A gyógyító: Terápiás húsleves KETO
2018. április 29. írta: Klarissza24

A gyógyító: Terápiás húsleves KETO

A gőzölgő, aranyló finomság!

 

Mely a magyar ember szívéhez, áll a legközelebb. :)



A legrégibb és legjobb népi gyógyszer a forró húsleves. A húsleves a magyar gasztronómia általánosan ismert vasárnapi és ünnepnapi étele, a lakodalmi vacsora első fogása, és a magyar szívhez, (vagy inkább gyomorhoz) áll a legközelebb. Arról nem is beszélve, hogy mindenki szereti. :)


A 18. század elején terjed el Magyarországon a leves, először a főúri, majd a polgári ünnepi étkezéseknél. Ezt a hagyományt manapság is tartjuk, ha nem is minden vasárnap, mert már hétköznap is az asztalra kerül, hiszen nincs is jobb egy jó forró húslevesnél, legyen az tyúkból, pulykából, kacsából vagy marhából, sertésből, vagy vegyes húsból. Mindegyik finom és különleges a maga nemében.


Megfázásra, betegségre nagyon ajánlott, melytől gyorsabban gyógyul a beteg, ahogy a nagyim is mondta mindig. :) És mivel a lányom beteg lett, mit is főzhet egy anyuka, hát a finom gyógyító, terápiás húslevest.
Kezdőknek is ajánlom, mert elronthatatlan és nagyon finom. Igazi vendégváró és ünnepi leves.
Én most így készítettem.


Terápiás húsleves KETO recept gluténmentes

Hozzávalók:

1 kg húsos leves csont (sertés)
1-2 db pulykaszárny
2 db csirkecomb (alsó-felső együtt)
2 db csirke farhát
6 db csirkeszárny
4 nagy gerezd fokhagyma
4 kocka Bio marhahúsleves kocka - gluténmentes
2 kk ötbors fűszer szemes (egész)
4 szem szegfűszeg
2 db csillagánizs
4 db babérlevél
2 db paradicsom - félbevágva
2 szelet kisujjnyi vastag friss gyömbér
1 db kis friss chili paprika (megszurkálva)
1 db vöröshagyma (héjastul/félbevágva/megpirítva)
1 db piros Kaliforniai paprika (félbevágva, kimagozva)
1 csokor zeller levél összekötve
1 csokor petrezselyem szára összekötve
*friss zsálya ágacska, levélke itt (kezdőknek megszámoltam 12 db. :)
Fűszerek:
egy csipet kakukkfű
egy csipet rozmaring
2 csipet borsikafű
¼ kk egész kömény 
1 csipet sáfrány (a leves végén)
1 kk Himalája só – de ízlés szerint, lehet több is
Keményebb zöldségfélék:
4 db nagy sárgarépa
2 db nagy fehérrépa
1 db közepes karalábé
1 db közepes zeller gumó és zöldje (zeller levél)
Gyengébb zöldségfélék:
2 szál zöldhagyma
1 db nagyobb zöldpaprika – félbevágva
1 db nagyobb paradicsom – félbevágva
1 db kisebb karfiol
kis kelkáposzta fele
brokkoli szára és később a brokkoli rózsái
250 g barna csiperkegomba (félbevágva, megpirítva)
A megfőtt leves végén kell beletenni:
1 csokor petrezselyem leveleit apróra vagdossuk, majd tálalásnál a forró levesbe szórjuk
Levesbetét:
üvegtészta
(keto étrendet követőek, ne tegyenek tésztát a levesbe)

A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Terápiás húsleves KETO
elkészítése:

Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük (Kezdőknek: előbb a setés húsoscsont kerül a fazékba, aztán a pulykaszárny, csirkecomb, csirkeszárny és a farhát) egy nagy leveses fazékba (úgy, hogy jól ellepje a víz a húst) és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.

Ha a húslé felforrt, egy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, alacsony hőfokon.


A következő habot is leszedjük, és ha szükséges, akkor azt követőt is. Majd hozzáadjuk a marhahús leveskockát, fokhagymát, szegfűszeg, csillagánizst, babérlevél, koktélparadicsom, szeletelt friss gyömbért, friss chili paprika (előtte szurkáljuk meg egy hústűvel), vöröshagyma, kaliforniai paprika, zeller levél, friss zsálya és a petrezselyem szárát levágjuk, összekötjük és azt is a leveshez adjuk. Ezután tovább lassan főzzük, nem kevergetjük, nem rázogatjuk, a lényeg, hogy csak gyöngyözve forrjon, addig amíg készre nem fő.
(*Tipp: A vöröshagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)


Miközben a hús fő, megtisztítjuk a zöldségeket félbe, negyedekre vágjuk.

Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a többi fűszert, és főzzük tovább, amikor kb. a hús felére megfőtt, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket, és tovább főzzük szép lassan, gyöngyözve.

Majd egy fél óra múlva, a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük még sóval. Majd főzzük teljesen készre, ekkor már nem sok idő szükséges neki.
Én összesen, kb. 4-5 órát szoktam főzni.


A barna csiperkegombát félbevágom, és egy evőkanál kókuszolajon megpirítom. Ha kész, egy kicsit sózom, borsozom: ötbors durvára darált fűszerrel, és az apróra vágott petrezselyem felét és a sáfrányt, amikor a leves készre főtt hozzáadom, és lekapcsolom a hőt.
A kész levest a tűzről levéve pihentessük minimum 10 percig, de én 30 percig szoktam, ez a legoptimálisabb.

A főtt zöldségeket, húst óvatosan vegyük ki a levesből, egy konyhai lyukacsos lapát és csipesz segítségével, majd külön tálaljuk. (Figyeljünk arra, hogy nem kavarjuk fel a levest, mert összetörik, csak óvatosan.) Merőkanállal merítve, apránként, sűrű szűrőn keresztül szűrjük át a levest, (így úgymond nem törik össze a leves), hogy a lehető legtisztább legyen.

*Tipp: Én ilyenkor, amikor egy nagy levest készítek, akkor 1 liternyit félre szoktam tenni, lefagyasztom, ha kihűlt. Így amikor más ételekhez, pld. ázsiai gyors leveset szeretnék készíteni hétköznapokon, vagy bármilyen más ételhez, akkor mindig felhasználom, az eltett leves alaplét.

Aki szeretne, kínálhat hozzá leves tésztát, (keto étrendben el kell hagyni) - (melyet én külön szoktam vízben egy kevés sóval megfőzni), gluténmentesen az üvegtésztát ajánlom, (ezt csak forrázni kell, majd állni, hagyni kb. 5 perc, és készen is van. Kezdőknek: tehát felforraljuk a sós vizet és ráöntjük az üvegtésztára, állni hagyjuk, leszűrjük), én is ezzel tálaltam a finom terápiás húslevest.


Ezt láttad már?
További finom leves receptjeimet az alábbi linkre kattintva olvashatod:

Zöldséges csirkemell húsleves, rizsdaragaluskával 

Sok zöldséges terápiás pulykahúsleves

Ízletes tyúkhúsleves gazdagon, csigatésztával

Libaleves gazdagon

Zöldséges pulykanyakleves, maceszgombóccal

Gyömbéres jérceleves zöldséggel és rizstésztával 

Citromfüves-zöldséges csirkeleves

Vietnámi Pho leves 

Wonton húsos batyu leves zöldhagymával

Csirkés pho leves

Gyömbéres csirkeaprólék leves

Marhahúsleves rizstésztával 

Kurkumás-gyömbéres csirkehúsleves, beledobálós feltéttel és rizstészta popcornnal

Klasszikus csontleves gazdagon 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

  

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza


És akkor nézzük, mit is ír a szakirodalom erről a finom húslevesről, miért is jó a szervezetünknek:

húsleves blokkolja bizonyos fehérvérsejtek, az úgynevezett neutrofilok működését a szervezetben. Márpedig részben ezek felelősek a testben a gyulladásos folyamatokért. Különösen vírusfertőzések esetén. A megfőzött csirke – tyúk egyik fehérjéje a cisztein, ami gyulladáscsökkentő, így mérsékli a nyálkahártyák duzzanatát is. A mellhúsában különösen sok cink található. Ez a nyomelem immunerősítő hatású. És még, a legegyszerűbb ok, hogy a húsleves forró! Márpedig a forró, nedves környezetet a vírusok nem kedvelik, ráadásul a gőz nedvesíti a nyálkahártyákat, és segíti a légutak tisztulását, gyulladás megszüntetését is. Forrás

 

 

süti beállítások módosítása