Hófehérke is megirigyelné: Kókuszos mályvacukor
2018. január 03. írta: Klarissza24

Hófehérke is megirigyelné: Kókuszos mályvacukor

A gyerekek kedvence!



Szuper vendégváró finomság is lehet. :)


Ünnepek után, mindig jön a kérdés, hogy mi legyen a tojásfehérjével?
Bármi, amit szeretnél! :) Lehet belőle készíteni pld.: kínai narancsos falatkákat, csokis angyaltortát, gyümölcsös habroládot, padlizsán és virsli chipset, kókuszos teasüteményt, madártejet dupla felhőcskékkel, gyümölcsös pavlova tortát vagy kókuszos Raffaello-t vaníliás vagy csokoládé pudinggal nyakon öntve, és ezt a finomságos mályvacukrot is stb…  A bejegyzés végén találjátok, ezeknek a finomságoknak a receptjét.

Egy nagyon kedves ismerősöm Lné/Katika elmesélte, hogy pld: Mályvacukor, más néven pillecukor csak annyi különbséggel, hogy épp nem színes, hanem fehér. Amerikában Marsh-melone (mas-melon) a neve. Tényleg egy csomó jópofa dolgot lehet vele csinálni, tábortűznél pirítani, vagy épp forró kávéba tenni, cukor helyett, jó habos (cukor habos) lesz tőle a kávé, vagy pld. a Hálaadásnapi édes krumplit is, lehet vele sütni a sütőben.

Bár azt gondolom, minden konyhatündér tudja, hogy a tojásfehérjét, le is lehet fagyasztani fél évre, a hűtőben is eláll jól lezárt üvegedényben 2-3 napig, de a legjobb, ha minél hamarabb felhasználjuk. Íme, egy szuper recept, amire felhasználhatjuk a tojásfehérjét. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy egy átlagos tojásfehérje 30 g súlyú.

És akkor jöjjön a szépséges mályvacukor recept, melyet Hófehérke is megirigyelne… :)


Kókuszos mályvacukor gluténmentes recept
Hozzávalók:
(kis tepsi)
90 g = (3 db nagy tojás)
egy csipet Himalája só
1½ cup (375 ml) cukor
¼ cup (60 ml) víz
Zselatin feloldása:
1½ púpos ek zselatin
90 ml víz
Ízesítéshez:
2 tk vanília aroma
1 tk kókuszaroma
Mályvacukor forgatáshoz:
2 ek kukoricakeményítő
2 ek porcukor
2 ek kókuszreszelék

Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról itt olvashatsz.

Kókuszos mályvacukor
elkészítése:

Szóval mivel én egy befőttes üvegbe gyűjtöttem a tojásfehérjét, így elő a mérleggel, és gyorsan lemértem a 90 g tojásfehérje mennyiségét.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és egy ecset segítségével, kenjük ki olajjal, az oldalát is. Majd tegyük félre.


A tojásfehérjét, egy csipet sóval kezdjük el felverni, olyan állagúra, amikor a habverőn már kis habcsúcs keletkezik.

A zselatint tegyük egy tálba, és vízzel keverjük össze.


Közben a cukrot és a vizet tegyük egy kisebb lábasba, majd forraljuk fel. Egy cukor-hőmérővel mérjük meg a hőfokát, és amikor 115 fokos, akkor jó. Majd a tojásfehérje habot tovább keverjük, magas fokozaton és lassan hozzácsurgassuk a tál oldalánál a cukorszirupot, majd ezután, adjuk hozzá a zselatint is. Közben ízesítsük vaníliaaromával.

Tovább verjük, addig, amíg langyos nem lesz az oldala a tálnak.


A kibélelt tepsibe öntjük a habmasszát, eligazgatjuk, és 2 órára félre tesszük.

Ha letelt az idő, a porcukrot, kukoricakeményítőt és a kókuszreszeléket keverjük össze, majd öntsük egy tálcára. És egy éles késsel - (a kést is forgassuk meg a porcukros keverékben többször, így jobban lehet szeletelni a mályvacukrot) - felszeletelt mályvacukrot forgassuk meg a porcukros keverékbe.

Majd tegyük egy kicsit a hűtőbe, kb. fél órára, és utána már falatozhatjuk is, ezt a finom gluténmentes mályvacukrot.



További ötletek a tojásfehérje felhasználásához, ezt láttad már?

Gyümölcsös Pavlova-torta

Kókuszos teasütemény

Padlizsán és virsli chips

Epres hab rolád

Csokis angyaltorta

Madártej dupla felhőcskékkel

Kínai narancsos falatkák

Kókuszos Raffaello krémes (alaptésztáját el lehet készíteni, mivel az tojásfehérjével készül, a krém helyett pld. csak vaníliás vagy csokoládés puding is mehet a tetejére, tejszínhabbal, vagy túrókrém, csak a képzelet szab határt, az egyszerű süteményeknek)


És ha már a tojásról van szó, van itt is, sok kis okosság, az alábbi linkre kattintva olvashatod:
Házi tojás praktikák

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza



süti beállítások módosítása