenjük meg kethcuppal, és a pizza feltéteket pakoljuk rá, a legvégén a reszelt gouda sajtot, és a mozzarella sajtot. De persze bármi lehet a feltét, amit szeretünk. Ezután tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, annak is a legaljára, a rácsra, kb. 15-25 perc alatt megsül a pizza.

Tálalásnál, aki szereti csípős sriracha szósszal vagy ketchuppal meglocsolva kínálja, kedves családjának.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása