Az ezerarcú: Három sajtos rakott krumpli
2019. március 27. írta: Klarissza24

Az ezerarcú: Három sajtos rakott krumpli

Amikor a krumpli a főszereplő!

 

A rakott krumpli mára megszokott magyar fogássá lett. De talán sokan nem is gondoljátok, már a 19. század közepén is gyakorta tálalták, ezt a finom fogást. Az 1850-es években ugyan még nem ezzel a névvel szerepelt. Általában töltött burgonya néven illették, de a Dobos C. József szakácskönyvben tejfölös burgonya címszó alatt találhatunk rá.


Akárhogyan is készítjük, mindig nagyon finom. Kiadós, könnyen elkészíthető, és viszonylag olcsó étel. Akár előző nap a sütés fázisáig teljesen előkészíthető. Most hoztam nektek egy újabb receptemet, próbáljátok ki, így is nagyon finom.


Három sajtos rakott krumpli gluténmentes recept
Hozzávalók:

1 ½ kg krumpli héjában megfőzve
1 tálca kockára vágott bacon
2 db zöldhagyma – karikára vágva, zöldjével együtt
1 ½ szál száraz kolbász vékony karikára vágva
2 doboz natúr krémsajt
3 zacskó mozzarella sajt
kb 15-20 dkg cheddar sajt – reszelve
1 nagy doboz tejföl – én magyar tejfölt, vagy görög tejfölt használok boltit, vagy házi tejfölt ezek jó sűrűek
8 db tojás keményre főzve
Fűszerek:
*Himalája só
*Édes-erős steak bors
*Cayenne bors
50 g vaj olvasztva



A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Három sajtos rakott krumpli
elkészítése:

A krumplit mossuk meg, és héjastul tegyük fel 4 kk-nyi himalája sóval főzni. Amikor megfőtt, akkor öntsük le a forró vizet, majd tegyünk rá hideg vizet. Így hűl a krumpli és már tudjuk is pucolni. Melegen érdemes pucolni, hiszen akkor jobban lejön róla a héj. Majd hagyjuk kihűlni.

Közben a tojásokat hideg vízben tegyük fel főni, ha forr, 10 percig főzzük és készen is van. Ezután öntsük le róla a meleg vizet, és öntsük fel hidegvízzel. Majd a végét egy kicsit törjük meg, és hagyjuk állni minimum 10 percet. Így könnyebben megpucolható.



Addig készítsük elő a többi hozzávalókat.
Reszeljük le a sajtot, vágjuk vékony karikára a kolbászt, és a zöldhagymát.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.



Ezután vágjuk fel karikára a krumplit, egyforma vastagságúra, egy jénai tálba vagy egy magas falú tepsibe kezdjük el a rétegezést, az alábbiak szerint:

Egy sor krumpli, sózzuk, borsozzuk, majd rá a kockára vágott bacon, és a fele zöldhagyma, tegyük rá, vagyis kanalazzuk rá, az egyik natúr dobozos krémsajtot, olyan kis halmokban, oszlassuk el. Nem kell elkenni.
Ezután jöhet rá a karikára vágott kolbász, majd a tojásszeletelővel felszeletelt tojás. Majd szórjuk meg cayenne borssal, és tépkedjük rá a 3 csomag mozzarella sajt felét, és a cheddar sajt felét.


Majd ismételjük meg a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok, krumpli… stb. és a legtetejére megint krumpli, majd tejfölt kenjük rá, és szórjuk meg cheddar sajttal és zöldhagymával, baconnal. Majd öntsük nyakon az olvasztott vajjal.

Ezt követően tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük meg, akkor jó, amikor szép aranybarna a sajt a tetején.


Csemege uborkával, csalamádéval, vagy amit szeretünk, savanyúságot, azzal kínáljuk kedves családunknak, ezt az egyszerű, de nagyon, de nagyon finom háromsajtos rakott krumplit.


Ezt láttad már? További rakott krumpli ételeim:


Zsályás tejszínes sajtos rakott krumpli

Baconos-húsos krumpli tekercs sok sajttal

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke

Selymesen krémes pikáns rakott burgonya

Feta sajtos rakott póréhagymás húsos egytálétel



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza



süti beállítások módosítása