A legegészségesebb: Tejszínes csirke curry
2017. november 07. írta: Klarissza24

A legegészségesebb: Tejszínes csirke curry

Igazi indiai finomság!



30 perces főfogás, ami után tuti, mind a 10 ujjadat megnyalod. :)


A csirkés curryt, mindenki szereti világszerte. Ebédre, vacsira bármikor jól jön, ha rád tör az éhség, mert nagyon gyorsan készen van.
Ez a csodás csirke curry, egészséges, ízletes és kiadós, én így készítem. És hogy honnét ered a curry, azt a recept végén elolvashatjátok. Ajánlom egészséges étrendet követőeknek, diétázóknak, fogyókúrázóknak, és mindenkinek, aki szereti, egy könnyed körettel a karfiolrizzsel. :) De persze, aki nem szereti a karfiolt, rizst is készíthet hozzá.


Tejszínes csirke curry csicseriborsóval, karfiol rizzsel recept - gluténmentes
Hozzávalók:

1 kg csirkemellfilé
4-5 ek kókuszolaj
1 db közepes vöröshagyma
1 db zöldhagyma – zölddel együtt
1 db paprika – apróra vágva
2 db paradicsom – kockára vágva
1 db kisebb chili – egy kicsit kimagozva
3 gerezd fokhagyma
1,5 bögre alaplé és egy kis víz vagy víz és 2 db marhahúsleves kocka itt
Fűszerek:
1 kk *Hétbors durvára darált fűszer itt
1 kk *Mangós-kókuszos curry fűszer itt
2 púpos kk friss gyömbér – reszelve
1 kk őrölt *Kömény itt
2 kk őrölt *Koriander mag itt - mozsárban összetörve
1 kk őrölt *Bio kurkuma itt
3 kk *Keleties curry itt - de van többféle lehet válogatni itt
½ kk *Cayenne bors itt
1 kk méz
A főzés végén:
½ csokor petrezselyem
2 púpos ek tápióka liszt itt és még sok más itt
1-1,5 dl tejszín
1 konzerv *Csicseriborsó itt
*Himalája só itt – ízlés szerint

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Tejszínes csirke curry csicseriborsóval
elkészítése:

A csirkemellet mossuk meg és vágjuk nagyobb kockákra, és tegyük egy tálba.

Ezután egy lábasba vagy serpenyőbe, hevítsük fel a kókuszolajat, majd dobjuk bele a csirkemellet és 1-2 percig pirítsuk, kérget süssünk rá.


Ezután vegyük ki, majd adjuk hozzá az apró kockára vágott vöröshagymát, (ha kell, pótoljuk a zsiradékot, + 1 ek kókuszolajjal), pirítsuk egy kicsit, majd jöhet hozzá a zöldhagyma, paprika, paradicsom chili és tovább pirítjuk egy pár percig. Majd ezután adjuk hozzá, az átnyomott fokhagymát, jól keverjük el, és dobjuk vissza a pirított csirkemell kockákat.


Ízesítsük a hozzávalóknál lévő fűszerekkel, jól keverjük el, majd egy perc múlva, öntsük fel alaplével és egy kis vízzel, úgy, hogy éppen hogy ellepje. Ha nincs alaplevünk, akkor vízzel és adjunk hozzá 2 db marhahús leveskockát, és megint jól keverjük el, hogy az ízek összefőjenek.

Amikor már majdnem megfőtt a csirkemellfilé, akkor szórjuk meg tápióka lisztel, keverjük jól el. (Ez nem csomósodik, mehet közvetlenül az ételbe.)


Majd adjuk hozzá a leszűrt csicseriborsó konzervet (ez már előfőzött) és az apróra vágott petrezselymet. Kóstoljuk meg, ha kell, sózzuk. A legvégén mehet hozzá a tejszín, egyet rottyan és már készen is vagyunk.


Én karfiolrizzsel (recept itt) tálaltam, a tejszínes csirkés curryt, mely igazán laktató, és mennyeien finom és gyors fogás. Vacsorára, ebédre kiváló választás.
Aki, esetleg még tartalmasabban szeretné enni, az alábbi linken olvashatja a lepény kenyerem receptjeit, ezzel is nagyon finom.
Naan kenyér
Gluténmentes Naan kenyér
Indiai lepénykenyér
Gluténmentes kukoricás lepénykenyér

 


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza



A curry története:
A gyarmati Indiában élő Mary Kennedy Core 1917-ben jelentette meg a „The Khaki Kook Book” (Olcsó és gyakorlatias receptek százainak gyűjteménye főként Hindusztánból) című szakácskönyvét, amiben a legelső helyen éppen az angol konyhára is oly nagy hatással bíró curry áll. A curry ismert étel, alig akad, aki legalább nem hallott volna róla. A curry az Egyesült Királyság mai lakóinak is az egyik, legkedveltebb étele.


Mary Kennedy Core 1917-ben még úgy ír a curryről, hogy bizony sokan úgy gondolják, hogy a curry egy új dolog a főzésben. A curry azonban a húsok, zöldségek elkészítésének egy nagyon régi módszere, és egyben Kelet-India népeinek is jellegzetes étele. Folyt. és további érdekességet itt olvashatsz.

 

 

süti beállítások módosítása