Igazán ízletes ételt varázsolhatsz a családi asztalra egy kis trükkel!
A szaftos, fűszeres sült oldalas remek hétvégi fogás, amivel egy nagyétkű család is jóllakik. Kívül kérgesre sül, a belseje viszont szétesik a szádban. Kell ennél több?
Ha imádod az egészen omlósra sült húst, és könnyedén, gyorsan szeretnél ebédet, vagy vacsorát készíteni, de élvezni akarod az ízeket, aromákat, akkor érdemes bevetni a sütőzacskó trükköt. Finom és egészséges finomságokat lehet varázsolni a családi asztalra, és nemcsak húsok süthetőek benne, hanem zöldségek, gyümölcsök vagy ezek együttese, de más köret is könnyedén elkészülhet, ebben a formában. Hiszen kevés zsiradékkal, szinte saját levükben párolódnak az ételek. És a legvégén persze, rá lehet pirítani, és készen is van a finom ebédünk, vagy vacsoránk. Kezdőknek is ajánlom.
Most megint hoztam egy olyan receptet, amit sütőzacskóban készítettem el. Isteni finom, érdemes elkészíteni. :)
Floridai sült oldalas, mediterrán zöldséges rizzsel gluténmentes recept
Hozzávalók:
1-1,5 kg húsos oldalas
füstölt házi húsos szalonna – ízlés szerint
Fűszerek:
2 db fokhagyma gerezd - negyedekbe vágva
friss rozmaring levélkék - apróra vágva
*édes-erős steak bors fűszer - ízlés szerint
*Floridai steak fűszerkeverék - ízlés szerint
*Himalája só – ízlés szerint
*cayenne bors - ízlés szerint
Sütéshez:
1 ek kókuszzsír
sütőzacskó
Zöldséges rizs:
Elkészítését, az alábbi blog bejegyzésemnél találjátok:
Aszalt szilvás-fügés mediterrán zöldséges rizs
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Floridai sült oldalas, mediterrán zöldséges rizzsel
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ezt követően, a hozzávalóknál lévő fűszerekkel, ízesítsük az oldalast. Ezután tegyük a sütőzacskóba, dobjuk rá a csíkokra vágott füstölt szalonnát.
Majd a mediterrán zöldséges rizshez való, zöldségeket is készítsük elő, fűszerezzük, és tegyük a sült oldalas mellé. Recept elkészítését, itt olvashatjátok. Elkészítése egyszerű, és az benne a jó, hogy a fogyókúrák, diéták alatt is sikeresen fogyasztható, mivel alig tartalmaz kalóriát! Ellenben, rengeteg vitamint és ásványi anyagot vihetsz be a szervezetedbe egy adag mediterrán rizs elfogyasztásával, legyen az főétel formájában ebédkor, vagy a vacsora alkalmával.
Visszatérve a recepthez, majd kókuszsír darabkákat tegyünk a tetejére, (oldalas és zöldségre) és kössük össze a sütőzacskót. Tegyük egy tepsibe, majd szurkáljuk meg a tetejét hústűvel, így a gőz távozni fog, sütés közben. Ezután tegyük a sütőbe, kb. 45-60 percre. Úgy ellenőrizhetjük, hogy a hús megpuhult, hogy sütőzacskón keresztül beleszúrunk egy hústűt.
Ha megpuhult, vegyük ki a tepsit, és óvatosan vágjuk fel a sütőzacskót, de vigyázzunk, meg ne égessük a kezünket a forró gőztől. Ezután magas fokozatra (200 fok) állítjuk a sütőt, és kb. 5-15 percig pirítsuk meg az oldalast, és a zöldségeket.
Ezután tálaljuk a kedves családunknak ezt a floridai sült oldalast, mediterrán zöldséges rizzsel.
Ezt láttad már?
Gyöngyöző borban sült fokhagymás oldalas, salátával
BBQ sült oldalas, vegyes káposztasalátával
Ragacsos mázas sült oldalas-fűszeres krumplival és Amerikai káposztasalátával
Grillezett BBQ bourbon whiskys bordasült, paradicsommal
Egy két jó tanács a sütőzacskó használatához:
- Ha sütőzacskóban készítjük az ételt, soha ne legyen magasabb a hőfok 200 foknál, különben a zacskó kidurranhat, és így a sütőrácsra olvasztott sütőzacskó receptjét valósítjuk meg.
- A zacskó a gőz hatására megnő, kikerekedik, ezért ügyeljünk rá, hogy elegendő helyet hagyjunk neki, gőztől telten se érhessen a sütő oldalához vagy tetejéhez, különben szétdurran.
- A zacskón szúrjunk hústűvel, villával vagy fogpiszkálóval legalább 8-10 apró lyukat, hogy a gőz távozni tudjon.
- Az alapanyagokat úgy helyezzük el a zacskóban, hogy ne fedjék egymást, különben nem fognak egyenletesen megsülni. Ha mégis erre kényszerülünk, akkor az a hozzávaló kerüljön legfelülre, ami szaftosabb, több levet ereszt, vagy kicsit zsírosabb.
- A zacskó felvágásakor, kinyitásakor legyünk óvatosak, mert a forró gőz hirtelen csap ki.
Kedves egészségetekre!
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza