Illatos és ízes: Tárkonyos sertésraguleves pirított gombával KETO
2018. március 24. írta: Klarissza24

Illatos és ízes: Tárkonyos sertésraguleves pirított gombával KETO

Gazdag, szívmelengető leves!



Egy leves, ami igazán és kellőképpen bemelegíti a gyomrot, ennél többet kívánni sem lehet egy levestől. :)


Egy forró gőzölgő leves, sok zöldséggel, a mindennapokban, vagy hétvégén, de akár családi összejövetelkor, mely laktató, igazán jó választás. Ez az a leves, amire rájárok, mint maci a mézre. Isteni finom, és nagyon szeretem. :) A finom leves után, már csak egy jó Nagyi féle fánk, túrófánk baracklekvárral vagy egy egészségesen kényeztető fánk szilvalekvárral, esetleg egy finom és szuper titkos piskótás gofri recept varázsol el, vagy egy kényeztető ízes, túrós, nutellás palacsinta finomság, vagy inkább egy jó bevált rizsfelfújt vesz le a lábamról/lábadról, bárhogyan is, de már is szebb és kerekebb lesz a világ. :)
(Keto étrendet követőek, akár második fogásként, keto gofrit, keto palacsitát is tudnak készíteni, vagy egyéb finomságot ketosan recept itt és itt  vagy egy jó kis sajttortát itt, egy kis sós kekszet recept itt.) 
Kezdőknek is ajánlom, mert szinte elronthatatlan recept.


Tárkonyos sertésraguleves pirított gombával KETO gluténmentes recept
Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb
5 dkg füstölt házi szalonna
½ ek kókuszzsír
Zöldségek:
2 fej vöröshagyma
3 db nagy sárgarépa
1 db nagy fehérrépa
1 db karalábé
½  zellergumó
8 db csiperkegomba
2 db paradicsom
2 db paprika
Fűszerek:
1 kk ötbors durvára darált fűszer
2 kk majoránna
2 csipet cayenne bors
4 db marhahúsleves kocka gluténmentes vagy alaplé
1 csipet chili pehely
2 csipet kakukkfű
2 csipet provence fűszer
½ kk tárkony
¼ kk fokhagyma granulátum
¼ kk őrölt babérlevél
½ kk Himalája só – ízlés szerint
Leves végén:
220 g tejföl
150 ml tejszín
400 g zöldborsó - (ezt keto étrendet követőek, hagyják ki, enélkül is nagyon finom)
1 csokor petrezselyem
1½ kk tárkony
Tálaláshoz:
citrom – ízlés szerint, aki igényli

A hozzávalóknál  lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 

 

Tárkonyos sertésraguleves pirított gombával
elkészítése:
A zöldségeket pucoljuk meg és vágjuk fel, egyforma nagyságúra. A hagymát, a füstölt szalonnát, a paprikát apróra, illetve a paradicsomot is kockára vágjuk fel. Majd pucoljuk meg a gombát, és vágjuk fel szeletekre. Ha mindennel alapanyaggal elkészültünk, tegyük félre.

Ezután a sertéscombot is vágjuk fel kockára.

Majd egy fazékba hevítsük fel a kókuszzsírt, dobjuk bele a szalonnát, és pirítsuk. Ezután jöhet bele a hagyma, pirítsuk tovább, majd a paprika és a paradicsom. Tovább pirítsuk, utána adjuk hozzá a kockára vágott húst, és pirítsuk, öntsük fel kb. 1 dl vízzel, és dobjuk bele a marhahúsleves kockát, és hagyjuk pirulni, közben kevergessük meg.



Ezt követően adjuk hozzá a felvágott zöldségeket, (gomba kivételével) és pirítsuk tovább még kb. jó 5 percig. Majd öntsük fel vízzel, (vagy alaplével, de ebben az esetben nem kell bele leveskocka) úgy, hogy éppen hogy ellepje. Ezután ízesítsük a hozzávalóknál lévő fűszerekkel, (só kivételével).

Majd főzzük meg, fedővel félig lefedve a tárkonyos sertésragulevest.

Amíg fő a leves, vágjuk fel apróra a petrezselymet.


Majd egy serpenyőbe hevítsük fel egy kk-nyi kókuszzsírt, és pirítsuk meg a felszeletelt gombát, amikor kezd szép aranybarna lenni, na, akkor jó. :) Addigra szépen elfövi a levét is, amit engedett a gomba. Véletlenül se sózzuk meg, mert akkor nem tudjuk, megpirítani, mert még több levet ereszt a gomba. Ha készen van, vegyük le a tűzről és egy csipet ötbors fűszerrel és himalája sóval ízesítsük, keverjük össze, majd tegyük félre.

Ha már majdnem készen van a leves, kóstoljuk meg, ha szükséges sózzuk. Én nem tettem bele több sót, mivel a marhahúsleves kockába is van só, így nekem nem kellett tovább ízesíteni. Illetve ha van alaplevem, (most nem volt) és azzal készítem, akkor is van már egy alap íze, tehát kevés, vagy egyáltalán nem kell bele só. Természetesen, minden ízlés dolga. 
A tejfölt, tejszínt, 2 merőkanálnyi forró levessel keverjük össze, szép simára, majd csurgassuk bele a levesbe, és közben keverjük össze.
Majd adjuk hozzá a zöldborsót (ezt keto étrendet követőek, hagyják ki),  tárkonyt és a petrezselymet, még 1 percig hagyjuk összeforrni és készen is van.


Tálalásnál szórjuk meg pirított gombával, ami még finomabbá teszi. :)  Aki igényli, citromlevével ízesítheti még.
Sőt aki igényli, készíthet vajgaluskát bele, akár gluténmentesen is elkészíthető a vajgaluska, recepteteket itt találod. Vagy, aki nagyon szeretne bele tésztát, akkor, ahogy a lányom tette/ette (rizstésztát, vagy üvegtésztát, ezek gluténmentesek itt is találsz), forró vízzel leforrázta, majd amikor megpuhult pár perc, majd leszűrve, beleszedte a leveses tálkájába és rá szedte a forró sertésragulevest.

*Megjegyzés: direkt nem habartam be (liszttel és tejföllel), - (keto étrendet követőek konjac lisztet használhatnak, sűrítésre, ha akarnak), én most kihagytam, így is nagyon finom, és észre sem lehet venni, mert finom sűrű, telt, krémesen lágy íze van a tejszíntől. :)
Nálunk a gombát nem mindenki szereti, így én ezt találtam ki, hogy külön készítem el, méghozzá megpirítva. Amúgy így sokkal finomabb a levesbe, mintha belefőznénk.
Kedves egészségetekre. :)


És ha már fentebb a bevezetőben a leves utáni fánkot, gofrit vagy palacsintát említettem, ezeket a finomságokat, pedig az alábbi linkre kattintva találod:

Gundel palacsinta

Amerikai palacsinta

Nutellás narancsos palacsinta - gluténmentes

Citromos túrós palacsinta és miegymás - gluténmentes

Amerikai palacsinta némi extrákkal - gluténmentes

Mentás csokoládés epres palacsinta

Gofri titkok egy régi recept alapján

Az igazi farsangi fánk házi baracklekvárral Nagyi módra

Szilva dzsemes fánk egészségesen

Malaysia Kókuszos Banán Fánk

Túrófánk házi baracklekvárral - gluténmentesen is!

Rizsfelfújt/rizskoch házi baracklekvárral - gluténmentes

Meggyes rizstorta, mogyorós snickerssel - gluténmentes

 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása