Ízekben gazdag: Mázas sült oldalas, színes rizibizivel
2019. január 19. írta: Klarissza24

Ízekben gazdag: Mázas sült oldalas, színes rizibizivel

Szaftos, omlós és mindig remek választás!

 

Ez már legendásan élvezetes, imádom. :)



Aki nem próbálta, az ki ne hagyja! Generációk lelkesednek érte, az egyik leghálásabb dolog, mert sokféleképpen el lehet készíteni a sült oldalast. Éppúgy finom a nagyi által készített, hagyományos jó sok fokhagymás, mint bármelyik íz kombó, hiszen nagyon jól fűszerezhető az oldalas, és mindig tuti finom lesz.

Bárhogyan is készítsük el, még ízletesebb lesz, ha az oldalast a sütés előtti este befűszerezzük vagy pácoljuk. Ha nem elég zsíros a hús, érdemes egy kis vizet, vagy akár bort alá önteni, mert különben száraz lesz. A lényeg, hogy belül omlós, kívül pedig ropogós legyen.




Imádok sokféle ízt kipróbálni, most hoztam egy újabb finom oldalas receptemet. Nyáron kerti partik alkalmával, grill rácson sütve, a füstös íze még egy kis csavart add hozzá, de isteni finom sütőben sütve is. Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerű elkészíteni. :)
Egy kis érdekesség:
És, hogy mi a különbség a sötét és a világos szójaszósz között?, azt a recept végén olvashatod.

 

Mázas sült oldalas, színes rizibizivel gluténmentes recept
Hozzávalók:
1 kg sertésoldalas – a hentesnél fel is lehet daraboltatni
Sült oldalas pác:
125 ml *sötét szójaszósz – gluténmentesen itt
2 ek *világos szójaszósz
60 ml (¼ cup) méz
60 ml (¼ cup) *barnacukor
Mérleg nélkül, jó ha tudjuk
1 kk friss reszelt *gyömbér
1 kk *cayenne bors
½ kk *őrölt kömény
1 gerezd fokhagyma – reszelve, vagy átnyomva
50 ml víz
Rizibizi Köret:
Jázmin rizs főzését itt olvashatjátok
mirelit mexikói zöldségkeverék
egy kisebb chili - apróra vágva
1 kk-nyi kókuszzsír vagy vaj
1 csokor petrezselyem – apróra vágva
*hétbors fűszer
*Himalája só

 

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 


Mázas sült oldalas, színes rizibizivel
elkészítése:

A sertésoldalast megmossuk, és leszárítjuk, ezt követően picit sózzuk, (óvatosan a sózással, hiszen a szójaszósz is sós) borsozzuk, majd tegyük félre.

A pác hozzávalóit egy tálkában összekeverjük, és ráöntjük a húsra, de ne az egészet, hagyjunk a sült oldalasra még egy kicsit, amivel a végén egy ecset segítségével meg tudjuk kenegetni. Ezután tegyük félre pácolódni minimum egy fél órára, de lehet egy egész éjszakán át is a hűtőben.


Ezt követően, tegyük a tepsibe a húst a tetejére 2 ek kókuszzsírt, (ha szükséges öntsünk alá egy kb. 1-2 dl kis vízet) és fóliával lefedve, lassú hőfokon kb. 1,5 óráig süssük.

Amíg sül a hús, készítsük el a rizibizi köretet. Főzzük meg a rizst a szokásos módon, receptet itt találjátok.

A mirelit mexikói zöldségkeveréket, és a chili paprikát, egy kk-nyi kókuszzsíron vagy vajon pároljuk meg, sózzuk, borsozzuk. Majd a kész, rizshez keverjük. A langyosra hült rizst érdemes villával kevergetni/fellazítani, így nem törik össze.


És akkor most, nézzük csak meg a húst, már biztosan jól puha lett. Ha kész, akkor kenjük be a maradék mázzal, és fólia nélkül 5-10 percig süssük, magas hőfokon, akkor jó, amikor a máz rásül, vigyázva rá, nehogy megégjen.

Készen is vagyunk mindennel, már csak a tálalás marad. Egy tányérra tegyük a rizibizit, - ha formázni szeretnénk, akkor egy szuflé sütőformát, vagy kávéscsészét, kenjünk ki olajjal, majd szedjük bele a rizibizit, egy picit nyomogassuk le a tetejét, és fordítsuk rá a tányérra -, szépen ki fog csusszanni, hiszen a formát beolajoztuk. Majd kínáljuk mellé a mázas sült oldalast, szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával és cayenne borssal.

További sült oldalas receptjeim a mindennapokhoz! Láttad már?

Floridai sült oldalas, mediterrán zöldséges rizzsel

Gyöngyöző borban sült fokhagymás oldalas, salátával

BBQ sült oldalas, vegyes káposztasalátával

Ragacsos mázas sült oldalas-fűszeres krumplival és Amerikai káposztasalátával

Grillezett BBQ bourbon whiskys bordasült, paradicsommal

Sült vörösboros sertésragu, burgonyapürével és uborkasalátával

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És mi a különbség a sötét és a világos szójaszósz között?

A kínai konyhában a világos szószok az elterjedtebbek.

Az ökölszabály a következő: ha nincs pontosan meghatározva, a legtöbb kínai recepthez használjuk a világos verziót.

Az elnevezés kissé csalóka, ugyanis a világos szójaszószok is sötét színűek. A különbség inkább az állagukban keresendő: ha fejre állítjuk az üveget, láthatjuk, hogy a sötét szójaszósz sűrűbb, lassabban folyik le. A világosabb fajta a fermentált szójabab első préseléséből készül, a címke sokszor „frissként” vagy „hígként” jellemzi. Az intenzíven sós ízű, világos szószt általában főzéshez használják.


Ha mártogatni akarunk, válasszuk a lágyabb, komplexebb ízű, úgynevezett duplán fermentált verziót. A sűrűbb állagú, mélyebb színű, sötét kínai szójaszószt általában tovább fermentálják, mint a világosabb fajtákat. Gyakran cukorral vagy melasszal keverik, amitől édesebb, lágyabb ízű lesz. Forrás és további érdekességről itt olvashatsz.


süti beállítások módosítása