Csodás íz, felejthetetlen falatok: Döner kebab KETO
2018. március 15. írta: Klarissza24

Csodás íz, felejthetetlen falatok: Döner kebab KETO

Egészséges gyorsétel otthon, ami elképesztően finom is, és sokkal jobb is!


Hiszen mindent tartalmaz, amit egy rendes étkezésnek tartalmaznia kell: hús, sok zöldség, és egy kevés szénhidrát.

 


A kebab (törökösen kebap) elnevezés az arab kabāb szóból származik, ami nyársra szúrt húst jelent, a döner pedig a török dönmek (forgatni) igével kapcsolatos.
De nem kell hozzá grillezős forgónyársat beszerezned, sem akkora húsmennyiségben gondolkoznod, mint a sarki török büfésnek, hiszen otthon könnyedén egy serpenyőben is elkészíthető. :)

A Döner kebab az egyik legegészségesebb gyorsétel, a gyros után, bár ha párbajozni kelleniük, akkor szerintem holt verseny lenne, én mindkettőt szeretem.  :) Hiszen mindent tartalmaz, amit egy rendes étkezésnek tartalmaznia kell: hús, sok zöldség, és egy kevés szénhidrát. Emiatt (és persze azért, mert finom) elég népszerű, de az utcán vásárolva bizony résen kell lennünk, mert vannak olyan helyek, ahol nem eléggé sütik át, nehogy szalmonella mérgezés legyen a vége, tehát nem árt óvatosnak lenni ilyenkor. De persze a legjobb, ha otthon készítjük el, mert hihetetlen egyszerű és nagyon finom. :) 

Így legalább tudod, mi van benne, és saját ízlésednek megfelelően használhatod a fűszereket, és azt teszel bele, amit csak szeretnél, ami szem-szájnak ingere, és bizton állítom, hogy nagyon finom és mind a tíz ujjadat megnyalod utána… :)

Ajánlom mindenkinek, akár hétköznapra, hétvégére, bármikor jól esik belőle falatozni. Sőt a kezdők is el tudják készíteni. :)


Döner kebab KETO gluténmentes pitával
Hozzávalók:

Jemeni kebab
1 kg csirke apróhús – csíkokra vágva
25o ml (1 cup) görög joghurt 
2 nagy gerezd zúzott fokhagyma 
1 kk ötbors őrölt fűszer 
2-3 kk Jemeni kebab fűszerkeverék
1 db citrom leve
Himalája só – ízlés szerint
Chilis káposztasaláta:
1 kis db fehér káposzta
1 fej lila hagyma és fél póréhagyma
1 citrom leve
2 ek ecet
2 ek eritrit vagy cukor
1 kk Himalája só
2 nagy csipet *ötbors őrölt fűszer 
100 ml édes-chili szósz
Fokhagymás joghurtos öntet:
2 gerezd fokhagyma
250 ml görög joghurt
¼ kk Himalája só
Köret:
½ kg krumpli - (Keto étrendet követőek hasábra vágott zellert süssenek ki)
Sütéshez:
kókuszzsír
Szósz:
sriracha chili szósz

Gluténmentes pita receptjét itt találjátok.

Aki nem gluténérzékeny, a pita receptjét itt találjátok.

Aki, keto étrendet követ, az keto tortillát használhat, recept itt, de a dörner kebab hús, káposztasalátával, sült zellerrel is kiváló finomság.


Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról az alábbi linkre kattintva olvashatsz:

Mérleg nélkül, jó ha tudjuk

A hozzávalóknál lévő fűszereket, termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 


Döner kebab KETO
elkészítése:

A csirke apróhúst vágjuk fel csíkokra, ha kész tegyük egy tálba, és a fenti fűszerekkel ízesítsük, ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe. (akár egy egész éjszakán is lehet, hogy az ízek még jobban összeérjenek, de minimum 1 óra)

Amíg pácolódik a hús, addig az 1 óra alatt készítsük el a gluténmentes pita receptjét itt találod, a nem gluténmentes pita receptjét, pedig itt találod. Keto tortilla receptjét itt találod.


Ezután készítsük el a joghurtos öntetet a káposztasalátát és krumplit is előkészíthetjük: A joghurtot, tegyük egy tálba, nyomjunk bele 2 gerezd fokhagymát, sózzuk, keverjük el, és tegyük a hűtőbe.

A káposztákat szép vékony csíkokra vágjuk fel, vagy gyaluljuk le. A hagymát nagyon vékony félkörökre vágjuk fel, és adjuk hozzá.

Ha készen vagyunk, egy pohárban keverjük össze jól az ecetet, citromlét, cukrot, sót és öntsük a káposztás-hagymára. Jól keverjük el kézzel, és tördeljük össze a káposztát, így a rostjai megenyhülnek, puhább lesznek, és jól átjárják az ízek.
Ha készen vagyunk, öntsük hozzá az édes-chili szószt és ismét jól keverjük el a kezünkkel, utoljára jól nyomkodjuk meg a káposzta rostjait. Tegyük félre a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.



Pucoljuk meg a krumplit, és vágjuk szép hasábokra, engedjünk rá vizet, és tegyük félre.

Majd egy serpenyőbe, vagy frituba süssük ki a sült krumplit. Egy serpenyőbe, vagy wokba pedig,  ½  ek. kókuszzsíron a húst pirítsuk meg, – ha szükséges ½ kk Himalája sóval ízesítsük -, nagy lángon, akkor jó, amikor kap egy kis aranybarna színt. Nyáron a kerti grillnél is elkészíthető, akár wokban, vagy nyársra húzva a kebab bepácolt húst, ilyenkor kap egy kis füstös ízt is, isteni finom.


Ha mindennel megvagyunk a szokásos módon összerakjuk a házi kebab finomságunkat: hús, káposztasaláta, hús, fokhagymás joghurtos öntettel locsoljuk meg a húst és sriracha chili szósszal feltekerjük, és máris falatozhatjuk ezt az isteni finom házi gluténmentes gyrost, kínáljunk hozzá a sült krumplit, sült zellert, melyet szórjunk meg sültburgonya szerecsendióval ízesített fűszersóval, és aki szereti egy kis sriracha chili szósszal.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza



Tudtad?
A Dörner Kebab története

Az első nyomtatott török szakácskönyvben még utalás sincs a dönerre, amelynek elődjét egy 18. századi útikönyv szerint vízszintes nyárson sütötték. Az oszmán birodalom katonai tanácsadójaként 1836–1839 között Anatóliában tartózkodott Bernhard von Moltke leírta a receptet is: akkoriban a vékonyra szeletelt ürü- és birkahúst egy napig marinálták hagymalét, sót, borsot, erős paprikát és római köményt tartalmazó pácban, majd a nyársat tölgyfa parazsa felett forgatták. A leszelt húsdarabokat az összegyűlt szaftba pottyantották, petrezselyemmel, hagymával megszórták, és kérésre uborkát, retket adtak melléje.

A függőleges forgatás mikéntjét állítólag egy Hajdi İskender nevű szakács ötlötte ki az 1850-es években. A Bursa városában és Isztambulban is dolgozott effendi az Uludağ hegyen kakukkfüvet legelésző bárányok kicsontozott húsát sütötte meg, és elsőként adta fel joghurttal. A róla elnevezett iskender kebabot tányérban szolgálják fel. A húsdarabokat felkockázott török pitára szórják, fűszeres paradicsomszósszal leöntik, olvasztott vajjal meglocsolják, és joghurtot kínálnak mellé. Forrás

 

 

süti beállítások módosítása