Egy kicsit más, de nagyon finom!
Akárhogyan is készítjük, mindig sikert arat. :)
A rakott krumpli mára megszokott magyar fogássá lett. De talán sokan nem is gondoljátok, már a 19. század közepén is gyakorta tálalták, ezt a finom fogást. Az 1850-es években ugyan még nem ezzel a névvel szerepelt. Általában töltött burgonya néven illették, de a Dobos szakácskönyvben tejfölös burgonya címszó alatt találhatunk rá.
Szeretem ezt az egytál ételt, mert nagyon sokféleképpen lehet variálni. És gyorsan készen van. :) Kezdőknek is ajánlom, sőt a fitt konyhába is kiváló finomság.
Pikáns zöldséges rakott krumpli gluténmentes recept
Hozzávalók:
12 db krumpli héjában megfőzve
1 db cukkini
3 db sárgarépa vékonyra szeletelve
8 db friss kelbimbó
1 db Kaliforniai paprika
1 doboz koktél paradicsom (én színes koktél paradicsomot vettem a Lidl) – félbe vágva
3 db zöldhagyma apróra vágva
5 db főtt tojás
1 dupla tálca kockára vágott bacon
3 zacskó mozzarella sajt
kb 15-20 dkg cheddar vagy trappista sajt – reszelve
1 nagy doboz tejföl – én magyar tejfölt, vagy görög tejfölt használok boltit, vagy házi tejfölt ezek jó sűrűek
Fűszerek:
*cayenne bors
*ötbors fűszer
*sült burgonya fűszersó szerecsendióval
50 g vaj olvasztva, vagy kókuszolaj
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Pikáns zöldséges rakott krumpli
elkészítése:
A krumplit mossuk meg, és héjastul tegyük fel 4 kk-nyi himalája sóval főzni. Amikor megfőtt, akkor öntsük le a forró vizet, majd tegyünk rá hideg vizet. Így hűl a krumpli és már tudjuk is pucolni. Melegen érdemes pucolni, hiszen akkor jobban lejön róla a héj. Majd hagyjuk kihűlni.
Közben a tojásokat hideg vízben tegyük fel főni, ha forr, 10 percig főzzük és készen is van. Ezután öntsük le róla a meleg vizet, és öntsük fel hidegvízzel. Majd a végét egy kicsit törjük meg, és hagyjuk állni minimum 10 percet. Így könnyebben megpucolható.
Addig készítsük elő a többi hozzávalókat.
Reszeljük le a sajtot, vágjuk vékony karikára a zöldhagymát, és a zöldségeket, cukkini, sárgarépa, kelbimbó. Majd a kaliforniai paprikát is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ezután vágjuk fel karikára a krumplit, egyforma vastagságúra, egy jénai tálba vagy egy magas falú tepsibe kezdjük el a rétegezést, az alábbiak szerint:
Egy sor krumpli, fűszerezzük, majd rá a kockára vágott bacon fele, és a zöldhagymának is, tegyük rá, a felszeletelt zöldségeket, paprikát, paradicsomot, majd kanalazzuk rá, a tejföl felét. Ezután jöhet rá a karikára vágott, vagy a tojásszeletelővel felszeletelt tojás. Majd szórjuk meg cayenne borssal, és tépkedjük rá a 3 csomag mozzarella sajt felét, és a cheddar sajt felét.
Majd ismételjük meg a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok, krumpli… stb. és a legtetejére megint krumpli, majd tejfölt kenjük rá, és szórjuk meg zöldhagymával, baconnal és cheddar, mozzarella sajttal. Majd öntsük nyakon az olvasztott vajjal, vagy kókuszolajjal.
Ezt követően tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük meg, akkor jó, amikor szép aranybarna a sajt a tetején.
Ezt láttad már? További rakott krumpli ételeim:
Zsályás tejszínes sajtos rakott krumpli
Baconos-húsos krumpli tekercs sok sajttal
Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke
Selymesen krémes pikáns rakott burgonya
Feta sajtos rakott póréhagymás húsos egytálétel
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza